Versterk zo je immuunsysteem

02-03-2020

Leestijd 3'


Het Coronavirus spreidt zich bijna zo snel als het nieuws ervan. De kans dat je binnenkort besmet wordt is dus niet onmogelijk. Maar geen paniek! Dit virus is niet zo erg dan de media laat uitschijnen. Het aantal doden van dit virus ligt veel lager dan het aantal doden van een griep. Enkel voor oudere mensen die sukkelen met hun gezondheid is het opletten geblazen nu.
Behoor jij tot de andere groep dan word je inderdaad ziek van Corona. Maar zo zou je ook ziek worden van elk ander virus. Na een periode van rust geneest je lichaam.

BEHALVE uiteraard als jouw immuunsysteem zo sterk is dat virussen bij jou geen kans maken.

Wanneer jij een goed afweersysteem hebt, heeft meneer Corona zelfs geen kans meer als hij bij jou komt aankloppen. 

Pas vanaf nu deze tips dagelijks toe en geef ziektes geen kans. 

Neem koude douches

Wanneer je dagelijks een koude douche neemt maakt je lichaam meer witte bloedcellen aan. Deze cellen zijn de soldaten van je immuunsysteem. Naast dit voordeel heb je nog meer baat bij het nemen van koude douches. Mooier haar en huid, beter spierherstel, meer discipline en gewichtsverlies zijn voortaan je drijfveer om 's morgens een minuutje af te zien! 

Vitamine D

Zorg dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt.
Als je denkt aan een goede weerstand denk je misschien aan vitamine C.  Maar eigenlijk is vitamine D DE vitamine als het gaat over het opbouwen van een goed immuunsysteem. In dit artikel leer je hierover meer.

Gematigd sporten

Uit onderzoek blijkt dat iedere dag matig sporten ( +/- 30min per dag) het beste is om je immuunsysteem een boost te geven. Te veel aan sport zorgt voor een averechts effect waardoor je veel sneller ziek wordt. Wanneer je helemaal niet beweegt zal je vaker en langer ziek zijn. 

Werk aan uitgebalanceerde voeding

Voldoende eiwitten, gezonde vetten, groeten en fruit zijn de boodschap! 

Wil je nog een stapje verder gaan?

Kruiden 

Maak gebruik van kruiden zoals look, gember, kurkuma en cayenne peper. Deze bevatten antioxidanten en hebben antimicrobiële eigenschappen.

Groene thee

Groene thee is rijk aan polyfenolen die ideaal zijn om infecties tegen te gaan. 

Water

Door gehydrateerd te blijven zorgt je lichaam voor een natuurlijke eliminatie van gifstoffen en bacterieën die ziektes zouden kunnen veroorzaken. Mik op 2 liter water per dag.  

Slaap voldoende

Wanneer je weinig slaapt wordt de aanmaak van T cellen verstoord. T cellen zijn speciale types van witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen wanneer bacteriën en virussen opdagen.

Een gebrek aan goede slaap heeft een verminderde productie van antilichamen als resultaat. Als je bijvoorbeeld een vaccinatie krijgt vormen deze antilichamen "een plan" om de ziekte te bestrijden. Slaap je te weinig dan ontbreekt er een deel van het plan en zal het vaccin niet optimaal werken. 

Stress verminderen

Zelfs al doe je alle bovenstaande dingen, wanneer er teveel stress op de proppen komt, ligt je immuunsysteem plat.

Wanneer je stress ervaart maakt je lichaam cortisol aan. Hierdoor kan je lichaam sneller genezen en lijkt dit hormoon in eerste opzicht niet slecht. 
Echter wanneer je gedurende lange tijd stress ervaart zal je lichaam voortdurend cortisol aanmaken waardoor je lichaam er immuun aan wordt. Je zal dus meer infecties ervaren omdat cortisol zijn werk niet kan doen.

Mediteren 

De beste manier om stress te verminderen is door te mediteren. Honderden studies bewijzen dit keer op keer . 

Lachen

Lachen is goed voor ons! Het verminderd het aantal stress hormonen in ons lichaam en je maakt nieuwe witte bloedcellen aan die infecties tegengaan. 

Zelfs gewoon een avondje uit naar één of andere cabaretier kan al een positief effect hebben op je immuunsysteem.