Voedingsshakes ter vervanging van een gezond dieet? 

11-06-2020

Wil je op je best presteren en genieten van het leven, dan zal je gezondheid moeten prioriteren. Zonder een goede gezondheid kan je onmogelijk alles uit het leven halen. En deze gezondheid begint bij je voeding. Zoals jij misschien reeds weet, is het ontzettend moeilijk is om de dagelijks alle aanbevolen dagelijkse hoeveelheid macro- en micro-nutriënten binnen te krijgen. Hierdoor neemt de markt van maaltijdshakes toe. Deze bedrijven beloven een volledige uitgebalanceerde drinkmaaltijden zodat je met enkele shakes per dag alles binnen krijgt wat je nodig hebt. Ook hardwerkende personen die geen tijd wil verliezen kunnen hiervan profiteren.  Wij vroegen ons af of je écht kan leven op zo'n shake.  Het antwoord is Ja! maar...

Doorgaans zijn 400 calorieën per portie goed. Als je kiest voor een shake met minder calorieën kan je eventueel nog fruit aan toevoegen. 

Bij onderzoek botsen we onmiddellijk op een probleem. We zijn op zoek naar een maaltijdshake die je voorziet van hetgeen je lichaam nodig heeft. Maar wat is dit eigenlijk? Wat heeft je lichaam nodig en wat is "gezond"? Oudere mensen hebben andere voeding nodig dan jongere, mannen hebben meer vitamine D nodig terwijl vrouwen meer behoeften hebben aan biotin, sporters hebben meer eiwitten of koolhydraten nodig en daarbovenop zijn er verschillende gezondheidsperspectieven. Het wordt ons dus snel duidelijk dat deze shakes heel persoonsgebonden zijn waardoor je zelf goed zal moet onderzoeken wie jij bent en wat je wil bereiken. We geven je een voorbeeldprofiel om dit te verduidelijken. 

Wim / Man / 29 jaar / 1.70 m / 60 kg 
3 keer sport per week (op lichaamsgewicht) 
Werkt  12 u per dag (5 à 6 dagen / week) en wil geen tijd verliezen.

Aan de hand van onderstaande zaken kiezen we voor deze persoon 5.5 Huel shakes per dag. Zie hier alle nutriënten van dit product. 

Wanneer je overweegt om je maaltijden te vervangen door shakes, houd dan voornamelijk rekening met de volgende zaken. 

Doorgaans zijn 400 calorieën per portie goed. Als je kiest voor een shake met minder calorieën kan je eventueel nog fruit aan toevoegen. 

Calorieën 

Doorgaans zijn 400 calorieën per portie goed. Als je kiest voor een shake met minder calorieën kan je eventueel nog fruit aan toevoegen. 

Om je totale aantal calorieën per dag uit te rekenen ga ja naar deze website. 

Wim zijn BMR is 1550. Als we zijn activiteit hierbij toevoegen wil dit zeggen dat hij ongeveer 2150 calorieën zal moeten nuttigen om niet bij te komen noch af te vallen. 

Proteïne

Ons lichaam heeft bouwstenen nodig om te overleven. Ook zorgt proteïne voor een voldaan gevoel. Zorg er dus voor dat er voldoende proteïne in je shake zit. Kies voor een shake tussen 15 en 30 gram proteïne. 

Voor Wim zijn gewicht en lengte zou hij ongeveer 120 gram proteïne per dag nodig hebben.(lichaamsgewicht/100 x 2) Aangezien hij een zekere vorm van krachttraining doet is het voor hem aan te raden iets meer te nuttigen. 150 gram is voor Wim perfect. 

Koolhydraten 

Ons lichaam heeft hoe dan ook koolhydraten nodig. Zelfs wie aan keto doet, zal zijn/haar lichaam met fruit en groenten van koolhydraten voorzien. Een shake rond de 30 koolhydraten is volgens de meenste bronnen oké. 

Voor Wim zijn lichaamsbouw en leeftijd is het aan te raden zo'n 220 gram koolhydraten te eten. Bereken hier. Met de 5.5 shakes zal hij een dikke 200 gram koolhydraten nuttigen. 

Vezels 

Vezels zorgen ervoor dat je een voldaan gevoel krijgt. Fruit, groenten, granen zaden en noten zorgen hiervoor. +/- 5 gram vezels zouden prima zijn. Vermijd Shakes die geen vezels bevatten!

Mannen onder 50 hebben gemiddeld 35 gram vezels nodig. Dit wordt met de Huel shake goed bereikt. 

Vitamines

Voor een goed metabolisme heeft je lichaam 13 vitaminen nodig. Wil je de juiste ADH weten per vitamines druk dan op deze link. 

Alle nodige vitamines bevinden zich met de juiste hoeveelheden (iets meer) in de Huel shakes. 

Mineralen

Er zijn 5 mineralen die noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid : calcium, phosphorus, potassium, sodium en magnesium. De rest noemen we de spoorelementen. De juiste ADH vind je hier.

Alle nodige mineralen bevinden zich in de Huel shakes. Enkel kalium komt niet aan de volledige dagelijkes aanbevolen hoeveelheid.

Fytochemicaliën

Deze vinden we in planten en worden meestal niet beschouwd als essentieel. Toch zijn er veel (zoals catechins in thee) die gelinkt zijn aan een goede gezondheid en een beter immuunsysteem. 

Huel shakes zijn voorzien van deze Fytonutriënten 

Essentiële vetzuren

Deze kunnen we zelf niet maken dus hebben we nodig uit onze voeding. Hier denken we aan omega 3 en 6. Deze verhouding zou 1 op 1 moeten zijn. 

Huel houdt zich prima aan deze verhouding


Wanneer een shake voldoet aan deze voorwaarden kan je in principe genieten van een volwaardig dieet. Met normale voeding zou je waarschijnlijk niet alle nutriënten innemen.  Toch wordt er nog steeds geopteerd om natuurlijke voeding te kiezen. De shakes zijn verwerkt waardoor ze zijn blootgesteld aan dingen die niks met de natuur te maken hebben. Volgens gezondheidsexperten geldt ; kies voor écht eten! Wanneer je op het etiket de ingrediënten moet lezen is het product verwerkt en dus niet echt.