De kracht van visualisatie

04-06-2020

Leestijd 4'


Tijdreizen naar een plaats en ruimte waar je nog nooit bent geweest zonder je maar een centimeter te verzetten. Door visualisatie kan het! Met je eigen verbeelding kan je even in je eigen toekomst stappen. En dat is krachtig! Zeker als je weet dat je brein geen onderscheid maakt tussen wat echt is en wat niet. Je kan dus nu al even proeven van hoe je leven er binnen 5, 10 of 20 jaar kan uitzien. En niet alleen het resultaat maar ook de weg náár je doel kan je visualiseren. Verschillende studies bewijzen dat wanneer je het proces naar je doel in je hoofd afspeelt, het in praktijk makkelijker zal verlopen. 


Ontdek onze 
ONLINE TRAINING 

De kracht van visualisatie 

Door middel van visualisatie motiveer je jezelf en zorg je voor richting in het leven. Het duwt je vooruit en is gewoonweg leuk om te doen.

Wanneer je visualiseert geef je je hersenen signalen over hoe je iets zou kunnen ervaren. Hierdoor wordt het onderbewustzijn gemanipuleerd. Van alle handelingen die je op een dag doet zijn er 95% onbewust. Dit maakt je onderbewustzijn een enorm krachtig instrument. Na het beëindigen van een visualisatie kan je dus dichter bij doelen komen zonder dat je het zelfs beseft.

Belangrijk is om van tevoren heel goed na te denken over wat geluk voor jou betekent. Als je de verkeerde dingen visualiseert kan je wel eens in je eigen ongeluk lopen. En dat is het laatste wat we willen! Twijfel je over wat jou eigenlijk gelukkig maakt, raden we je aan om onze online training "6 stappen naar verandering" te volgen. In één van de eerste lessen leggen we je stap voor stap uit hoe je te weten komt wat geluk voor jou wilt zeggen. 

Denk je te weten wat je gelukkig kan maken? Prima tijd voor het echte werk.

Hoe visualiseren

Wanneer hetgeen dat jou gelukkig maakt, heel ver van de werkelijkheid ligt, is het mogelijk dat je moeite hebt met de visualisatie. Het komt namelijk voor jou niet geloofwaardig over. Heb jij deze ervaring? Hak dan je doel in stukken tot je een doel bereikt waarbij het wel geloofwaardig overkomt. 

Je kan nu het einddoel en proces visualiseren. Het einddoel is het belangrijkste, beschouw visualisatie van het proces als een bonus.  

1. Adem

Wanneer je begint met een sessie, bestaat de kans dat je hoofd vol tegenstrijdige gedachten zit. Concentreer je eerst op je ademhaling om deze gedachten te kalmeren. Adem 10 keer diep in en uit. 

2. Sluit je ogen

In principe zou je kunnen visualiseren met open ogen maar het brein zal rapper in een théta (zie 3 methodes om je focus, slaap en emoties te manipuleren) toestand geraken met gesloten ogen. 

3. Visualiseer vanuit jouw standpunt

Het is niet de bedoeling dat jij jezelf ziet wanneer je visualiseert. Jij moet echt in je verhaal zitten. Jij bent diegene die ruikt, voelt, proeft of hoort. Dit kan onmogelijk gerealiseerd worden van uit een derde persoon.

4. Ga volledig op in het moment

Weet wat je visualiseert, ken je doel en zorg dat het specifiek is. Zo kan je bijvoorbeeld de cijfers "5O" zien staan op je weegschaal of kan je je een specifieke auto inbeelden. 

Maak het beeld dat je voor je ogen houdt helderder. Maak het vervolgens groter, maak de geluiden scherper en de kleuren levendiger. Als laatste trek je het beeld dichter bij jou. En nu komt het belangrijkste, laat je volledig meegaan en ervaar alles in dit moment, voel, ruik, kijk, en hoor. Hierbij zullen emoties tot stand  komen. Vergroot ook deze uit. Hoe groter deze emoties worden, des te meer effect je visualisatie heeft. 

Wanneer je dit doet stel jezelf dan de "waarom vraag". Waarom is het belangrijk dat je 50 kilo weegt? En wat zal je hierna gaan doen? Misschien bel je wel je fier naar een vriend of vriendin. Waarom doe je dit? En wat doe je als volgt...

Spreek hier zoveel mogelijk zintuigen aan en geniet. 

5. Heb geen verwachtingen 

Heb na de visualisatie geen verwachtingen. Je hoeft niks speciaals te doen. Heb vertrouwen in je leven en geniet van het proces.

Valkuilen   

1. De realiteit kan soms afwijken van je denkbeeldige proces

Bijvoorbeeld ; je visualiseert dat je de liefde van je leven leert kennen op het strand. In jouw visualisatie is deze persoon aan het wandelen met een hond. Stel dat dit scenario zich 2 maand later voordoet maar de hond is nergens te bespeuren, mag je de interactie niet uit de weg gaan. Dit klinkt misschien heel stom maar mensen zoeken vaak uitvluchten uit angst om dingen niet te doen. Ze willen dat de situatie perfect verloopt waardoor ze zichzelf wijsmaken dat dit moment niet goed genoeg is. Hierdoor nemen ze geen actie. 

Onthoud : Visualisatie verhelpt het proces maar dit proces hoeft geen kopie te zijn van je verbeelding.

2. De uitkomst kan afwijken van je visualisatie

Niet alleen het proces maar ook de uitkomst kan verschillen met hetgeen dat je had gevisualiseerd. Dit is geen reden om te liggen treuren of opnieuw te starten. Misschien is de werkelijkheid wel beter dan je eigen gedachten! Laat het eerst even inwerken alvorens je toch terug opzoek gaat naar je oorspronkelijke visualisatie.

3. Laat je visualisatie los 

Je kan niet gelukkig zijn als je je enkel focust op het eindresultaat. En dat is waar het net om draait, geluk! Dit geluk bestaat enkel in het heden. Doe je visualisaties, laat je onderbewustzijn zijn werk doen en geniet! 


AAN TE RADEN