Wat zijn de 4 fases van een slaapcyclus?

17-05-2023

Leestijd '3


Slaap is een fascinerend proces dat bestaat uit verschillende fases die zich herhalen gedurende de nacht. Elke nacht doorlopen we meerdere slaapcycli, bestaande uit verschillende fases die elk hun eigen unieke kenmerken hebben. Het begrijpen van deze slaapfases kan ons helpen om een beter inzicht te krijgen in de complexiteit en het belang van een goede nachtrust. In dit artikel zullen we de verschillende fases van een slaapcyclus verkennen en ontdekken wat er gebeurt in ons lichaam en onze geest tijdens elke fase.

Een volledige slaapcyclus bestaat uit Non-REM (NREM) slaap en REM (Rapid Eye Movement) slaap. Deze zijn samen in 4 fases opgedeeld. 

NREM 

NREM slaap is de eerste fase van de slaapcyclus en beslaat ongeveer 75% van de totale slaaptijd.

Tijdens NREM-slaap daalt de hartslag en ademhaling, ontspannen de spieren en neemt de lichaamstemperatuur af. De hersengolven veranderen langzaam van bètagolven (actief en alert) naar alphagolven (ontspannen en kalm) en uiteindelijk naar delta- en thetagolven (diepste slaap).

Lees ook : Welke soorten hersengolven zijn er?

Slaapfase 1 : In slaap vallen

In deze fase van lichte slaap, die ongeveer 5% van de totale slaaptijd beslaat, vertragen de hersengolven en beginnen er thetagolven te verschijnen. Dit is het moment waarop we kunnen ervaren dat we 'wegdromen'. De geluiden van buitenaf worden gedoofd, ademhaling en hartslag zijn normaal, de lichaamstemperatuur daalt .

Slaapfase 2 : Lichte slaap

Dit is de tweede fase van de NREM-slaap, die ongeveer 50% van de totale slaaptijd beslaat. In deze fase wordt de slaap dieper en vertraagt de ademhaling. Er verschijnen kortere periodes van hogere hersenactiviteit, die bekend staan ​​als 'slaapspoelen'.

Slaapfase 3 : Diepe slaap

Dit is de diepste fase van NREM-slaap, ook wel slow-wave sleep genoemd. Deze fase beslaat ongeveer 20% van de totale slaaptijd. De hersenen produceren langzame delta-golven en de hartslag en ademhaling vertragen nog verder. 

 • Bloeddruk daalt
 • Spieren zijn ontspannen
 • Bloedtoevoer naar de spieren verhoogt
 • Weefsels herstellen en groeien
 • Energie wordt aangevuld
 • Hormonen worden vrijgegeven

REM

Na NREM-slaap volgt REM-slaap, wat uit ongeveer 25% van de slaaptijd bestaat. 

Slaapfase 4 : Droomslaap

Tijdens REM-slaap worden de hersenen juist actiever en is er een verhoogde bloedstroom naar het brein. De ademhaling en hartslag worden onregelmatiger en de spieren zijn tijdelijk verlamd om te voorkomen dat we onze dromen letterlijk uitvoeren. REM-slaap is ook de fase waarin we het meest intensief dromen.

 • Zorgt voor energie voor brein en lichaam
 • Zorgt voor betere prestaties in de dag
 • Brein is actief en er wordt gedroomd.
 • Ogen schieten heen en weer
 • Het lichaam word onbeweeglijk en ontspannen alsof de spieren verlamd zijn
 • Er wordt gewerkt aan een gezonde hersenontwikkeling en herstel. 
 • Verwerken je hersenen nieuwe lessen en motorische vaardigheden van de dag.

Slaapcyclus

Na fase 4 begint het proces opnieuw met fase 1. De slaapcyclus duurt ongeveer 90 tot 120 minuten en herhaalt zich ongeveer 4-6 keer per nacht. Het is belangrijk om elke fase van de slaapcyclus te doorlopen om uitgerust en energiek wakker te worden.