Verminder stress in één maand tijd

15-05-2020

Leestijd 5'


Ben jij iemand die van nature uit gestresseerd door het leven gaat? Op werk, thuis of zelfs met vrienden heb je steeds een gehaast en gespannen gevoel. Je bent voortdurend moe, hebt slaapproblemen, bent prikkelbaar en worstelt met weinig zelfvertrouwen. 

Om de cirkel helemaal rond de maken kan je gaan piekeren. En dit piekeren ontneemt je van nog meer kostbare tijd...  Deze piekertijd gaan we vervangen door actie! Doe deze 5 dingen dagelijks en voel je stress geleidelijk verminderen. 

Stress
Stress

5 tips om stress te verminderen

1. Luister naar muziek 

Muziek is iets bijzonder. Het heeft de gave om onze emoties in een minuut te veranderen. Het is hierdoor een heel effectief instrument om stress aan te vechten. Het beluisteren van muziek kan je kalmte geven en zorgt ervoor dat je lichaam en brein tot rust komen.

Het leuke aan muziek is dat je het kan gebruiken in combinatie met andere activiteiten. Het kost je dus geen extra tijd als stressbemiddelaar. Muziek neemt je stress weg én zorg ervoor dat je meer plezier beleeft in wat je doet. 

Creëer afspeellijsten die je helpen om minder gestresseerd door het leven te gaan. 

Ochtend

Wek jezelf met muziek waarbij je je goed voelt. Door de juiste muziek te selecteren, zet je de eerste toon om de dag met weinig stress tegemoet te gaan. Klassieke muziek kan je bijvoorbeeld helpen om kalm en gefocust wakker te worden. Als je een drukke dag tegemoet gaat kan je voor wat meer tempo kiezen zodat je meteen profiteert van dat beetje extra energie. 

Op de baan

Zorg voor je favoriete muziek wanneer je op de baan bent. Ben je onderweg met de auto, bus, trein of tram?  Laat muziek de druk van je schouders halen.  Je hebt ook het gevoel dat je de tijd niet verspilt maar dat je gewoon een leuke tijd beleeft. Het laat je hoofd even leeglopen in tegenstelling tot 10 keer je to-do lijst in je hoofd te herhalen.

Wanneer je echt heel gestresseerd bent probeer dan eens klassieke muziek.

Tijdens het koken 

De kans bestaat dat je vaak moe thuis komt en absoluut geen zin meer hebt om te koken. Zet wat toffe jazz of andere muziek op zodat koken een leuke activiteit wordt in plaatst van een verplichting. Je zal je veel gelukkiger voelen wanneer je uiteindelijk aan tafel gaat. Je kan nu meer genieten van je lekker maaltijd en je compagnie!

Voor het slapen gaan 

Voldoende slapen is enorm belangrijk om je te ontdoen van stress. Luister voor het slapen gaan muziek die je helpt om rustiger te te ademen en je geest te kalmeren.  Zet uiteraard geen Slipknot op voor je in bed kruipt maar kies voor iets rustig. 

2. Slaap 8 u per nacht 

Slaap is 1 van de belangrijkste aspecten voor onze mentale én fysieke gezondheid. Er is geen mens die zonder kan! In ons artikel "slapen voor een goede mentale en fysieke gezondheid" lees je alles over het belang van slaap. 

Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. Maar gemiddeld spreken we van 8uur. Slaap op z'n minst 7u ook al denk je dat je met 6 uur toekomt! 

3. Mediteer dagelijks 15 minuten

Je lichaam is geprogrammeerd om "aan te vallen" of "om te gaan lopen" wanneer je stress ervaart. Dit is ook wel bekend als je vecht-of-vluchtreactie. Je leeft echter in een tijd dat je niet meer wordt aangevallen door leeuwen en tijgers.  Deze reactie heeft dus weinig zin meer. Een langdurige staat van opwinding kan zelfs fysieke schade aan elk deel van het lichaam veroorzaken.
In plaats van de vecht of vluchtreactie beïnvloedt meditatie het lichaam door de ontspanningsreactie van het lichaam te activeren. Dit zorgt ervoor dat het lichaam in een kalme toestand raakt en het zichzelf kan herstellen. Meditatie kan je geest en lichaam kalmeren door je gedachten te kalmeren.

Op lange termijn kan het beoefenen van meditatie  je een enorme veerkracht opleveren. Onderzoek toont aan dat wie regelmatig meditatie beoefent, makkelijker omgaat met stress waardoor ze beter kunnen herstellen van stressvolle situaties. 

4. Drink groene thee

Studies bewijzen dat wanneer je 5 tassen groene thee per dag drinkt, je gehalte aan stress met 20 % verlaagt. 

5. Sport 

Fysieke activiteiten zorgen voor meer productie van je "feel-good" neurotransmitters; zogenaamd endorfines. Je hebt wellicht al gehoord over "runners high", maar dit kan je ook ervaren bij een potje tennis, mountainbike of een leuke hike. 

Wanneer je een sport kiest waarbij je je moet concentreren zoals tennis, volleybal of basketbal, zal je tijdens het spel enkel denken aan de bewegingen van je lichaam.  Je denkt nu niet aan de vuilbakken die je vanavond niet mag vergeten buiten zetten of aan die mevrouw die onvriendelijk was aan de kassa. Door deze focus mediteer je eigenlijk al sportend.  Hierdoor zal je meer energie overhouden en word je kalmer en helderder.

Sporten kan er ook voor ook voor zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt, minder angsten ervaart en beter slaapt.

Kies iets dat je graag doet en bouw langzaam op!