Voordelen van een 3 daagse fast

02-10-2020

Leestijd 7'


Wat gebeurt er nu eigenlijk in je lichaam als je vast? En wat zijn de voordelen? Vasten wordt steeds populairder omwille van gezondheidsvoordelen én om te vermageren. De meeste gebruikte manier van vasten is de intermittend 16-8 methode. In het artikel intermittend vasten vind je alle voordelen van deze methode.  Maar wat als je nu besliste om langer dan deze 16 uur te vasten? Wat gebeurt er dan in het lichaam en waarom is dit goed? Wij overlopen de 5 grootste fases die je lichaam ondergaat als je 3 dagen nul calorieën binnenkrijgt. En neen, de laatste fase is niet de dood.

DE 5 STADIA VAN VASTEN
Dit zijn gemiddelden. Afhankelijk van jouw lichaam kan je sneller of trager alle fases doorlopen. 

12 uur 

12 uur na je laatste maaltijd start een toestand genaamd ketose. Tijdens deze toestand begint je lichaam vet af te breken en te verbranden. 

Wanneer je je lichaam niet meer voorziet van glucose (koolhydraten/suiker) moet het een andere manier vinden om energie te bekomen. Na 12 uur vasten haalt je lichaam energie uit ketonen en glycogeen. 

Glycogeen

Glycogeen is een voorraad aan glucose die het lichaam opslaat als reserve. 

Ketonen 

Tijdens ketose produceert de lever ketonen die de alternatieve energiebron voor glucose vormen. Hoe langer je vast, hoe groter de concentratie aan ketonen in je bloed. 
En dat is positief! 

  • Deze ketonen zouden één van de redenen zijn waarom er wordt beweerd dat vasten zorgt voor mentale helderheid en een positieve stemming. 
  • Ketonen produceren minder ontstekingsproducten dan glucose als ze worden gemetaboliseerd.
  • Ze kunnen de productie van de hersengroei stimuleren. 
  • Ook is er aangetoond dat ketonen cellulaire schade en celdood in neuronen verminderen.
  • Naarmate hun niveau in uw bloedbaan stijgt, geven ketonen signalen waardoor je lichaam ontstekingen verminderd en beschadigd DNA hersteld.  

18 uur 

Vanaf ongeveer 18 uur  zonder calorieën ben je overgeschakeld naar volledige vetverbrandingsmodus en maak je grote hoeveelheden ketonen aan. 

De voorraad aan glycogeen is nu volledig op en je lichaam haalt alle energie uit ketonen. Onder normale omstandigheden varieert de concentratie ketonen in uw plasma tussen 0,05 en 0,1 mM. Wanneer je vast of de koolhydraten in uw dieet beperkt, kan deze concentratie 5-7 mM bereiken. Dit kan je testen met ketosticks. 

24 uur

Vanaf 24 uur worden oude cellen gerecycleerd en breken ze eiwitten af ​​die verband houden met verschillende ziektes zoals de ziekte van Alzheimer. Dit proces wordt autofagie wordt genoemd.

Kort gezegd is autofagie een systeem dat je lichaam reinigt. Net zoals een computer heeft je lichaam ook af en toe een update nodig om beter te kunnen werken. Dit gebeurt in onze cellen. Oude delen van de cel worden naar het lysosoom gestuurd. Het lysosoom bevat enzymen die deze oude delen afbreekt tot kleinere delen, zodat de cel ze opnieuw kan gebruiken.

Wanneer je cellen autofagie niet kunnen of willen initiëren, gebeuren er slechte dingen, waaronder neurodegeneratieve ziekten. Bij een gezond lichaam is dit echter uitzonderlijk maar een dokter consulteren alvorens je begint is aan te raden. 

48 uur 

Na 48 uur zonder een hap is je groeihormoonspiegel tot vijf keer zo hoog als toen je begon met vasten.

Een deel van de reden hiervoor is dat ketonen die tijdens het vasten worden aangemaakt, de secretie van groeihormoon bevorderen. Groeihormoon helpt de spiermassa te behouden en vermindert de accumulatie van vetweefsel, vooral naarmate we ouder worden . Het lijkt ook een rol te spelen bij de levensduur van zoogdieren en kan wondgenezing en cardiovasculaire gezondheid bevorderen .

54 uur 

Na 54 uur vasten is je insuline tot het laagste niveau gedaald sinds je bent begonnen met vasten en wordt je lichaam steeds gevoeliger voor insuline.

Het verlagen van uw insulinegehalte heeft verschillende gezondheidsvoordelen, zowel op korte als op lange termijn. Verlaagde insulinespiegels activeren autofagie, kunnen ontstekingen verminderen, je gevoeliger maken voor insuline en je beschermen tegen ouderdomsziekten, waaronder kanker .

De concentratie aan ketonen in je bloed heeft op dit moment zijn hoogste punt bereikt. 

72 uur 

Na 72 uur worden nieuwe immuuncellen gevormd. 

Op dag drie is autofagie in volle gang en begint het immuunsysteem te verjongen. Oude, defecte immuuncellen worden afgebroken, wat de synthese van nieuwe immuunsysteemcellen op gang brengt.

Langdurig vasten vermindert de circulerende IGF-1-niveaus in verschillende celpopulaties. Say whaat!!? 
Om het makkelijk uit te leggen: IGF-1 lijkt veel op insuline en heeft groeibevorderende effecten op bijna elke cel in het lichaam. IGF-1 bevorderd celoverleving en -groei. De bedoeling van vasten in net het tegenovergestelde. We willen oude immuun cellen niet laten overleven, we willen ze afbreken om dan nieuwe te kunnen genereren. 

Het remmen van IGF-1 kan dus leiden tot afbraak en recycleren van oude cellen en eiwitten. Studies bij muizen hebben aangetoond het verminderen van IGF-1 leidt tot stressbestendigheid, zelfvernieuwing en regeneratie van hematopoëtische of bloedcelstamcellen . Door hetzelfde mechanisme is aangetoond dat langdurig vasten gedurende 72 uur een gezond aantal witte bloedcellen of lymfocyten in stand houdt bij patiënten die chemotherapie ondergaan .


Wat eet ik na het vasten?

Dat je zal verlangen naar eten is zeker, maar ga na je fast asjeblieft niet heel het frituur leegkopen en een bak bier leegdrinken! Het terug opnemen van voeding is een hele belangrijke stap.

Het is belangrijk om je fast te verbreken met een voedzame, uitgebalanceerde maaltijd die de functie van cellen en weefsels die tijdens het vasten werden opgeruimd, verder zal verbeteren. Hierbij zijn gezonde koolhydraten van groot belang.  We raden veel groenten, plantaardige vezels en plantaardige vetten, met gezonde eiwitten en wat volkoren granen of peulvruchten aan. Vermijd eenvoudige suikers en bewerkte / verpakte voedingsmiddelen. 

CONSULTEER EEN DOKTER ALVORENS JE AAN JE FAST BEGINT