10 simpele gewoontes voor een gelukkig en productief leven.

05-05-2023

Leestijd '7


Heb je het gevoel dat je vastzit in een sleur en dat je meer uit je dagen wilt halen? Dan ben je niet alleen. Veel mensen dromen van een gelukkig en productief leven, maar hebben geen idee waar te beginnen. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige gewoontes die je kunt adopteren om je dagelijkse routine te verbeteren en meer uit het leven te halen. In dit artikel delen we 10 simpele gewoontes die je kunt implementeren om productief en gelukkig te zijn. Of je nu op zoek bent naar meer structuur, meer energie of meer succes, deze tips helpen je om een gelukkiger en productiever leven te leiden.

Een gelukkig en productief leven
Een gelukkig en productief leven

1. Sta vroeg op 

Veel productieve mensen staan vroeg op om tijd te hebben voor zichzelf. Vroeg opstaan is geweldig voor planning, organisatie en strategisch denken. Bovendien betekent dit als eerste op kantoor zijn en minder afleiding van collega's. Vroege vogels beweren ook dat ze meer creativiteit en inspiratie hebben in de ochtend. Je hebt meer tijd voor jezelf en minder afleiding van social media, e-mails en telefoontjes. Als je vroeg opstaat, kan je op je eigen tempo wakker worden en alles op een rijtje zetten voordat de rest van de wereld wakker wordt. Een gestructureerde ochtendroutine maakt dat vroege vogels meer proactief zijn. Deze pro activiteit zijn leidt tot een productief leven en bouwt vertrouwen op waardoor je gelukkig wordt. 

2. Maak een planning

Heb je ooit al stilgestaan bij hoe jouw perfecte dag of week eruit zou moeten zien? Zo niet, neem dan even de tijd om dit te overdenken en plan deze vervolgens. Het is vaak zo dat mensen zich laten meeslepen door het leven en reactief reageren op dagelijkse situaties, waardoor ze uit het oog verliezen wat echt belangrijk voor hen is. Ze doen wat op dat moment goed voelt, maar na verloop van tijd realiseren ze zich dat ze de dingen waarvan ze houden niet hebben gedaan. Zoals bijvoorbeeld het bezoeken van een geliefde die ze al lang niet meer hebben gezien. Daarom is het belangrijk om tijd met je geliefden te plannen en je ook aan deze planning te houden. Op deze manier voorkom je dat er weken voorbijgaan zonder dat je de belangrijke dingen hebt gedaan die voor jou van waarde zijn.

3. Leer nieuwe dingen 

Het uitproberen van nieuwe dingen en leren kan je gelukkig maken op verschillende manieren. Het kan je plezier en interesse bieden, je vaardigheden ontwikkelen en je zelfvertrouwen vergroten. Het kan je ook helpen verbinding te maken met anderen en je een gevoel van doel en betekenis geven. Het leren van nieuwe dingen kan ook bijdragen aan het versterken van je brein en het bevorderen van een gezonde ouderdom. Het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het combineren ervan kan leiden tot een universele geest en het creëren van 'flow'. Leren kan ook je creativiteit stimuleren en je helpen te focussen op het heden. Kortom, leren kan een krachtige tool zijn voor persoonlijke groei en welzijn, op welke leeftijd dan ook.

4. Beweeg voldoende

Regelmatige lichaamsbeweging kan zorgen voor een emotionele opkikker en stressvermindering. Het stimuleert verschillende hersenchemicaliën die je gelukkiger, ontspannen en minder angstig kunnen laten voelen. Bovendien kan het regelmatig sporten je zelfvertrouwen en zelfbeeld verbeteren.

Lichaamsbeweging voedt niet alleen je spieren, maar ook je hersenen. Het houdt je glucose-, bloed- en zuurstofniveaus hoog, zodat je je beter kunt concentreren en je taken beter kunt uitvoeren. Het stimuleert de groei van nieuwe verbindingen in de hersencellen en bevordert de hersenplasticiteit.

Dankzij lichaamsbeweging kan je ook je productiviteit op het werk verhogen. Het verhoogt je alertheid en verbetert je cognitieve vaardigheden. Het kan helpen om deadlines te halen en je taken behapbaar te houden. Een eiwit genaamd BDNF (brain-derived neurotrophic factor) wordt gestimuleerd door lichaamsbeweging en kan bijdragen aan een verbetering van je cognitieve vaardigheden.

5. Eet gezond

Het eten van gezond voedsel kan je productiviteit verhogen, terwijl het eten van ongezond voedsel juist kan leiden tot een daling van de productiviteit op het werk. Het eten van voedingsmiddelen met een hoge glycemische index* kan een kortdurende energieboost geven, terwijl voedingsmiddelen met een lage glycemische index* een constante stroom van energie kunnen leveren die je productiever maakt. Het eten van gezond voedsel kan ook de cognitieve functie verbeteren, terwijl een laag fruit- en groentegehalte in de voeding vaak direct verband houdt met cognitieve achteruitgang. Bovendien kan voeding ons gevoel van welzijn en verbondenheid met anderen beïnvloeden, evenals onze stemming en mentale gezondheid.

*Meer info over glycemische index lees je in "snel afvallen op een gezonde manier"

6. Neem pauzes

Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens het werk of je studie om de concentratie te behouden en stress te verminderen. Het kan zelfs de productiviteit en het geheugen verbeteren. Hoewel het misschien lijkt dat je geen tijd hebt voor pauzes, is er onderzoek dat aantoont dat het nemen van korte pauzes gedurende de dag voordelen heeft voor de gezondheid en prestaties op het werk. Ontspannende en sociale pauzes zijn bijzonder nuttig om te herstellen van werkstress en een gevoel van verbondenheid te bevorderen. Het nemen van pauzes kan helpen bij het herstellen van energie en mentale bronnen en het verminderen van vermoeidheid en slaapstoornissen.

Pauze nemen
Pauze nemen

7. Wees dankbaar

Dankbaarheid is een manier voor mensen om te waarderen wat ze hebben in plaats van altijd te streven naar iets nieuws in de hoop dat het hen gelukkiger zal maken of te denken dat ze niet tevreden kunnen zijn totdat elke fysieke en materiële behoefte is vervuld. Dankbaarheid helpt mensen zich te richten op wat ze hebben in plaats van wat ze missen.

Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die zich vaker dankbaar voelen, ook gelukkiger zijn, betere cijfers halen en meer tevreden zijn op school. Ze slapen ook beter, hebben minder pijn en worden niet zo vaak ziek. Een verklaring hiervoor is dat dankbare mensen op een positievere manier naar de wereld kijken. Door dankbaarheid te uiten, kun je jezelf eraan herinneren om te focussen op het goede in je leven en je gelukkiger en meer tevreden te voelen.

8. Omring jezelf met positieve mensen

Positieve mensen
Positieve mensen

Omring jezelf met positieve mensen die je een goed gevoel geven. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je tijd doorbrengt met gelukkige mensen, dit je eigen gevoel van welzijn en geluk verhoogt. Positieve emoties zijn besmettelijk en veroorzaken een kettingreactie. Het dichter bij elkaar wonen of emotioneel met elkaar verbonden zijn versterkt dit effect. Wanneer je omgaat met mensen die je neerhalen, vermijd ze dan en zoek naar mensen die je inspireren en motiveren. Het is bewezen dat de kracht van positieve relaties kan bijdragen aan geluk en welzijn.

9. Rust voldoende uit

Het is belangrijk om voldoende rust en slaap te krijgen om stress te verminderen, de stemming te verbeteren en de energieniveaus te verhogen. Helaas wordt rust vaak genegeerd door een drukke levensstijl. Het is essentieel om rust te maximaliseren voor optimale gezondheid en geluk. Rust kan actief of passief zijn en is gericht op het bevorderen van fysiek of mentaal welzijn. Goede slaap is essentieel voor het lichaam en beïnvloedt elk systeem, inclusief cognitieve functie, immuungezondheid en stofwisseling.

10. Mediteer

Meditatie verhoogt de niveaus van oxytocine, dopamine en serotonine, wat je gelukkiger maakt en de angst- en stresshormonen verlaagt. Het beoefenen van meditatie, zelfs voor enkele minuten per dag, vermindert angst, verbetert de focus en zelfvertrouwen en kan de hersenen daadwerkelijk herprogrammeren om meer geluk te ervaren. Het verdikt ook de gebieden in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het omgaan met stressvolle situaties en het ervaren van plezier.

lees ook : de beste meditatietechniek.