10 tips hoe je dingen makkelijker onthoud
02-08-2020
6 soorten geheugensteuntjes
- Koppel een visueel beeld aan een woord of naam om ze beter te onthouden. Positieve, aangename afbeeldingen die levendig, kleurrijk en driedimensionaal zijn, zullen gemakkelijker te onthouden zijn. Voorbeeld: om de naam Rosa Parks te onthouden en waar ze bekend om staat, stel je een vrouw voor die op een bankje tussen de rozen zit te wachten terwijl haar bus stopt.
- Acrostic (of zin) - Verzin een zin waarin de eerste letter van elk woord deel uitmaakt van of de initiaal vertegenwoordigt van wat je wilt onthouden. Voorbeeld: de zin 'Elke brave jongen doet het goed' om de regels van de g-sleutel uit het hoofd te leren, die de noten E, G, B, D en F vertegenwoordigen.
- Acroniem - Een acroniem is een woord dat is samengesteld door de eerste letters te nemen van alle sleutelwoorden of ideeën die u moet onthouden en er een nieuw woord uit te maken. Voorbeeld: het woord "HOMES" om de namen van de Grote Meren te onthouden: Huron, Ontario, Michigan, Erie en Superior.
- Rijmpjes en alliteratie - Rijmpjes, alliteratie (een herhalend geluid of lettergreep) en zelfs grappen zijn een gedenkwaardige manier om meer alledaagse feiten en cijfers te onthouden. Voorbeeld: het rijm "Dertig dagen in september, april, juni en november" om de maanden van het jaar te onthouden met slechts 30 dagen erin.
- Chunking - Chunking breekt een lange lijst met cijfers of andere soorten informatie op in kleinere, beter beheersbare brokken. Voorbeeld: een 10-cijferig telefoonnummer onthouden door het op te splitsen in drie sets cijfers: 555-867-5309 (in tegenstelling tot 5558675309).
- Locatiemethode - Stel u voor dat u de items die u wilt onthouden, plaatst op een route die u goed kent, of op specifieke locaties in een bekende kamer of gebouw. Voorbeeld: stel je voor een boodschappenlijstje bananen voor in de hal bij je huis, een plas melk midden op de bank, eieren die de trap opgaan en brood op je bed.
- Breng nieuwe informatie in verband met dingen die u al weet
- Wanneer u onbekend materiaal bestudeert, neem dan de tijd om na te denken over hoe deze informatie zich verhoudt tot wat u al weet. Door relaties te leggen tussen nieuwe ideeën en eerder bestaande herinneringen , kunt u de kans op het terughalen van recent geleerde informatie drastisch vergroten.
- Onderzoek gepubliceerd in 2017 suggereert dat het hardop lezen van materiaal uw geheugen van het materiaal aanzienlijk verbetert. 3 Opvoeders en psychologen hebben ook ontdekt dat het feit dat studenten daadwerkelijk nieuwe concepten aan anderen leren, begrip en herinnering vergroot.