Waarom iedereen zou moeten mediteren

11-03-2020

Leestijd 3'


De tijd dat we aan monniken, kloosters en bellen denken als we het woord mediteren uitspreken is stilaan verleden tijd. Mediteren wordt niet enkel meer bekeken als iets spiritueels maar als iets waar de wetenschap ieder jaar nieuwe studies over doet. En kéér op kéér bewijzen ze het zelfde; ze maken ons beter, veel beter! 

Deze voordelen ervaar je wanneer je dagelijks 10 minuten of meer mediteert. 

Je brein groeit (letterlijk!)

Een studie in 2011 van Sara Lazer bewijst dat na 8 weken meditatie je hersenen groeien. De linkse hippocampus die verantwoordelijk is om te leren, de cingulate cortex die de controle bepaalt over je gedachten en de temporoparietal die voor empatisch vermogen zorgt vergroten allemaal letterlijk! 

Ook verkleinen de cellen - die verantwoordelijk is voor angst en stress - in de amygdala 

Vermindering in slechte gevoelens

Een kleine hoeveelheid stress hebben we nodig in ons leven maar een teveel aan stress zorgt ervoor dat ons immuunsysteem verstoord wordt waardoor onze gezondheid in gedrang komt. Door te mediteren ga je beter om met deze stress.

Tijdens zijn studie kwam professor Willem Kuyken te weten dat de effecten van meditatie dezelfde zijn dan die van antidepressiva en in 2014 deed dokter Hoge een studie bij een groep mensen die leden aan angststoornissen. Na 8 weken meditatie was er een drastisch verschil in de symptomen. 

Het helpt je van je slechte gewoontes af

Onze prefrontale cortex is  verantwoordelijk voor onze discipline. Wanneer je mediteert wordt de groei van dit deel van ons brein gestimuleerd. 

Je kan je beter concentreren 

Dokter Maclean liet in 2010 twee groepen een saaie test doen. De ene groep mediteerde dagelijks, de andere niet. Tijdens deze test moesten personen verschillen zoeken tussen bijna identieke lijnen. De resultaten waren verbluffend beter bij "team meditatie". 

Het is gezond 

Verminderd de kans op hartfalen 

Wanneer je mediteert dalen de aantal c-reactieve proteïnen in het bloed. Deze zijn verantwoordelijk voor hartfalen. 

Verlaging van inflamatie 

Er is sprake van een verlaging van ontstekingen in het lichaam. 

Lagere bloeddruk

Je bloeddruk daalt na 3 maanden mediteren duidelijk.

Vertraagt het ouderdomsproces

In 2010 deed dokter Blackburn een studie die erop wijst dat de telomeren van onze chromosonen groeien wanneer je mediteert. Deze telomeren zijn verantwoordelijk voor het verouderen van ons lichaam. Hoe kleiner de telomeren hoe groter de kans op diabetes, kanker en hartziektes. 
Door te mediteren vergroot je dus de kans om ouder te worden. 

Hogere hartslagvariabiliteit 

Door een hogere hartslagvariabiliteit wordt zuurstof makkelijker getransporteerd in het bloed. 

Beter immuunsysteem

Mensen die mediteren maken meer antilichamen aan die bacteriën bestrijden. 

Het maakt je gelukkiger

Wanneer je lange tijd mediteert ervaar je wel tot 30 keer meer gamma golven dan iemand die niet mediteert. Deze worden geassocieerd met empathie, zelfcontrole, intelligentie en geluk. 

Ook zal je je meer begeven in "alfa staat" dat leidt tot meer geluk, liefde en positiviteit.