Waarom je doelen nodig hebt in je leven.

19-12-2019

Leestijd 2'


Doelen vertellen ons wat we écht willen

Er zijn momenten in het leven dat we denken te weten wat we willen. Toch is dat vaak niet wat ons echt gelukkig maakt.
Zo kunnen we denken dat we meer vrije tijd willen terwijl we eigenlijk gewoon gepassioneerd willen zijn in ons werk.
Of we denken dat meer geld ons gelukkiger zou maken terwijl we eigenlijk iemand nodig hebben die ons graag ziet. Of misschien geloven we dat populair zijn ons leven zal vergemakkelijken terwijl we in feite snakken naar tijd met onze ouders. 

Als we leven zonder te weten wat succes eigenlijk voor ons betekent, zullen we nooit ontdekken dat bijvoorbeeld die villa waar we al zolang van dromen toch niet datgene is dat ons gelukkig maakt. 

Door onszelf de vraag te stellen wat we eigenlijk echt willen, onze doelen te herbekijken en bij te werken, komen we te weten wat ons écht gelukkig maakt.

Doelen stellen maakt ons zelfzeker.

Iedere keer dat we een doel bereiken, stijgt onze zelfzekerheid.

Wanneer we 5 kilo afvallen, voelen we ons super! Als dit geen doel was geweest, zouden we zelfs niet weten dat we 5 kilo afgevallen waren en zou dit euforisch gevoel niet zo groot zijn.

Twee jaar nadat we een aantal doelen hebben gesteld, kunnen we terugkijken en fier zijn op wat we hebben bereikt. Al zijn het maar kleine doelen, wij trots zijn op onszelf.

Zonder doelen doen we de dingen waar we zeker van zijn. Hierdoor voelen we ons comfortabel met als gevolg dat we niet groeien. Misschien denk je nu: "ik hoef niet te groeien om me gelukkig te voelen." Maar we garanderen je dat er altijd wel iets is waar je beter in wil zijn en waardoor je je zelfverzekerder zou voelen. Misschien wil je graag financiële stabiliteit, een betere ouder zijn, meer energie in je leven, een mooier lichaam of meer controle over je emoties, ...

Doelen zorgen ervoor dat we alles uit ons leven halen.

Stel je voor dat je maar 1 kans hebt in je leven om naar China te gaan en er maar 1 week kan blijven. Zou je dan gewoon wat rondlopen in de hoop iets moois tegen te komen of zou je plannen om de Chinese muur te bezichtigen?

In veel opzichten is het leven net zoals deze reis. Als we er alles willen uithalen, moeten we weten wat we willen.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat we ieder moment in je leven moet plannen. Op de weg naar ons doel zullen we interessante dingen ontdekken en ongelofelijke momenten meemaken waar we nooit van hadden gedroomd.

Tijdens deze weg is het niet onwaarschijnlijk dat ons doel eens zal veranderen. Dit is nu net de sleutel om onszelf echt volledig te leren kennen.

Zonder te weten wat we echt willen en waar we willen uitkomen, kunnen we nooit alles uit het leven halen.