Koffie of thee voor meer energie?

20-12-2019

4' leestijd


De theecultuur bereikt ons land hoe langer hoe zekerder. En meer en meer mensen beweren dat thee gezonder zou zijn dan koffie. Maar is dat wel zo? Wat maakt het verschil tussen thee en koffie buiten z'n smaak? Wij zochten het voor je uit! 

Cafeïne / theïne 

We denken te weten dat het allerbelangrijkste verschil tussen koffie en thee is dat koffie bestaat uit cafeïne en thee uit theïne. Maar wat de meesten onder ons niet weten is dat cafeïne en theïne identiek hetzelfde molecuul is! Er is chemisch gezien dus geen verschil tussen de twee. 
We kunnen spreken over cafeïne of theïne zowel in thee als in koffie. 

Het grote verschil tussen koffie en thee is het aantal cafeïne dat er aanwezig is per tas. 

Gemiddeld genomen bevind zich in een tas koffie 80mg en in thee 35mg cafeïne. 

Het aantal mg cafeïne in thee verschilt per soort. Zo zit er doorgaans in zwarte thee meer cafeïne dan in groene thee en bevat rooibos zelfs géén cafeïne. 
Het aantal cafeïne wordt bepaald door de productie en de oudheid van de knop en blad.  

Opname door ons lichaam 

Hoewel de moleculen van koffie als thee dezelfde zijn is het belangrijk te weten dat de effecten op ons lichaam niet dezelfde zijn. Ons lichaam moet banden breken van verschillende moleculen die aan elkaar gehecht zijn alvorens ze kunnen worden opgenomen door ons lichaam. 

In het geval van koffie zijn de moleculen veel losser in de koffiebonen. Wat wil zeggen dat ze niet gebonden zijn aan andere substanties. Van zodra deze geabosorbeerd zijn door het lichaam wordt effect dus ook veel sneller door ons systeem waargenomen. Dit is de reden dat we ons bij koffie ons gestimuleerd/opgewonden voelen. Door deze plotse vrijgave kan het ook zijn dat we ons gespannen voelen.

Bij thee is het tegenovergestelde waar. Het molecuul is vaak gebonden aan andere substanties die zich enkel in thee bevinden. Deze moeten dus eerst ontbonden worden alvorens de cafeïne kan worden opgenomen. Om deze reden duurt het dus langer voor we een effect van thee ondervinden en is het minder stimulerend. Het geeft ons doorgaans een helder gevoel in plaats van het opgewonden, gespannen gevoel. 

Ieder lichaam is anders, dus de effecten op deze dranken kunnen verschillen. Sommige mensen zijn gevoeliger aan koffie, andere aan thee ookal duurt het bij thee langer voor cafeïne wordt geabsorbeerd in het lichaam.

Kwaliteit van koffie / thee 

Hoe minder cafeïne er aanwezig is, hoe beter de kwaliteit. Dit geld voor zowel koffie als thee. 

Conclusie 

Wil je een DIRECT effect in je energie zal je met thee niet ver komen, thee zorgt ervoor dat je wakkerder en helderder blijft als je er veel van drinkt. 
Koffie daarentegen zorgt voor een directe boost in energie van zelfs maar 1 tas. 

Wat cafeïne met je lichaam doet en andere voordelen van thee kan u binnenkort lezen in nieuwe artikels!

We'll keep you posted!! 
(als je lid bent tenminste ;) )