Welk brood is het gezonds?

27-04-2020

Leestijd 3'


Er zijn maar weinig uitzonderingen op mensen die verzot zijn op brood. De ene houdt liever van stokbrood terwijl de andere dat heerlijk klein meergranenbrood van bij de bakker om de hoek z'n favorietje is. En dan zijn er nog de restaurantgangers die zich tevoren volsteken met brood zodat ze amper het hoofdgerecht opkunnen. "Het moest zo lekker maar niet zijn!"

In brood is veel verschil, je kan het krijgen in alle maten en kleuren. Maar kunnen we ook een onderscheid maken hoe dit brood onze gezondheid beïnvloedt? Dat de afbakbroodjes van de supermarkt minder voedzaam zijn dan een brood van de warme bakker zullen we je niet moeten leren. Maar voor welk brood gaan we dan eigenlijk het beste als we denken aan onze gezondheid? Er wordt wel al eens gezegd; "hoe donkerder hoe beter", maar is dit wel zo? 

Brood wordt gemaakt water, gist , zout en bloem (of meel).  Deze bloem wordt verkregen door het malen van graan en zal de kwaliteit van het brood bepalen. 

Van elke graansoort kan meel worden gemaakt. Maar de meest voorkomende meelsoort is die van tarwe. Andere veelvoorkomende graansoorten die de meelfabriek of de molen maalt zijn gerst, gierst, haver, rogge, maïs en spelt. Iedere graansoort heeft zijn eigen kenmerken. Voor alle graansoorten geldt dat ze veel zetmeel (koolhydraten) bevatten. Daarnaast bevatten ze ook eiwitten, vitamines, mineralen en voedingsvezel.

Wit brood 

Wit brood wordt gemaakt van witte bloem. Hierbij wordt enkel het binneste deel van de graankorrel gebruikt. De velzels uit de kiem en de zemel zijn hierbij weggezeefd. Het brood is dus armer aan vezels.

Bruin brood 

Door gezeefde bloem met niet gezeefde bloem te mengen verkrijgen we bruin brood. Het brood wordt vezelrijk door het volkorenmeel. De verhoudingen worden bepaald door de bakker zelf. 

Maar is bruin brood altijd vezelrijk? Neen. Aan sommige broden wordt moutmeel of gekarameliseerde suiker toegevoegd. Daardoor ziet het brood er wel donkerder uit, maar dit is geen zekerheid dat het brood vezels bevat. Even dubbelchecken op het etiket of vragen aan de bakker is dus de boodschap. Het moet dus deels met volkorenmeel gemaakt zijn. 

Meergranenbrood

Meergranenbrood wordt gemaakt zoals bruin brood, maar met een mengsel van graansoorten zoals tarwe, rogge en haver. Hij voegt ook vaak granen en pitten toe aan het deeg. Je merkt ze meteen op als je een meergranenbrood snijdt.

Volkorenbrood

Volkorenbrood moet 100 procent uit volkorenmeel bestaan. Omdat de volledige graankorrel wordt verwerkt in dit brood, bevat het meer vezels, vitaminen en mineralen dan andere broodsoorten.

Conclusie 

Brood waarin de meeste voedingsstoffen zitten is uiteraard het gezondste. Bij volkorenbrood wordt de volledige graankorrel gebruikt en gaan er dus geen vezels, vitaminen en mineralen verloren!