Welke soorten hersengolven zijn er?

01-05-2020

Leestijd 5'


In je brein vinden voortdurend elektrische activiteiten plaats tussen de communicerende neuronen. Deze activiteit kan worden waargenomen en vastgelegd met behulp van een techniek genaamd elektro-encefalografie (EEG). Met behulp van sensoren die op de hoofdhuid worden geplaatst, worden de elektrische uitbarstingen als golven geregistreerd. De vorm van deze golven verschilt afhankelijk van je mentale toestand, of je nu in een ruststand verkeert of juist volledige aandacht ergens op richt. We geven je een overzicht van de verschillende hersengolven die kunnen worden onderscheiden.

Gamma-golven (25 tot 100 Hertz)

Bij deze hersengolven is en sprake van hele intense concentratie en leren. Als je ooit al eens hebt gezegd dat je "in de flow" zit, dan is er sprake  van gamma. Hoge pieken in gamma-golven zien we ook tijdens gelukstoestanden. Mensen met geestelijke problemen of leermoeilijkheden hebben vaak minder dan de helft van de gewoonlijke activiteit van gamma-golven. 

Bèta-golven (12 tot 33 Hertz)

Hierbij is er sprake van  een intense neuronale activiteit. Je hebt te maken met de momenten waarop je je volle aandacht gebruikt, erg alert bent en op zoek naar prikkels. Dit zijn de hersengolven die je gebruikt bij probleemoplossend denken.

Alfa-golven (8 tot 13 Hertz)

Alfa-golven ontstaan op tussen ontspannen zijn en in slaap vallen. Het is wanneer we op de bank televisie kijken of in bed aan het ontspannen zijn, maar nog voordat we in slaap vallen.

Theta-golven (4 - 8 z. Hertz)

Dit is de mentale toestand tijdens oppervlakkige slaap (dromen) en emotionele creativiteit. In Theta kunnen zich visuele beelden voordoen en er is weinig tot geen besef van het fysieke lichaam. Theta is de ideale bewustzijnstaat voor bepaalde soorten zelfprogrammering, versneld leren en zelfgenezing.   

Delta-golven (1 tot 3 Hertz)

In het algemeen zijn de delta-hersengolven verbonden met onbewuste lichamelijke activiteiten, zoals het regelen van de hartslag en de vertering.

Herriner je nog een moment dat je te gefocust of waakzaam voelde terwijl je niks liever wilde dan slapen? Op deze moment zou je liever de die plattere hersengolven van slaap en rust ervaren!  Het beheersen van je hersengolven kan helpen bij het optimaliseren van ontspanning en productiviteit. 

Over de verschillende soorten hersengolven leren maakt het ons mogelijk te begrijpen dat onze geestelijke processen, onze emoties, onze activiteiten en ons gedrag 'energie' creëren in onze hersenen. De sleutel is dus je bewust te zijn van dit proces, leren ontspannen en ontvankelijker en intuïtiever te zijn. We moeten werken aan de beheersing van onze emoties zodat onze angst in ons voordeel kan werken in plaats van tegen ons.