Microdosing. Truffels of paddo's?

20-06-2024

Leestijd '7

Bram Van Geert - Redacteur & CEO Goals and Habits

Microdosing van truffels is een opkomende trend die de aandacht trekt van zowel wetenschappers als het grote publiek. Het gaat hierbij om het innemen van kleine dosissen van psychedelische truffels om je cognitieve functies, creativiteit en algemeen welzijn te verbeteren, zonder de intense hallucinogene effecten van hogere doses. Maar wat zijn net de verschillen tussen truffles en paddo's en wat met de wetgeving? We zochten het voor je uit! 

Microdosing truffles of paddo's?
Microdosing truffles of paddo's?

Wat zijn truffels?

Truffels, ook bekend als sclerotia, zijn compacte massa's mycelium (het vegetatieve deel van een schimmel, bestaande uit een netwerk van fijne witte draden) die ondergronds groeien en behoren tot dezelfde familie als paddenstoelen. Sommige truffels bevatten psychoactieve stoffen zoals psilocybine. Deze stoffen worden in het lichaam omgezet in psilocine, wat zorgt voor de psychedelische effecten. 

Wat is microdosing?

Microdosing houdt in dat je hele kleine hoeveelheden van een psychedelische stof inneemt, meestal ongeveer een tiende van een recreatieve dosis. Voor truffels betekent dit meestal een dosering van 0,5 tot 2 gram, afhankelijk van de persoon en de specifieke truffelsoort. Het doel van microdosing is om subtiele veranderingen in stemming, cognitieve functies en creativiteit te bevorderen zonder een volledige psychedelische ervaring.

Voordelen van microdosing met truffels

 • Verbeterde cognitieve functie: Gebruikers melden vaak een verhoogde focus, helderheid en probleemoplossend vermogen, vergelijkbaar met nootropische middelen.
 • Verhoogde creativiteit: Veel mensen die microdosen rapporteren een toename in creativiteit en divergent denken, wat nuttig kan zijn voor artiesten, schrijvers en mensen in creatieve beroepen.
 • Verhoogde stemming en vermindering van angst: Microdosing kan leiden tot een betere stemming en minder symptomen van angst en depressie, ondersteund door anekdotisch bewijs en enkele kleinschalige studies.
 • Fysiek welzijn: Sommige gebruikers merken verbeteringen in hun algehele lichamelijke gezondheid en welzijn, waaronder meer energie en een betere slaapkwaliteit.

Risico's en overwegingen

 • Juridische status: Psilocybine is in veel landen illegaal, hoewel de wetgeving varieert. In Nederland zijn truffels legaal verkrijgbaar, maar het is belangrijk om de lokale wetten te kennen.
 • Psychische gezondheid: Mensen met een voorgeschiedenis van psychische aandoeningen moeten voorzichtig zijn met microdosing, aangezien de effecten onvoorspelbaar kunnen zijn.
 • Dosering en veiligheid: Het is cruciaal om nauwkeurig te doseren en te beginnen met een lage dosis om de reactie van het lichaam te beoordelen. Te veel innemen kan leiden tot ongewenste psychoactieve effecten.
 • Lange termijn effecten: De lange termijn effecten van microdosing zijn nog niet goed bestudeerd, en het is onbekend wat de impact van regelmatig gebruik op de lange termijn kan zijn.

Verschillen tussen truffels en paddo's

Hoewel truffels en paddo's chemisch erg op elkaar lijken, zijn er belangrijke verschillen in potentie, ervaring en juridische status.

Basisverschillen tussen truffels en paddo's

Truffels en paddo's zijn verschillende delen van dezelfde schimmel, namelijk de Psilocybe cubensis. Paddo's zijn de vruchtlichamen van de schimmel die boven de grond groeien en eruitzien als traditionele paddenstoelen. Truffels zijn de sclerotia van de schimmel, ondergrondse structuren die fungeren als opslagplaats voor voedingsstoffen, inclusief psilocybine. Ze zien eruit als kleine, harde klompjes ter grootte van een gedroogde erwt.

Potentie

Het grootste verschil tussen paddo's en truffels is de potentie. Paddo's zijn aanzienlijk sterker dan truffels.

 • Paddo's: Een microdosering van paddo's ligt meestal tussen de 150 en 250 milligram.
 • Truffels: Een microdosering van truffels varieert tussen de 0,5 en 2 gram, afhankelijk van de specifieke soort en potentie.

Bij hogere doseringen blijft dit verschil in potentie duidelijk zichtbaar. Een macrodosering van paddo's is doorgaans tussen de 2 en 3 gram, terwijl voor truffels een macrodosering rond de 10 gram ligt.

Ervaring

Hoewel zowel paddo's als truffels psilocybine bevatten en vergelijkbare effecten produceren, zijn er subtiele verschillen in de ervaring.

 • Paddo's: Deze werken sneller en intenser. Gebruikers rapporteren vaak een snellere aanvang van de effecten en een krachtigere ervaring.
 • Truffels: De effecten van truffels komen meestal langzamer op en houden iets langer aan. Ze kunnen ook wat zwaarder zijn voor de maag, wat leidt tot meer misselijkheid. Het wordt aanbevolen om gember te gebruiken om dit te verminderen.

Deze verschillen zijn echter subtiel en vaak alleen merkbaar voor ervaren gebruikers. De effecten zijn met andere woorden te verwaarlozen als je de juiste verhoudingen gebruikt. 

Legaliteit

De juridische status van paddo's en truffels verschilt aanzienlijk.

 • Paddo's: Psilocybine-paddenstoelen zijn in veel landen illegaal. In Nederland werden ze verboden in 2008.
 • Truffels: Truffels vielen echter buiten dit verbod vanwege hun lagere psilocybine-gehalte. Hierdoor bleven ze legaal en werden ze een populair alternatief voor paddo's. Door een maas in de wet zijn truffels legaal verkrijgbaar in Nederland en kunnen ze naar verschillende landen binnen de EU worden verzonden. Buiten de EU is het echter onzeker of ze door de douane komen, en hoewel er weinig gevallen van juridische problemen zijn, is voorzichtigheid geboden.

Conclusie

Microdosing met truffels is een veelbelovende praktijk die verschillende voordelen kan bieden op het gebied van cognitieve functies, creativiteit en emotioneel welzijn. Echter, het is belangrijk om voorzichtig te zijn en op de hoogte te zijn van de wetenschappelijke beperkingen en potentiële risico's. Zoals bij elke nieuwe trend in gezondheid en welzijn, is het verstandig om goed geïnformeerd te zijn en medisch advies in te winnen voordat je begint met microdosing. 

Bij het kiezen tussen microdosing met truffels of paddo's, moet je rekening houden met de verschillen in potentie, ervaring en legaliteit. Truffels bieden een legale en toegankelijkere optie in landen waar paddo's verboden zijn, hoewel ze minder potent zijn. Als je de juiste verhoudingen gebruikt zijn er quasi geen verschillen in de effecten tussen het gebruik van paddo's of truffles.