8 Tips om te sparen

24-09-2020

Leestijd '4 


Hoe spaar ik nu eigenlijk het best? Velen onder ons hebben zichzelf deze vraag wel al gesteld. Daarbovenop vergelijk je jezelf (of je het nu wilt of niet) voortdurend met anderen. Je scrolt dagelijks door Instagram en ziet leuke etentjes, mooie kleren, accessoires en feestjes. "Hoe krijgen mensen het toch altijd voor elkaar?" vraag je jezelf af. De waarheid is dat de meeste mensen waar je naar kijkt zich hetzelfde afvragen. Ze dromen ervan om te kunnen sparen voor hun droomhuis of zouden graag een buffer aan leggen die ze vrijheid geeft. Toch blijven ze net zoals jij alles uitgeven wat er binnenkomt. 

Met behulp van deze tips zal het je voortaan wél lukken om te sparen! 

Motiveer jezelf

Het is enorm belangrijk dat je een reden hebt om te sparen. Waarom zou je het anders tenslotte doen? Deze redenen verschillen van persoon tot persoon en zijn dus heel persoonlijk. Door tevoren na te denken over de juiste redenen zal je jezelf voortaan motiveren om te sparen. En iemand die gemotiveerd is, die gaat door vuur! Neem dus een blad papier en schrijf alles even uit. Dit is een onderwerp dat uitgebreid aan bod komt in onze online training. Je leert goede doelen stellen en gewoontes opbouwen die leiden naar jouw droomleven.

Open een spaarrekening bij een andere bank 

Shit! Je staat in de winkel op het punt die dure schoenen te kopen en merkt dat er geen geld meer op je zichtrekening staat. Geen probleem! Je opent je applicatie op je gsm en schrijft snel 200 euro van je spaarrekening over naar zichtrekening. Klaar is kees! 

Wanneer je spaarrekening daarentegen op een andere bank staat zal deze verrichting enkele dagen duren. Je hebt dus nog even tijd om je af te vragen of deze schoenen écht wel zo belangrijk waren. Gedaan dus met die impulsaankopen.

Spaar meteen nadat je loon is gestort

'Do not save what is left after spending; instead spend what is left after saving.' 

Dit zijn de woorden van Warren Buffet. En wij denken dat hij wel één en ander weet over financiën ... 

Dit is eigenlijk heel logisch. Wij als mens doen nu gewoon graag geld op. En dit resulteert dat op het einde van de maand er nooit iets overschiet om te sparen. Je weet nu dus wat je eerste taak is begin volgende maand! 

Spaar op elektriciteit en gas

Je hoeft niet écht zuinig te zijn met gas en elektriciteit om te kunnen sparen. Schat je maandbedrag gewoon wat hoger in. Wanneer je 30 euro meer betaald dan nodig is, komt er zo'n € 360 jou richting uit wanneer je je eindafrekening krijgt.   

Houd je uitgaven bij

Je zou ervan verschieten aan wat jouw geld verloren gaat. Al die kleine beetjes maken soms hele grote bedragen. Houd voortaan alles bij en je zal verschieten wat die dagelijkse snickers of koffie op de hoek je kunnen opbrengen op het einde van de maand.  

Gebruik de 30 dagen regel

Wanneer je een grote uitgave wilt doen, denk er dan eerst over na. Het is vaak zo dat we impulsief beslissen om iets te kopen waarna we ons nadien afvragen waarom dat toch nodig was. Als je ja 30 dagen nog steeds overtuigd bent, spurt je dan naar de winkel! 

Dit spreekt voor zich. Wanneer je met je lijstje naar de winkel gaat, verkleint dit de kans dat je andere dingen zal kopen. En nog een pluspunt; je verspeelt geen extra half uur meer in de winkel om alles bij elkaar te zoeken. 

Investeer in kwaliteit

"Hela, hola Goals and Habits; zeg je me nu dat ik duurdere dingen moet kopen?" Yep! Die goedkopere broek zal je namelijk volgend seizoen niet meer kunnen dragen, versleten is ze. Investeer daarom in kwaliteit. Het is even een zure appel als je naar je rekening kijkt maar op lange termijn zal je dit een hoop geld uitsparen. Als je niet koopverslaafd bent uiteraard en genoegen neemt om volgend jaar hetzelfde tenuetje te dragen.

Plan je boodschappen

Dit spreekt voor zich. Wanneer je met je lijstje naar de winkel gaat, verkleint dit de kans dat je andere dingen zal kopen. En nog een pluspunt; je verspeelt geen extra half uur meer in de winkel om alles bij elkaar te zoeken.