5 tips om vervelende taken leuker te maken

23-04-2020

Leestijd 6'


We kennen ze allemaal; die vervelende taken die we alsmaar uitstellen. We weten dat ze belangrijk zijn maar we laten ze liggen tot het allerlaatste moment. Wanneer die moment er eindelijk komt, wordt er gepuft, gezucht en gevloekt.

Wat deze taken gemeen hebben met elkaar is dat ze beschikken over één of meerdere van onderstaande kenmerken. Hoe meer kenmerken een taak heeft, hoe meer je gebruik zal kunnen maken van onze tips. 

Vervelende taken
Vervelende taken

Vervelende taken zijn...

Onpersoonlijk

Je hebt absoluut geen band met de taak die je moet doen. Het is die ene taak om de paar maanden waar je absoluut geen voldoening van krijgt en er het nut absoluut niet van inziet.

Frustrerend

De mand met strijkgoed eindigt altijd met die beruchte 10 lastige overhemden, waarbij je telkens gefrustreerd raakt omdat de kreukels niet gemakkelijk verdwijnen. Je bent er inmiddels al bekend mee. De kans is groot dat de mand nog een dagje langer in de berging blijft staan.

Saai

Als mens hebben we behoefte aan actie, emotie en verandering om ons goed te voelen. Wanneer we geconfronteerd worden met taken die geen van deze elementen bevatten, beschouwen we ze vaak als saai. En laten we eerlijk zijn, saai is gewoon saai! Het enthousiasme om ze aan te pakken ontbreekt dan ook vaak.

Moeilijk

Hoe moeilijker datgene is dat je moet doen, hoe minder zin je erin hebt. Dit is vrij logisch, we stellen ons onbewust het proces voor dat ons te wachten staat om dit tot een goed einde te brengen. Wanneer we denken aan makkelijkere dingen zal ons brein sneller geneigd zijn deze dingen eerst te doen. 

Geen directe beloning 

Wanneer je kuist, ben je nadien gelukkig dat alles proper is. Wanneer je een artikel schrijft voor "Goals and Habits" krijgt je een fier gevoel als dit goed is afgerond. Maar wanneer je je belastingaangifte doet, wat is er dan? Niks, nada. Geen reden dus om ze te doen. 

Hierbij 5 tips om deze taken niet uit te stellen. Zo ben je er rap vanaf en heb je er misschien zelfs nog een beetje pret in!

Vervelende taken leuker maken

1. Maak de taak tof 

Transformeer je taak in iets opwindends! Maak van de afwas doen een feestje door je favoriete CD op maximaal volume af te spelen. Zelfs het saaie papierwerk kan een avontuur worden. Stel jezelf een plek voor waar je het graag zou willen doen. Wat dacht je van je favoriete koffiebar, waar ze die overheerlijke latte macchiato serveren en dat verrukkelijke cakeje waar je nog de hele dag van kunt genieten? Begin met het plannen van deze dag en je zult er zelfs naar uitkijken! Verleg je focus van negatieve gedachten naar het creëren van een positieve ervaring bij elke taak die je uitvoert.

2. Las regelmatig pauzes in 

Maak van je taak een reeks behapbare momenten! Door regelmatig korte pauzes in te lassen, verdeel je de taak in kleine stukjes. En raad eens? Iedereen kan zich voor een korte periode concentreren of iets doen, zelfs als het niet hun favoriete bezigheid is. Neem bijvoorbeeld 15 minuten om je volledig te focussen en daarna kun je weer iets doen wat je graag wilt. Je zult misschien zelfs merken dat je je nog beter concentreert, wetende dat het maar voor een korte tijd is. Op deze manier kun je je taak mogelijk sneller voltooien. Breek de uitdaging in kleine hapklare momenten en geniet van het gevoel van vooruitgang terwijl je steeds dichter bij je doel komt.

3. Bereid de taak voor

Optimaliseer je taakplanning op basis van je energieniveau! Kies het moment waarop je de meeste energie hebt om aan je taak te beginnen. Hoe hoger je energieniveau, hoe gemakkelijker het is om iets aan te pakken waar je niet zo enthousiast over bent. In tegenstelling, wanneer je moe bent, lijkt dezelfde opdracht veel moeilijker, zwaarder en frustrerender.

Bijvoorbeeld, we vinden het schrijven van artikelen het gemakkelijkst wanneer we over veel energie beschikken. Hoewel we ons werk graag doen, zijn we ook maar menselijk. De ene dag vinden we het misschien leuker dan de andere. Daarom nemen we de tijd om een onderwerp te kiezen en wat onderzoek te doen, wat weinig energie kost. Wanneer we daadwerkelijk aan het artikel beginnen, willen we onze volledige focus en energie erin steken. Als we een ellendige nacht hebben gehad, hoeven we er niet aan te beginnen. We kunnen in plaats daarvan iets doen dat beter past bij onze huidige gemoedstoestand. We bereiden ons voor op een manier waarbij we onze taken invullen op basis van ons energieniveau en de moeilijkheidsgraad van de taak.

Door slim te plannen en jezelf de ruimte te geven om taken aan te pakken wanneer je op je best bent, kun je productiever zijn en betere resultaten behalen.

energie voor lastige taken
energie voor lastige taken

4. Herkader de taak

But you have to remember in life that there's a positive to every negative and a negative to every positive - Anne Hathaway

Deze qoute of dit principe zal je waarschijnlijk niet onbekend zijn. 

Ontdek de positieve kant van het negatieve en vice versa. De keuze is aan jou welke kant je wilt zien. Als je volgens dit principe leeft, zul je een moeitelozer leven leiden. Dit geldt ook voor die vervelende taken. Probeer ze eens vanuit een andere invalshoek te bekijken. Zelfs al is de belastingaangifte moeilijk om positief te benaderen, er zijn voordelen! Het kan leiden tot een beloning op lange termijn of het kan een gelegenheid zijn om je focus te versterken. Geef jezelf een welverdiende pluim wanneer je deze taak hebt volbracht!

Door bewust te zoeken naar de positieve aspecten in schijnbaar negatieve situaties, ontwikkel je veerkracht en een optimistische kijk op het leven. Het stelt je in staat om uitdagingen met een nieuwe mindset te benaderen en de voordelen ervan te herkennen. Dus, laat je niet ontmoedigen door tegenslagen, maar zie ze als kansen om te groeien en jezelf te belonen wanneer je ze overwint.

Beloning voor lastige taken
Beloning voor lastige taken

5. Zorg voor een belonging 

Herinner je je nog die tijd toen je klein was en je ouders je een ijsje beloofden als je braaf aan tafel bleef zitten? Het was absoluut niet gemakkelijk als ondeugende spruit die gewoon wilde ravotten! Maar oh, dat ijsje smaakte zo goed! Je kon aan niets anders denken tijdens het diner.

Geef jezelf een beloning wanneer je taak is voltooid. Een glas wijn, een stukje chocolade of een lekker hapje. Onze gedachten gaan spontaan naar eten en drinken als het gaat om een beloning, het is sterker dan onszelf! Natuurlijk kan het ook iets anders zijn, zoals een heerlijke sushi-maaltijd. Verdomme, we kunnen echt aan niets anders denken...

Gun jezelf dat moment van genot en beloon jezelf voor je inspanningen. Het herinnert je eraan dat hard werken loont en dat er iets leuks op je wacht na het voltooien van de taak. Laat jezelf genieten van iets waar je van houdt, en het zal je motivatie en voldoening vergroten. Dus, waarom zou je niet even stilstaan bij de beloning die je verdient?


Lees hierna...