De connectie tussen je darmen en je brein

04-04-2020

Leestijd 3'


Heb je wel al eens gehoord van ons tweede brein? 
We hebben uiteraard maar één echt hersenstelsel en dat bevind zich in je schedel maar onderzoek toont aan dat onze darmen cruciale signalen doorsturen naar ons brein.

Het maag en darmstelsel bestaat uit zowat 100 miljoen neuronen. Dat zijn er meer dan dat we in ons hele perifere zenuwstelsel hebben. Dit zenuwweefsel van maag en darm staat in directe verbinding met het brein. Dit verklaart alvast de vlindertjes in de buik voor we iets spannends gaan doen.   

Maar kan het ook andersom? Wat als de kriebeltjes er eerst zijn waardoor een emotie wordt opgewekt? Kunnen we ons verstandiger, gelukkiger en emotioneel stabieler eten?

Goede en slechte micro-organismen (microben)

Het maag-darmstelsel is de gastheer van zo'n 100 triljoen micro-organismen (bacteriën, gist en anderen). Dit is 10 keer zoveel dan alle cellen in het volledige lichaam. Alle microben samen worden het microbioom genoemd.

Sommige microben zijn goed voor onze gezondheid terwijl anderen slecht zijn. Om een gezond microbioom te verkrijgen mogen er maximaal 15 % slechte microben aanwezig zijn. Een slechte balans kan leiden tot problemen zoals ontstekingen, darmdoorlaatbaarheid of gebrek aan bacteriële diversiteit. Wanneer er meer slechte microben aanwezig zijn dan goede kan dit zorgen voor mentale en fysieke problemen. 

Er wordt zelfs gespeculeerd dat een slecht microbioom kan leiden tot bipolaire ziekte, shizofrenie en andere mentale problemen. 

Een verstoring van een gezonde balans van de microben zal ervoor zorgen dat het immuunsysteem te hard reageert en bijdraagt aan ontstekingen van het maag-darmkanaal. Hierdoor kan een ontwikkeling van ziektesymptomen ontstaan die niet alleen door het hele lichaam, maar ook in de hersenen voorkomen. Alle neuronen in het maag-darmstelsel staan namelijk in contact met het brein. Zo zorgt het microbioom bijvoorbeeld voor de synthese van neurotransmitters zoals serotonine. En serotonine heeft op zijn beurt een grote invloed op hoe we ons voelen. Je microbioom verzorgen is dus gelijk aan je brein verzorgen.

Oorzaak van slechte micro-organismen

Kleine dagelijkse gewoontes zorgen voor meer ontwikkeling van slechte microben. 

 • Medicatie zoals antibiotica, de anticonceptiepil, ontstekingsremmers en steroïden.
 • Te weinig aan omega 3 
 • Stress
 • Suiker en zoetstoffen
 • Gluten
 • Weinig slapen
 • Allergieën op bepaalde voeding
 • Te weinig vitamine D
 • Overmatig alcoholgebruik 
 • Overmatig en intensief trainen 

Tips om goede micro-organismen een boost te geven

Naast rekening te houden met de bovenstaande opsomming kan je de volgende dingen doen om ervoor te zorgen dat je een leger hebt klaarstaan aan goede microben. 

 • Consumeer prebiotica
  Prebiotica  zijn voedingsvezels die voor een goede darmgezondheid zorgen.
  Appels, bonen, kool, artisjokken, ajuinen, asperges, prei en wortelgroenten (zoete aardappel, wortelen, bieten en rapen) zijn perfecte voedingsmiddelen hiervoor.
 • Voeg probiotica toe aan je dagelijks dieet. 
  Eet meer gefermenteerd voedsel dat veel levende bacteriën bevat. Denk aan ongezoete yoghurt, kefir, gepekelde groenten, zuurkool, kombuchak of kimchi. 
  Probiotica kan ook in de vorm van capsules worden ingenomen maar de natuurlijke manier blijft de beste! 

AAN TE RADEN