5 tips om vervelende taken leuker te maken

23-04-2020

Leestijd 5'


We kennen ze allemaal; die vervelende taken die we alsmaar uitstellen. We weten dat ze belangrijk zijn maar we laten ze liggen tot het allerlaatste moment. Wanneer die moment er eindelijk komt, wordt er gepuft, gezucht en gevloekt.

Wat deze taken gemeen hebben met elkaar is dat ze beschikken over één of meerdere van onderstaande kenmerken. Hoe meer kenmerken een taak heeft, hoe meer je gebruik zal kunnen maken van onze tips. 

Saai

Als mens hebben we actie, emotie of verandering nodig om ons goed te voelen. Wanneer we iets moeten doen dat geen van deze 3 heeft, beschouwen we deze taak als saai. We staan dus niet te springen om ze te doen. Want geef toe saai is saai!

Frustrerend

De mand met strijk eindigt met die 10 moeilijke hemden waarbij je iedere keer gefrustreerd raakt omdat de plooitjes er niet vlot uitgaan.  Dit weet je ondertussen al van je tevoren. De kans is groot dat de mand nog een dagje langer in de berging blijft staan. 

Moeilijk

Hoe moeilijker datgene is dat je moet doen, hoe minder zin je erin hebt. Dit is vrij logisch, we stellen ons onbewust het proces voor dat ons te wachten staat om dit tot een goed einde te brengen. Wanneer we denken aan makkelijkere dingen zal ons brein sneller geneigd zijn deze dingen eerst te doen. 

Weinig persoonlijkheid

Je hebt absoluut geen band met de taak die je moet doen. Het is die ene taak om de paar maanden waar je absoluut geen voldoening van krijgt en er het nut absoluut niet van inziet. 

Geen directe beloning 

Wanneer je kuist, ben je nadien gelukkig dat alles proper is. Wanneer je een artikel schrijft voor "Goals and Habits" krijgt je een fier gevoel als dit goed is afgerond. Maar wanneer je je belastingaangifte doet, wat is er dan? Niks, nada. Geen reden dus om ze te doen. 

Hierbij 5 tips om deze taken niet uit te stellen. Zo ben je er rap vanaf en heb je er misschien zelfs nog een beetje pret in!

1. Maak de taak tof 

Ok, het is niet leuk wat je gaat doen, maar in plaats van al je energie in die negatieve gedachten te steken kan je je voortaan focussen op hoe je de taak  wat toffer kan maken. 

Je kan misschien de afwas doen waarbij op de achtergrond je favoriete CD loeihard door de boxen knalt. Ook saai papierwerk kan je op deze manier aanpakken. Plan bijvoorbeeld niet enkel de dag in dat je dit gaat doen maar ook de plaats. Heb je een favoriete koffiebar waar ze die heerlijke laté machiato hebben en dat ene cakeje waar je nog een hele dag van na geniet? Je zal zelfs gaan uitkijken naar deze dag! 

2. Las regelmatig pauzes in 

Door vele pauzes te nemen, hak je de taak in vele kleine stukken. En jawel, iedereen kan iets voor een korte tijd doen. Iedereen kan zich voor 15 minuten concentreren of iets tegen zijn zin doen. Na dit kwartiertje kan je alweer iets doen dat je graag doet. En wie weet concentreer je je nu nog harder omdat je weet dat het maar voor korte tijd is.  Je taak kan op deze manier wel eens sneller afgerond zijn. 

3. Bereid de taak voor

Als je je taak voorbereid kan je ze gaan doen wanneer je over het meeste energie beschikt. Des te groter je energie, des te makkelijker je aan iets zal beginnen wat je niet graag doet. In tegenstelling tot wanneer je moe bent. Deze opdracht lijkt dan nog moeilijker, zwaarder of frustrerender.

Deze artikels schrijven lukt ons bijvoorbeeld het beste wanneer we over het meeste energie beschikken. We schrijven  heus niet tegen onze zin maar wij zijn ook maar mensen. De ene dag doen we dit al met meer plezier dan de andere. Tevoren denken we na over een onderwerp en doen we research wat ons weinig energie kost. Wanneer we het artikel schrijven hebben we graag onze volle focus en energie. Hebben we dus een ellendige nacht gehad? Dan hoeven we hier niet aan te beginnen, we kunnen iets doen wat ons meer gepast lijkt op die moment. We bereiden ons zodanig voor dat we onze taken invullen naargelang onze energie en moeilijkheidsgraad van de taak.  

4. Herkader de taak

But you have to remember in life that there's a positive to every negative and a negative to every positive - Anne Hathaway

Deze qoute of dit principe zal je waarschijnlijk niet onbekend zijn. 

Aan iets negatiefs zit iets positief en vice verca. Het is dus aan jou om te kiezen welke kant je ziet. Als je volgens dit principe kan leven, zal je een makkelijk leven tegemoet gaan. Dit geld ook voor die vervelende taken. Probeer deze eens van de andere kant te zien.  Ookal is die belastingaangifte moeilijk om positief te bekijken, er zijn voordelen!  Deze zorgt misschien wel voor een beloning op lange termijn of misschien is dit wel een taak waarbij je je focus kan verscherpen. Weer een pluim bij voor jezelf wanneer deze is afgerond! 

5. Zorg voor een belonging 

Weet je nog toen je klein was en je ouders beloofden je een ijsje wanneer je braaf aan tafel bleef zitten? Absoluut niet makkelijk als kleine snotaap dat gewoon wil ravotten! Maar dat ijsje, heeft dat gesmaakt seg! Je kon aan niks anders denken tijdens het diner.  

Geef jezelf een beloning wanneer de taak is afgerond. Een glas wijn, een stukje chocolade of een chipske. Wij denken spontaan aan eten of drinken als het gaat over een beloning, dit is sterker dan onszelf! Uiteraard mag het ook iets anders zijn, zoals een sushischotel. Verdomme, aan iets anders denken lukt ons echt niet...


AAN TE RADEN