De gevaren van multitasken. 

28-05-2023

Leestijd '4


Multitasken, de kunst van het gelijktijdig jongleren met e-mail, wereldkaarten en smartphones. Terwijl we vrolijk een Uber nemen naar dat hippe lokale restaurant, schrijven we ons in voor een fitnessles, blijven we op de hoogte van het laatste nieuws uit alle uithoeken van de wereld, boeken we een hotelkamer en voeren we zelfs telefonische vergaderingen met onze baas. Het is bijna alsof we kunnen opsplitsen in meerdere versies van onszelf, altijd en overal aanwezig.

Maar laten we eerlijk zijn, soms gaat dit multitasken een tikkeltje te ver. We zijn zo vertrouwd geraakt met het plannen en uitvoeren van diverse taken dat we onszelf soms volledig uitputten. Voordat we het weten, belanden we in een situatie waarin we meer dan één bal tegelijk in de lucht moeten houden, zonder ook maar een moment te verslappen. Zelfs bij een rood stoplicht kunnen velen van ons de verleiding niet weerstaan om naar onze smartphones te grijpen, ook al weten we dat het eigenlijk niet hoort.

In deze moderne wereld worden we voortdurend aangemoedigd om te multitasken, alsof het de heilige graal is van efficiëntie en productiviteit. Maar laten we een moment stilstaan bij de impact hiervan op onze mentale gezondheid en prestaties. 

De effecten van multitasken

Verminderde productiviteit

Veel zaken tegelijk doen wordt vaak gezien als een teken van productiviteit. Toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het eigenlijk slecht is voor de algehele productiviteit. Het voortdurend wisselen tussen taken verstoort onze concentratie en belemmert ons vermogen om diep in een taak te duiken. Dit resulteert in langere verwerkingstijden van taken en een lagere kwaliteit van ons werk.

Het menselijk brein schakelt snel tussen taken wanneer we multitasken, maar deze constante schakeling legt een belasting op ons brein. Het brengt het brein als het ware vermoeidheid bij en maakt het minder efficiënt. Dit heeft met name invloed op ons vermogen om onze aandacht in het algemeen te richten, zelfs wanneer we niet aan het multitasken zijn.

Fouten maken bij multitasken
Fouten maken bij multitasken

Verhoogde fouten

Multitasken vergroot de kans op fouten en vergissingen. Onze hersenen zijn niet geoptimaliseerd om zich te concentreren op meerdere taken tegelijkertijd, waardoor we gemakkelijk cruciale details kunnen missen of vergeten. Dit kan leiden tot foutieve beslissingen, slechte communicatie en mogelijke schade aan projecten.

Door verschillende zaken tegelijk te doen, word je afgeleid en ben je vatbaarder voor fouten. Personen die bijvoorbeeld werden beoordeeld als high media multitaskers (aantal uren dat ze meerdere apparaten tegelijk gebruikten, zoals tv kijken terwijl ze ook een smartphone of tablet gebruikten), toonden minder aandacht voor cognitieve taken.

Toegenomen stress en verminderd welzijn

Verschillende zaken tegelijk doen en het ervaren van een overvloed aan prikkels kan leiden tot verhoogde stressniveaus. Multitasken verhoogt ook de mentale belasting, wat kan resulteren in vermoeidheid, verminderde focus en een verhoogd gevoel van overweldiging. Dit heeft negatieve gevolgen voor ons algehele welzijn en kan leiden tot uitputting en burn-out.

Multitasken verhoogt tijdelijk het stressniveau, wat de bloeddruk en hartslag verhoogt. Multitasking wordt ook in verband gebracht met symptomen van depressie en angst. Deze effecten kunnen tijdelijk zijn, maar chronisch verhoogde bloeddruk en stress kunnen permanente effecten hebben op de hersenen door het risico op cerebrovasculaire aandoeningen en cognitieve stoornissen te vergroten. 

Concentratieverlies multiasken
Concentratieverlies multiasken

Verlies van diepe concentratie

Multitasken zorgt ervoor dat we oppervlakkig en vluchtig werken in plaats van ons volledig te kunnen concentreren op een taak. Diepe concentratie, ook wel bekend als 'flow', is essentieel voor het leveren van hoogwaardig werk en het ervaren van voldoening in wat we doen. Door te multitasken missen we de mogelijkheid om volledig op te gaan in een taak en het beste van onszelf te geven.

Wanneer kan multitasken wél?

De enige keer dat je echt kunt multitasken, is als een van de taken volledig geautomatiseerd is, zoals lopen op de loopband. Het is oké om een ​​boek te luisteren en op de loopband te lopen of de was op te vouwen terwijl je televisie kijkt. Maar je moet "slechte multitasking" tot een minimum beperken om de risico's voor uw hersenen en humeur te minimaliseren. Slecht multitasken is proberen twee taken tegelijk uit te voeren die je aandacht nodig hebben, zoals je e-mail lezen terwijl je een zoomvergadering bijwoont.

Conclusie

Multitasken is een illusie van efficiëntie die uiteindelijk onze productiviteit, kwaliteit van werk en algemeen welzijn schaadt. Het is belangrijk om bewust te worden van de gevaren van multitasken en te streven naar focus en enkele taken tegelijkertijd uit te voeren. Door onze aandacht te richten en diepe concentratie te cultiveren, kunnen we effectiever en met meer voldoening werken.