Meer diepe slaap voor betere prestaties

06-02-2020

Leestijd 4'


Heb jij soms ook de ervaring dat je na een nacht van 8uur slaap helemaal niet uitgeslapen bent? Hoewel dit meerdere oorzaken kan hebben is de kans groot dat je onvoldoende diepe slaap hebt gehad.

Onze slaapcyclus is opgebouwd uit verschillende fasen, waaronder lichte slaap, REM-slaap en diepe slaap. Hoewel elke fase belangrijk is, wordt de diepe slaap beschouwd als de meest essentiële fase van onze slaap. Dit betekent echter niet dat de andere fasen onbelangrijk zijn. Elke slaapfase heeft zijn eigen specifieke functie. In dit artikel zullen we ons specifiek richten op de diepe slaap.

Lees : de 4 slaapfases

Diepe slaap
Diepe slaap

Diepe slaap is verantwoordelijk voor :

  • Het geheugen 
  • De capaciteit om te leren 
  • Onze emoties 
  • Het lichamelijke herstel en groei 
  • Bloedsuikerspiegel 
  • Metabolisme
  • Immuunsysteem 
  • Het ontgiften van onze hersenen 
  • Een goed behoud van DNA

Zonder diepe slaap, geen optimalisatie van bovenstaande zaken. Het is dus een heel belangrijke fase van onze rust maar vaak krijgen we er niet genoeg van. Volgens de meeste bronnen zouden we tussen de 10 en 20 % van onze slaap in de diepe fase moeten begeven, en hoe ouder je wordt hoe minder we ons in deze fase begeven.  Maar 1 ding is zeker; een teveel aan diepe slaap kan niet*. Hoe meer, hoe beter denken we dan. 

*als je niet langer dan 10 u in je bed ligt.

Ben je vaak moe of begeef je je in een periode waarin je minder lang kan slapen? Optimaliseer dan je slaap om zo het maximale uit je dag te halen! 

Voeding voor meer diepe slaap

Eet weinig koolhydraten. De "American Sleep Association" vergeleek groepen die dagelijks koolhydraten aten met groepen die een koolhydraat arm dieet volgden. De groepen met weinig koolhydraten profiteerden van meer diepe slaap. Ook het drinken van zuur kersensap zou diepe slaap positief beïnvloeden. 

Geluid voor meer diepe slaap

Pink noise

Een recente studie kwam tot de conclusie dat het geluid van roze ruis de diepe slaap zou verbeteren. Hoofdtelefoon op het hoofd en laat die oren maar een nachtje ruizen! 

ASMR Videos

Autonomous sensory meridian response is een gevoelssensatie waarbij we een tintelend gevoel -dat begint op het achterhoofd en zich uitstrekt langs de nek en de rug- waarnemen.

Door visuele, auditieve of tactiele prikkels, zoals zacht gefluister, het gekraak van bepaalde voorwerpen of het geluid van bepaalde activiteiten wordt ASMR opgewekt.
ASMR kan echter niet bij iedereen worden opgewekt. Sommigen ervaren het tintelende gevoel minder dan anderen of zelfs helemaal niet. 

We moeten toegeven dat we bij onze research op youtube even niet goed wisten wat we hiervan moesten denken. Onze eerste reactie; is dit een grap? Onze 2de gedachten hadden eerder een erotisch kantje. Maar bijt even door en het wordt snel duidelijk dat dit inderdaad slaapverwekkend is!

Hypnose voor bedtijd

In 2014 werd een studie gehouden aan de universiteit van Fribourg in Zwitserland. Hier bleek dat de personen die naar slaapverwekkende muziek (met hypnoseopdrachten) luisterden voor 80% meer in de diepslaapfase begaven dan diegene de niet naar de muziek luisterden. 

De juiste hoeveelheid beweging 

30 minuten per dag en 5 dagen per week bewegen zou optimaal zijn om de diepe slaap te vergroten. 

Te veel aan sport zou daarentegen ook niet goed zijn en kan zelfs leiden tot moeilijk slapen.  Probeer ook gewoon te doen wat je graag doet. Je hoeft niet per se te gaan lopen of gaan crossfitten. Zelfs 30 minuten yoga of een wandeling met de hond per dag is prima. 

Wil je toch intensief sporten dan doe je dit het beste 's ochtends. 

Stress verminderen

Stress is de boosdoener van alles. Ook de diepe slaap wordt erdoor beïnvloed.
Lees meer in het artikel "Verminder stress in één maand tijd"

Pikdonker slapen

Onze lichamen zijn geprogrammeerd om wakker te zijn wanneer het licht is en om te slapen wanneer het donker is. Zelfs weinig licht in de slaapkamer kan genoeg zijn om ons te wekken. 

Wanneer je de slaapkamer niet volledige donker krijgt is het aan te raden een slaapmasker te dragen. 

Temperatuur van je kamer optimaliseren

De ideale temperatuur is rond de 17 graden. 

Zorg er zeker voor dat je kamer niet warmer is dan 20 graden en niet kouder dan 15 graden.  Wanneer je jezelf moet warm wrijven om op te warmen is je kamer waarschijnlijk net iets te koud. 

I'm so good at sleeping, I can do it with my eyes closed.