12 tekenen van slechte vrienden

23-05-2020

Leestijd 4'


Naarmate je ouder wordt vind je het minder belangrijk om "mister popular" te zijn maar hecht je waarschijnlijk wat meer belang aan échte vriendschap. Daarbovenop veranderen onze interesses, ontmoeten we nieuwe mensen, verhuizen we en gaat ons leven er anders uitzien. 

Twijfel je wel eens aan de vriendschappen die je hebt? Met behulp van onderstaande 12 kenmerken wordt het snel duidelijk of je vrienden al dan niet goed voor je zijn. Herken je veel van de kenmerken, sta dan even stil bij deze relatie. Jullie vriendschap is niet meer wat ze geweest is of misschien was je al die tijd blind en was deze vriend(in) eigenlijk nooit zo goed voor jou. Om welke reden ook, het is beter om dergelijke relaties niet langer te onderhouden. Ze ontnemen je van geluk én energie.

Kenmerken van slechte vrienden 

1. Je krijgt een slecht gevoel als je bij hen bent

Vrienden zouden je een goed, gelukkig en energiek gevoel moeten geven. Wanneer je je slecht voelt na het zien van vrienden, is het aan te raden om deze relatie opnieuw te evalueren. Helaas zijn er mensen die het leuk vinden om anderen naar beneden te halen. Deze karakters wil je niet rondom je heen. 

2. Je wordt steeds gebeld wanneer ze iets nodig hebben. 

Vriendschap zou langs 2 kanten moeten komen. Je zou dus ongeveer evenveel moeten krijgen dan geven. Het is niet logisch dat jij steeds alles van jezelf geeft maar je nooit iets terug krijgt.

3. Ze zijn egocentrisch

Iedereen is anders en we moeten karakters aanvaarden. Maar egocentrische mensen kunnen nooit goede vrienden zijn. De wereld draait niet alleen om hun maar ook om jou. Is er steeds een monoloog zonder dat jij ook maar even over jezelf kan praten? Echte vrienden tonen ook interesses in jouw leven! 

4. Ze lachen met je in bijzijn van anderen 

Uiteraard lachen vrienden elkaar wel eens uit.  Maar dit gebeurt enkel in intieme kring én als je weet dat je vrienden er zelf mee kunnen lachen. Doen vrienden dit "en plein public" dan willen ze je kleineren.  Als het een troost kan zijn; dit duidt op hun eigen onzelfzekerheid.  Ze willen de slechte aandacht op een ander leggen zodat ze zich beter voelen. Laf dus, deze vrienden wil je niet! 

5. Ze zijn jaloers en niet blij voor jouw geluk

In plaats van blij te zijn en je successen te vieren , reageren ze jaloers en gunnen ze je dit geluk niet. 

6. Ze brengen drama in je leven 

Wie steeds drama beleeft zijn meestal ook diegenen die het drama zelf veroorzaken. Je hebt geen nood aan negativiteit! 

7. Je relatie voelt niet aan als onvoorwaardelijk

Als je het gevoel hebt dat je je moet gedragen op een bepaalde manier om de relatie in stand te houden duidt dit niet opechte vriendschap. Bij een goede vriendschap heb je het gevoel dat je vrienden er voor altijd zal zijn, ongeacht je gedrag. (Tenzij ze vreemdgaan met je lief natuurlijk.) 

8. Ze praten achter de rug

Wanneer jij hun negatief hoort spreken over anderen is de kans reëel dat ze dit ook over jou doen. Een klein roddeltje kan uiteraard eens geen kwaad maar wanneer ze dit voortdurend en over erge dingen doen, zegt dit genoeg over hen. Ditch them! 

9. Ze sturen hun kat wanneer je hen nodig hebt

Vrienden voor het leven zijn diegenen die je om 3 uur 's ochtends op een woensdag belt omdat je in panne staat.  Ze springen onmiddellijk in de auto om je te helpen. Doen ze dit niet, is de vriendschap toch niet zo sterk dan je zelf dacht. 

Categorieën

10. Ze betrekken je niet bij dingen met andere vrienden

Gebeurt het vaak dat je nadien te weten komt dat er iets gebeurt is in de vriendengroep zonder dat je hier iets van wist? Neem dan wat afstand. Je wil niet extra hard je best doen om bij de groep te horen. Hun acties zijn laf. Pas wel op dat je deze conclusie niet te snel trekt. Het kan echt puur per toeval die éne keer geweest zijn. 

11. Ze maken weinig oogcontact

Het zegt veel als goede vrienden je niet in de ogen kunnen kijken. De ene kijkt uiteraard al wat meer en dieper in de ogen dan de ander maar bijna geen oogcontact maken, duidt op een slechte intieme relatie. Hou ook eens in het oog hoe vaak je vrienden op hun gsm kijken in jou bijzijn.

12. Je ziet jezelf niet graag wanneer je bij hun bent 

Slechte vrienden hebben de gave om deze slechtheid te verspreiden met anderen. Wanneer je bij zulke personen bent gedraag je je niet volgens je eigen waarden en normen. Je zal misschien te veel gaan drinken, roddelen of agressiever worden, zelfs al ben je van nature uit een rustig persoon.

Je kan dan ook het gevoel hebben dat je niet jezelf kan zijn wanneer je bij hen bent omdat je schrik hebt hoe ze zullen reageren. Misschien moet je het toch gewoon eens doen, wie weet vinden ze je werkelijke karakter wel super! Zo niet zijn deze vrienden je vriendschap niet waard! 

Een einde maken aan een vriendschap

Het is niet onbelangrijk om er eerst even met iemand over te spreken. Zorg ervoor dat je objectief je verhaal vertelt. Wanneer je zeker bent dat een vriend(in) toch niet zo goed voor je is, aanvaard dan dat het zo is en dat het niet jouw fout is. 

Confronteer je "vriend" hiermee

Smijt alles op tafel wat je vindt van jullie relatie. De kans is reëel dat je vriend niet uit de lucht valt en dit erkent.  Indien hij/zij toch verschiet, is dit misschien een wake up call voor hem of haar en kan er alsnog wat aan worden gedaan. 

Laat de vriendschap verwateren

Neem afstand, spreek minder en minder met hen af en stop met sturen. Naarmate van tijd gebeurt er gewoon helemaal niks meer.