"Hoe weet je of je vrienden je écht graag zien?"

12-05-2023

Leestijd '7


Je vriendschappen zijn een belangrijk onderdeel van je leven, en het is zelfs normaal om af en toe te twijfelen aan de relaties die je hebt met je vrienden. Soms vraag je je misschien af of je vrienden je wel echt graag zien, of dat ze alleen maar met je omgaan uit beleefdheid of omdat ze iets nodig hebben. Het is belangrijk om deze twijfels serieus te nemen en te onderzoeken wat erachter zit.

Echte vrienden
Echte vrienden

Stappen om vriendschap te testen.

1. Analyseer de vriendschap

Een van de eerste dingen die je kunt doen als je twijfelt aan de oprechtheid van je vriendschappen, is te kijken naar hoe je vrienden zich gedragen. Let op hoe ze met je praten, of ze actief naar je luisteren en of ze geïnteresseerd zijn in wat je te zeggen hebt. Als je vrienden hun best doen om tijd met je door te brengen, je uitnodigen voor sociale activiteiten en interesse tonen in jouw leven, dan is de kans groot dat ze je echt graag zien. Aan de andere kant, als je vrienden weinig interesse tonen, vaak afspraken afzeggen of geen moeite lijken te doen om tijd met je door te brengen, dan kan dat een teken zijn dat ze minder geïnteresseerd zijn in de vriendschap. Overloop volgende zaken om te weten te komen of je vrienden écht zijn. 

Échte vrienden contacteren je niet alleen als ze iets nodig hebben.

Echte vrienden zijn degenen die in goede en slechte tijden aanwezig zijn. Ze nemen contact met je op om te vragen hoe het met je gaat en om te delen wat er in hun leven gebeurt. Ze zijn er niet alleen voor je wanneer ze iets nodig hebben, maar ze willen ook dat je gelukkig en succesvol bent. Echte vriendschappen zijn gebaseerd op wederzijds respect, vertrouwen en ondersteuning. Ze zijn een bron van liefde en steun, en geven ons het gevoel dat we er niet alleen voor staan in het leven.

Bij échte vrienden kan je volledig jezelf zijn.

Het is belangrijk dat je volledig jezelf kunt zijn bij vrienden, omdat het je in staat stelt om een authentieke en diepgaande vriendschap op te bouwen. Wanneer je jezelf kunt zijn, hoef je geen masker op te zetten of een rol te spelen om geaccepteerd te worden. Dit betekent dat je je emoties kunt uiten, je interesses kunt delen en je mening kunt geven zonder je zorgen te maken over afwijzing of veroordeling. Vriendschappen gebaseerd op echtheid en openheid zijn vaak sterker en duurzamer dan vriendschappen waarin je jezelf moet verbergen. Bovendien kunnen echte vrienden je ondersteunen en aanmoedigen om te groeien en te veranderen, omdat ze je kennen en begrijpen wie je echt bent. Kortom, wanneer je volledig jezelf kunt zijn bij vrienden, kun je een diepere connectie en vertrouwen opbouwen, wat kan leiden tot een langdurige en vervullende vriendschap.

Vrienden bellen
Vrienden bellen

Échte vrienden kan je bellen wanneer je het moeilijk hebt. En ze luisteren!

Als je kan bellen naar een vriend wanneer je het moeilijk hebt, krijg je een gevoel van steun en verbondenheid. Wanneer je je zorgen of problemen met anderen deelt, kan dit helpen om de last te verminderen en een gevoel van opluchting te geven. Bovendien kunnen echte vrienden je vaak een ander perspectief bieden en je helpen om mogelijke oplossingen te vinden voor je problemen. Het gevoel dat er iemand is die naar je luistert en die om je geeft, kan ook je mentale welzijn ten goede komen en je helpen om moeilijke situaties beter aan te kunnen.
Let wel op; Een persoon die snel van onderwerp verandert of plotseling zijn eigen ervaringen deelt om af te dwalen van jouw problemen, luistert niet écht naar jou.

Een persoon die snel van onderwerp verandert of plotseling zijn eigen ervaringen deelt om af te dwalen van jouw problemen, luistert niet écht naar jou.

Met échte vrienden spreek je af. 

Face-to-face interactie creëren een veel diepere en waardevollere verbinding tussen mensen dan digitale communicatie. In persoonlijke ontmoetingen kunnen we elkaars lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en toon begrijpen, wat het begrip en de empathie vergroot en tot meer vertrouwen en intimiteit leidt. Bovendien bieden persoonlijke interacties de mogelijkheid om activiteiten te delen, zoals sporten, reizen, wandelen, koken,... Dit kan de vriendschap verder versterken en het leven meer voldoening geven. Online communicatie kan nuttig zijn als een manier om snel contact te maken of om op de hoogte te blijven van elkaars leven, maar het kan nooit de waarde en rijkdom van persoonlijke interacties vervangen. 

Échte vrienden maken tijd voor je.

Als je vrienden tijd voor je maken laat dit zien dat ze om je geven en jou als een belangrijk onderdeel van hun leven beschouwen. Wanneer vrienden tijd voor je maken, geven ze aan dat ze bereid zijn om hun tijd en energie in jou te investeren, wat een teken is van toewijding en respect voor jullie vriendschap. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan het opbouwen van vertrouwen, intimiteit en een gevoel van veiligheid binnen de vriendschap. Bovendien kunnen vrienden ons helpen bij het verlichten van stress, het bieden van ondersteuning en het delen van plezierige activiteiten, wat ons leven verrijkt en ons welzijn verbetert. 

Échte vrienden helpen je te vieren bij een succes!

Vrienden vieren succes
Vrienden vieren succes

Wanneer een vriend mee je successen viert krijg je een gevoel van waardering en erkenning. Het hebben van een vriend die blij voor je is wanneer je succesvol bent, kan je zelfvertrouwen vergroten en je aanmoedigen om te blijven streven naar je doelen. Bovendien kan het delen van je successen met vrienden bijdragen aan het versterken van de banden tussen jullie, doordat je samen positieve ervaringen deelt.

Als een vriend je helpt bij het vieren van je successen, toont dit aan dat ze betrokken zijn bij jouw leven en dat ze de waarde van jouw prestaties erkennen. Dit kan je een gevoel van verbondenheid en steun geven, wat op zijn beurt bijdraagt aan een gevoel van geluk en voldoening.

Échte vrienden laten je nooit klein voelen.

Echte vrienden zijn mensen die je steunen en aanmoedigen, en ze laten je niet klein voelen. Dit betekent dat ze je niet kleineren, bekritiseren of je gevoel van eigenwaarde ondermijnen. In plaats daarvan moedigen ze je aan om te groeien en je volledige potentieel te bereiken.

Wanneer we ons klein voelen, kan dit ons zelfvertrouwen en ons gevoel van eigenwaarde aantasten. Dit kan gebeuren als we ons geïntimideerd voelen door anderen of als we het gevoel hebben dat we niet voldoen aan bepaalde verwachtingen. Echte vrienden zorgen ervoor dat we ons veilig en ondersteund voelen, en dat we ons volledig kunnen uiten zonder veroordeeld te worden.

Echte vrienden zullen ons nooit belachelijk maken of onze prestaties kleineren. In plaats daarvan zullen ze ons aanmoedigen en ons helpen bij het overwinnen van uitdagingen. Ze zullen ons herinneren aan onze sterke punten en ons helpen om ons volledige potentieel te bereiken. Als we ons ooit klein voelen, zullen echte vrienden er zijn om ons te helpen ons weer groot en zelfverzekerd te voelen.

Échte vrienden zijn bereid om dingen te doen die ze niet willen doen.

Dit betekent niet dat ze dit altijd moeten doen, maar het gaat om de bereidheid om iets voor jou over te hebben. Stel dat je vrienden weten dat je dol bent op vis, maar zij dit minder graag eten. Als ze dan toch een visgerecht voor je willen maken of met jou naar een visrestaurant willen gaan, dan getuigt dit van echte vriendschap. En laten we eerlijk zijn, er zijn ook leukere dingen dan een vriend helpen verhuizen, maar je doet het toch, omdat het een vriend is.

Echte vriendschap gaat over geven en nemen, over bereid zijn om iets voor elkaar over te hebben, ook als het niet altijd even leuk of gemakkelijk is. Dus als je op zoek bent naar vriendschap die verder gaat dan oppervlakkige relaties, kijk dan uit naar vrienden die bereid zijn om een stapje extra te zetten voor elkaar.

Praten met échte vrienden
Praten met échte vrienden

2. Praat met je vriend(in)

Als je merkt dat bepaalde elementen ontbreken in jullie vriendschap, is het belangrijk om hierover samen te zitten. Open communicatie met je vrienden over je twijfels en zorgen is van essentieel belang om tot een oplossing te komen en te vermijden dat je er mee blijft zitten.
Het kan helpen om te praten over wat je voelt en waarom je je zo voelt, zonder meteen te beschuldigen of te oordelen. Misschien zijn er misverstanden die opgelost kunnen worden, of hebben je vrienden niet door dat je je zo voelt. Het is ook mogelijk dat ze zich bewust zijn van de situatie en dat jullie samen kunnen kijken naar hoe jullie de vriendschap kunnen verbeteren.
Het is mogelijk dat je vriend momenteel door een moeilijke periode gaat, zoals veranderingen op het werk of in het gezin. Het is ook mogelijk dat je vriend zelf niet goed in zijn vel zit en nood heeft aan een goede vriend, maar het moeilijk vindt om dit te vragen of bang is voor een negatieve reactie.
In dergelijke situaties is openheid en empathie van groot belang. Probeer te begrijpen wat er speelt bij je vriend en biedt je steun aan. Een open en eerlijk gesprek kan vaak al veel verhelderen en een positieve impact hebben op jullie vriendschap.

3. Beslis

Wanneer je tot het besef komt dat jouw relatie met je vriend(in) niet is wat het zou moeten zijn, moet je realistisch blijven. Als je merkt dat jullie gesprek oppervlakkig blijft en er geen diepgaande connectie is wanneer je je hart op tafel gooit, dan kan het beter zijn om afscheid te nemen van een vriendschap die niet meer werkt. Het is niet nodig om jezelf te blijven pushen om de relatie te laten werken als het niet goed voelt. Hoewel het afscheid nemen van een vriendschap moeilijk kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het soms beter is om los te laten wat niet meer werkt, in plaats van vast te blijven houden aan iets dat geen voldoening meer biedt. Door realistisch te blijven en te kiezen voor wat goed voelt, kan je ruimte maken voor nieuwe en betekenisvolle relaties in je leven.

Conclusie

As je twijfels hebt over of je vrienden je graag zien, is het belangrijk om te kijken naar hun gedrag en open te zijn over je gevoelens. Blijf realistisch en wees bereid om te kijken naar wat het beste is voor jou en je vriendschappen. En vergeet niet dat vriendschap twee kanten op gaat - als je wilt dat anderen om je geven, moet je ook bereid zijn om om anderen te geven.