3 voordelen van box breathing

13-03-2023

Leestijd '3


Ademhalen is een essentieel onderdeel van het menselijk leven. Het zorgt ervoor dat je lichaam van zuurstof wordt voorzien en dat je koolstofdioxide kan uitademen. Afhankelijk van je activiteit en emoties adem je ongeveer 12 tot 20 keer per minuut. 

"Box breathing" is een ademhalingstechniek die oorspronkelijk werd gebruikt door de Navy SEALs om hun stressniveau te doen dalen en focus te behouden in stressvolle situaties. Het is een eenvoudige techniek die iedereen kan leren toepassen in het dagelijks leven.

Box breathing
Box breathing

Box-breahting Techniek

De techniek van 6 keer per minuut ademhaling werkt als volgt:

  • Ga in een comfortabele positie zitten of liggen.
  • Adem langzaam en diep in door je neus, terwijl je tot vier telt.
  • Houd je adem in terwijl je tot vier telt.
  • Adem langzaam en diep uit door je mond, terwijl je tot vier telt.
  • Houd je adem in terwijl je tot vier telt.

Herhaal deze cyclus gedurende 5 tot 10 minuten.

box breathing techniek
box breathing techniek

Voordelen

Pas je deze techniek regelmatig toe dan kan dat vele voordelen bieden voor je gezondheid en welzijn.

Ten eerste kan box ademhaling helpen om je stressniveau te verminderen en je gevoel van kalmte en ontspanning te vergroten. Door je ademhaling te vertragen, kan je je zenuwstelsel kalmeren en je lichaam voorbereiden op een staat van rust en regeneratie. Dit kan op zijn beurt helpen om angstgevoelens en gevoelens van overweldiging te verminderen.

Ten tweede kan deze techniek helpen bij het verbeteren van je concentratie en focus. Door je te richten op jouw ademhaling en het bewust reguleren van je ademhalingspatroon, kan je je geest trainen om aandachtiger te zijn en minder snel afgeleid te worden. Ben jij iemand die zich vaak moet concentreren of creatief moet zijn door je job of studies? Try it! 

Ten derde kan de "6 keer per minuut ademhaling" helpen bij het verbeteren van je slaapkwaliteit. Door je lichaam te kalmeren en je zenuwstelsel tot rust te brengen, wordt slaap bevorderd en rust je beter uit. Dit kan op zijn beurt helpen bij het verminderen van gevoelens van vermoeidheid en prikkelbaarheid gedurende de dag. 

Er zijn ook verschillende apps en online bronnen beschikbaar die kunnen helpen bij het beoefenen van box ademhaling. Deze bronnen kunnen je begeleiden bij het reguleren van je ademhaling en het bieden van een structuur voor jouw oefeningen.

Conclusie

Box breathing kan een nuttige techniek zijn om je te helpen stress te verminderen, concentratie te verbeteren en slaapkwaliteit te bevorderen. Het is eenvoudig te leren en kan gemakkelijk worden geïntegreerd in je dagelijkse leven. Het is de moeite waard om het een kans te geven. Track je gezondheid en welzijn voor en na het toepassen van de techniek. Nadien analyseer je welke voordelen het jou persoonlijk biedt.