De waarheid van PASSIE

10-02-2020

Leestijd '2


Wie denkt dat passie gewoon "in ons zit" en een eigenschap is, denkt mis! Niemand is geboren met een bepaalde passie.  Stel dat Steve Jobs geboren zou zijn met een passie. Wat dan als hij 1000 jaar eerder was geboren? Zou hij dan ook Apple willen oprichten? 
In welke omgeving we opgroeien en de situaties die we meemaken hebben een grote invloed op hoe we denken en zullen voor een groot deel bepalen waar onze passie naartoe kan gaan. 

Er zijn momenten in ons leven waarin we verlangen naar iets. En wat we dan vaak niet doen is onszelf de vraag stellen; wat doen we met dit verlangen? Dit is zoals zeggen "ik ben verliefd op deze persoon en ik denk dat dit voor het leven zal zijn." Waarna dit gevoel verwatert en je uit elkaar gaat. Daarna blijf je het gevoel van die verliefdheid zoeken.
Maar dit is niet hoe ons brein werkt! Ons brein verliest van nature heel rap z'n interesse in zaken. Wij zijn dus zelf verantwoordelijk voor onze passies. 

We starten met een bepaald verlangen dat nadien vervaagt. Hiermee moeten we leren omgaan.  We moeten leren om de vlammen in het vuur te houden.
Als er verlangen is, tonen we voortaan interesse en dan zorgen we ervoor dat we er alles aan doen om het vuur niet uit te laten gaan. Dit vuur is je passie. 

Zo kunnen we verschillenden passies opbouwen in ons leven.  Wanneer we een verlangen hebben en dit de nodige tools geven om te blijven bestaan, creëren we een nieuwe passie.
Wat echter belangrijk is, is dat het verlangen "echt" moet zijn.  Dit verlangen moet volledig stroken met je eigen waarden en normen en van jezelf komen. Wanneer we bijvoorbeeld een tragische gebeurtenis meemaken kan van daaruit een passie ontstaan. Er zijn voorbeelden genoeg van mensen die iemand dierbaar verloren zijn aan een ziekte en nadien van deze ziekte hun passie maken om zo mensen te kunnen redden. Wanneer je misschien verlangt om nog eens naar die wijnbar te gaan waar ze zo'n lekkere wijnen hebben, kan je meer interesse gaan tonen in dit product en nadien cursussen gaan volgen. Hoe meer aandacht je dit verlangen geeft, hoe groter je passie zal worden. 

De volgende keer als je jezelf betrapt op een verlangen, geef het dan je volle interesse en gooi regelmatig houtblokken op het vuur. Doe je dit niet, zal je verlangen een verlangen blijven en geen passie worden.