De voor-en nadelen van creatine gummies.

25-08-2023

Leestijd '4


Ben je al bekend met de hype rond creatine gummies? Ja, je leest het goed - het zijn eigenlijk gewoon snoepjes, maar dan met een creatine monohydraat boost. Creatine is een echte rockster als het aankomt op het leveren van power, vooral wanneer je even flink aan de bak gaat met intensieve workouts. Hierdoor is het één van de meest populaire supplementen in de fitnessindustrie. En nu, precies dát principe wordt briljant vertaald naar deze gummies. Neem creatine, geef er een heerlijke draai aan, maak het super handig, geef het een sexy vibe, en voilà! Bam, je hebt de Creatine gummies. Slimme zet, toch?

Creatine gummybeer
Creatine gummybeer

Wat is creatine?

Voordat we ons verdiepen in de pro's en contra's, laten we de nieuwkomers even kort bijpraten over wat creatine eigenlijk is. Creatine is een natuurlijke stof die je in je lichaam vindt en die een handje helpt bij het aanmaken van energie én het boosten van je spierkracht en uithoudingsvermogen. Zie het als die energie-achterban die jouw spieren een extra duwtje geeft. Creatine is de meester achter de schermen die ATP (adenosinetrifosfaat) in de spotlight zet. En dat is toevallig het ultieme brandstofpakket van je cellen. Hieruit put je de power die je nodig hebt voor snelle, krachtige actie, denk aan powerlifts, sprints en sprongen. Creatine transformeert je dus niet zomaar in een spierbundel. Het geeft jou de energie-boost om die workouts aan te pakken. En dat vertaalt zich naar toptrainingen en uiteindelijk, jawel, meer spiermassa op langere termijn.

Voordelen van creatine gummies

Gemakkelijk & lekker

Creatine wordt meestal in poedervorm gebruikt, opgelost in water, shakes of andere drinks voordat je het naar binnen klokt. Maar goed, niet iedereen staat te springen om die poederige smaak of textuur te trotseren. Ook kan het voor sommigen een opdracht zijn om dit een dagelijkse gewoonte te maken.

Creatine gummies zijn daarentegen makkelijk weg te happen, je neemt zo overal mee naar toe, geen water nodig, en het zijn snoepjes remember, ze zijn dus lekker! 

Nadelen van creatine gummies

Duur & zoet

Het grootste nadeel van Creatine gummybeertjes is dat ze duurder zijn dan het poeder. Wél tot 4 keer zo duur als je dagelijks tussen de 3 & 5 gram creatine inneemt. Ook zijn het SNOEPJES wat onze algemene gezondheid niet ten goede doet. Ze bevatten veel calorieën en suikers. Een portie van twee gummybeertjes levert 60 calorieën en 14 gram suikers op, wat ongeveer gelijk is aan vier klontjes suiker!   

Creatine gummies
Creatine gummies

Conclusie

De pluspunten wegen voor ons niet echt op tegen de minpunten. Tenzij je toevallig in geld zwemt en het idee van extra suiker en zoetigheid je geen bal kan schelen.

Als je van nature al een zoetekauw bent en je momenteel al creatine neemt, kan het misschien de moeite waard zijn om eens te switchen. Maar, hou in gedachten dat ook te veel creatine niet bepaald bevorderlijk is voor je gezondheid. En laten we eerlijk zijn, te veel snoepen en suiker is al helemaal niet de weg naar een topconditie. Ons advies? Werk aan je discipline en laat die snoepjes voor wat ze zijn. Maak er een gewoonte van om bijvoorbeeld 's ochtends voor het tandenpoetsen je creatine in te nemen, zo vergeet je het niet.

Soms is het gewoon beter om bij de basis te blijven: het standaard poeder roeren en achteroverslaan. Je portemonnee en je lijf zullen je er dankbaar voor zijn.