Killer T-cellen

Killer T-cellen, ook bekend als cytotoxische T-cellen, zijn een specifiek type witte bloedcellen (lymfocyten) die een essentiële rol spelen in het immuunsysteem van het lichaam. Ze maken deel uit van het adaptieve immuunsysteem, wat betekent dat ze specifieke antigenen kunnen herkennen en aanvallen.

De belangrijkste functie van killer T-cellen is om geïnfecteerde cellen en abnormale cellen, zoals kankercellen, te detecteren en te vernietigen. Dit doen ze door hun oppervlakte-eiwitreceptoren te gebruiken om lichaamscellen te scannen op de aanwezigheid van vreemde antigenen.

Wanneer een killer T-cel een geïnfecteerde cel of een abnormale cel herkent, bindt hij zich aan de cel en brengt hij cytotoxische stoffen vrij, zoals perforines en granzymes. Deze stoffen dringen de geïnfecteerde cel binnen en veroorzaken celdood door het veroorzaken van gaten in de celmembraan, waardoor de inhoud van de cel lekt en de cel sterft.

Killer T-cellen spelen een cruciale rol in de afweer tegen virale infecties, omdat ze geïnfecteerde cellen kunnen identificeren en elimineren voordat het virus zich verder kan verspreiden. Ze zijn ook betrokken bij de bestrijding van kankercellen, waardoor ze een belangrijke rol spelen bij het bewaken van het ontstaan en de groei van tumoren.

Het immuunsysteem moet zorgvuldig gereguleerd worden om te voorkomen dat het lichaam gezonde cellen aanvalt. Daarom zijn killer T-cellen slechts een van de vele soorten immuuncellen die samenwerken om een goed functionerende en effectieve immuunrespons te creëren.