De kracht van visualisatie

04-06-2020

Leestijd 4'


Tijdreizen naar een plaats en ruimte waar je nog nooit bent geweest zonder je maar een centimeter te verzetten. Door visualisatie kan het! Met je eigen verbeelding kan je even in je eigen toekomst stappen. En dat is krachtig! Zeker als je weet dat je brein geen onderscheid maakt tussen wat echt is en wat niet. Je kan dus nu al even proeven van hoe je leven er binnen 5, 10 of 20 jaar kan uitzien. En niet alleen het resultaat maar ook de weg náár je doel kan je visualiseren. Verschillende studies bewijzen dat wanneer je het proces naar je doel in je hoofd afspeelt, het in praktijk makkelijker zal verlopen. 

Visualisatie
Visualisatie

De kracht van visualisatie 

Visualisatie is een krachtige techniek om jezelf te motiveren en richting te geven in het leven. Het stelt je in staat om je hersenen signalen te geven over hoe je iets kunt ervaren, waardoor je onderbewustzijn wordt beïnvloed. Aangezien het grootste deel van onze dagelijkse handelingen onbewust plaatsvindt, maakt het onderbewustzijn een belangrijk instrument. Na het beoefenen van visualisatie kunnen we onbewust dichter bij onze doelen komen.

Het is essentieel om grondig na te denken over wat geluk voor jou betekent voordat je aan visualisatie begint. Het visualiseren van de verkeerde dingen kan leiden tot het creëren van je eigen ongeluk, en dat is iets wat we willen vermijden. Als je twijfelt over wat jou echt gelukkig maakt, raden we aan om onze online training "Leef in Balans" te volgen. In een van de eerste lessen leggen we stap voor stap uit hoe je kunt ontdekken wat geluk voor jou betekent.

Als je eenmaal weet wat je gelukkig kan maken, is het tijd voor de daadwerkelijke visualisatie. Dit is het moment om je volledig te wijden aan deze krachtige techniek en de voordelen ervan te ervaren.

Hoe visualiseren

Wanneer hetgeen dat jou diepe geluk brengt ver verwijderd lijkt van de werkelijkheid, kan het moeilijk zijn om dit te visualiseren. Het gebrek aan geloofwaardigheid kan een struikelblok vormen. Herken je deze ervaring? In dat geval is het raadzaam om je doel op te delen in kleinere haalbare stappen, zodat het geloofwaardiger wordt.

Nu kun je je richten op het visualiseren van zowel het einddoel als het proces. Hoewel het einddoel van cruciaal belang is, moet je het visualiseren van het proces als een waardevolle bonus beschouwen. Het geeft je een extra dimensie en helpt je om het pad naar succes te omarmen.

1. Adem

Wanneer je begint met een sessie, bestaat de kans dat je hoofd vol tegenstrijdige gedachten zit. Concentreer je eerst op je ademhaling om deze gedachten te kalmeren. Adem 10 keer diep in en uit. 

2. Sluit je ogen

In principe zou je kunnen visualiseren met open ogen maar het brein zal rapper in een théta (zie welke soorten hersenholven zijn er) toestand geraken met gesloten ogen. 

3. Visualiseer vanuit jouw standpunt

Het is niet de bedoeling dat jij jezelf ziet wanneer je visualiseert. Jij moet echt in je verhaal zitten. Jij bent diegene die ruikt, voelt, proeft of hoort. Dit kan onmogelijk gerealiseerd worden van uit een derde persoon.

4. Ga volledig op in het moment

Weet wat je visualiseert, ken je doel en zorg dat het specifiek is. Zo kan je bijvoorbeeld de cijfers "50" zien staan op je weegschaal of kan je je een specifieke auto inbeelden. 

Maak het beeld dat je voor je ogen houdt helderder. Maak het vervolgens groter, maak de geluiden scherper en de kleuren levendiger. Als laatste trek je het beeld dichter bij jou. En nu komt het belangrijkste, laat je volledig meegaan en ervaar alles in dit moment, voel, ruik, kijk, en hoor. Hierbij zullen emoties tot stand  komen. Vergroot ook deze uit. Hoe groter deze emoties worden, des te meer effect je visualisatie heeft. 

Wanneer je dit doet stel jezelf dan de "waarom vraag". Waarom is het belangrijk dat je 50 kilo weegt? En wat zal je hierna gaan doen? Misschien bel je wel je fier naar een vriend of vriendin. Waarom doe je dit? En wat doe je als volgt...

Spreek hier zoveel mogelijk zintuigen aan en geniet. 

5. Heb geen verwachtingen 

Heb na de visualisatie geen verwachtingen. Je hoeft niks speciaals te doen. Heb vertrouwen in je leven en geniet van het proces.

Valkuilen   

1. De realiteit kan soms afwijken van je denkbeeldige proces

Bijvoorbeeld ; je visualiseert dat je de liefde van je leven leert kennen op het strand. In jouw visualisatie is deze persoon aan het wandelen met een hond. Stel dat dit scenario zich 2 maand later voordoet maar de hond is nergens te bespeuren, mag je de interactie niet uit de weg gaan. Dit klinkt misschien heel stom maar mensen zoeken vaak uitvluchten uit angst om dingen niet te doen. Ze willen dat de situatie perfect verloopt waardoor ze zichzelf wijsmaken dat dit moment niet goed genoeg is. Hierdoor nemen ze geen actie. 

Onthoud : Visualisatie verhelpt het proces maar dit proces hoeft geen kopie te zijn van je verbeelding.

2. De uitkomst kan afwijken van je visualisatie

Niet alleen het proces maar ook de uitkomst kan verschillen met hetgeen dat je had gevisualiseerd. Dit is geen reden om te liggen treuren of opnieuw te starten. Misschien is de werkelijkheid wel beter dan je eigen gedachten! Laat het eerst even inwerken alvorens je toch terug opzoek gaat naar je oorspronkelijke visualisatie.

3. Laat je visualisatie los 

Je kan niet gelukkig zijn als je je enkel focust op het eindresultaat. En dat is waar het net om draait, geluk! Dit geluk bestaat enkel in het heden. Doe je visualisaties, laat je onderbewustzijn zijn werk doen en geniet!