Een relaxte superfocus door L-theanine

27-05-2020

Leestijd 7'


Je bent hier om jezelf beter te maken. Waarschijnlijk is dit dus niet het eerste artikel dat je leest om meer uit je leven te halen. Indien wél raden we je aan om eerst werk te maken van je algemene gezondheid vooraleer je naar "wondermiddelen" zoekt. Ze bestaan namelijk niet. Wat wel bestaat is een wonderlichaam en een wondergeest. Zet om te beginnen de eerste stappen naar een gezonder leven. Je weet zelf heus wel wat dit betekent...

Wanneer je ondertussen wél je slaappatroon hebt aangepakt, gezonder eet en regelmatig sport dan kunnen supplementen de top van de ijsberg zijn. Enkel dán kunnen we alle voordelen ervaren waardoor we ons even als superman wanen.

L-theanine is één van zo'n supplementen. Het is een aminozuur dat niet in lichaamseiwitten wordt ingebouwd maar dat ons een hele hoop voordelen geeft als we het innemen. 

Thee 

L-theanine in zijn natuurlijke vorm is te vinden in thee. Een tas (200ml) zwarte thee bevat gemiddeld zo'n 20mg theanine, groene thee zo'n 10mg.  Naast theanine heeft thee nog andere bestandsdelen met als voornaamste cafeïne. Zwarte thee bevat per tas ongeveer 40 milligram, groene gemiddeld 25 milligram. Wil je meer weten over thee en koffie? Lees het artikel koffie of thee voor meer energie

Vergeet trouwens de zakjes van Lipton. Als we spreken over thee hebben we het over losse thee. Deze is ten eerste veel lekkerder en ten tweede profiteer je van de gezondheidsvoordelen die bij de voorverpakte thees vaak niet meer te vinden zijn. 

Algemeen gelden er 4 regels die de beste resultaten leveren.  

  • 1 gram thee per 100ml water
  • Verwarm water tot 80 graden Celsius 
  • Giet het water over de thee
  • Laat 3 à 5 minuten trekken

Er zijn duizenden verschillende thees die elk hun specifieke voorkeuren hebben om ze goed te prepareren. Wil je perfect weten wat de juiste bereidingswijze en verhouding is voor jouw thee, vraag dan meer uitleg aan de speciaalzaak.  

Voordelen van L-theanine

De meeste studies worden gedaan met een dosis tussen de 200 en 400 mg per dag. Om deze hoeveelheid in de vorm van thee op te nemen zouden we per dag 2 tot 4 liter zwarte thee of  4 tot 8 liter groene moeten drinken. Niet haalbaar dus. Als we willen profiteren van de voordelen van L-theanine moeten we supplementen innemen. 

Meer relaxed,een beter cognitief vermogen, gewichtsverlies, bescherming van je brein tegen ouderdom en een boost in je immuunsysteem zijn voordelen waarvan je profiteert bij inname van L-theanine. 

Maar wat ons het meeste interesseert is hoe we door het gebruik van L-theanine slaap kunnen beïnvloeden én focus kunnen vergroten. Deze twee factoren kunnen we meten in ons dagelijkse leven waardoor we onmiddellijk zullen profiteren van de voordelen. Geef toe, het is leuker wanneer iets directe impact heeft in tegenstelling het gewoon te doen en maar te geloven dat het gezond zal zijn.

Een relaxte superfocus 

Onderzoek toont aan dat mensen die 200mg l-theanine innemen minder fouten maken wanneer ze een taak uitvoeren dan de mensen in een placebo groep. 

Zoals je wel weet heeft ook cafeïne een effect op onze focus. Hierdoor zou thee wel eens een superdrank kunnen zijn. En dat klopt. (Meer lees je in koffie of thee voor meer energie) Maar we zouden liters moeten drinken om maximale resultaten te behalen. Daarboven stelt onderzoek vast dat je de beste resultaten behaald met een verhouding van 1/2 cafeine, theanine. De verhouding bij thee is net andersom. Wat wil zeggen dat thee voordelen heeft maar niet die maximale resultaten die we zoeken. Gemiddeld worden de beste resultaten behaalt van met een verhouding van 200mg cafeine / 400mg theanine. Ieder lichaam is anders waardoor deze waarden anders kunnen zijn bij jou.  Begin met 50/100 en bouw op tot wanneer je de effecten voelt. De absolute grens is die van van 400mg/800mg wat gelijk staat aan 5 tassen koffie. Het is niet aan te raden om deze grens te overschrijden. 

Betere slaap 

Onze slaap is één van de belangrijkste factoren voor een goede gezondheid en hersenfunctie. Niet alleen de kwantiteit van slaap maar ook de kwaliteit is van groot belang. 

L-theanine zou deze kwaliteit verbeteren. Dit aminozuur valt niet te vergelijken met kalmeer middelen waar je slaperig en suf van wordt maar zorgt voor een vermindering van angst en stress en wekt relaxatie op. Aangezien deze aspecten boosdoeners zijn voor een goede nachtrust heeft theanine dus een grote invloed op de kwaliteit van slaap.

Studies bewijzen dat 200mg L-theanine voor het slapen gaan, de slaap -met voornamelijk de diepe, herstellende slaap - verbetert. 

Conclusie

Door het gebruik van L-theanine profiteer je van tal van voordelen zoals een relaxed gevoel, een beter cognitief vermogen, gewichtsverlies, bescherming van je brein tegen ouderdom en een boost in je immuunsysteem. 

Wil je L-theanine strategisch gaan gebruiken om je slaap te verbeteren neem dan 200 tot 400 mg in voor het slapen gaan. 

Heb je een boost in focus nodig combineer dan L-theanine met cafeïne met een verhouding van 2/1. Per tas koffie (+/-90mg cafeine) neem je dus een suplement van 200mg L-theanine.