Wat wil ik met mijn leven? 

23-03-2024

Leestijd '4


Bram Van Geert - Redacteur & CEO Goals and Habits

In het doolhof van het leven, omgeven door talloze keuzes en mogelijkheden, staat één vraag centraal die ons allen bezighoudt: "Hoe kom je er nu eigenlijk echt achter wat je wilt doen met je leven?" Deze vraag vormt de kern van onze zoektocht naar betekenis en doel, en toch lijkt het vinden van een bevredigend antwoord vaak een ontmoedigende opgave. Vaak kunnen we ons overweldigd voelen door de druk om de juiste weg te vinden. En te midden van deze innerlijke strijd fluisteren we soms tegen onszelf: "Ik weet niet wat ik wil met mijn leven."

Deze bekentenis resoneert met velen, jong en oud, ervaren en onervaren. Het is een universele uitdrukking van de zoektocht naar identiteit, vervulling en richting. Het is een erkenning van de complexiteit van het menselijk bestaan en de eindeloze mogelijkheden die voor ons liggen. Maar juist in deze erkenning ligt ook de kiem van hoop, de belofte van ontdekking en groei. Want in het openlijk toegeven van onze onzekerheden en twijfels, schuilt de mogelijkheid tot zelfreflectie en transformatie.

Wat wil ik met mijn leven?
Wat wil ik met mijn leven?

Stel jezelf deze 5 vragen als je niet weet wat je wilt in je leven.

1. Wat zou ik doen als ik nog maar 6 maand te leven had?

Stel je eens voor: je hebt nog maar 6 maanden te leven. Wat zou je dan doen? Deze vraag is niet alleen een gedachte-experiment, maar ook een krachtige tool om je prioriteiten scherp te stellen en diep na te denken over wat écht belangrijk voor je is. In plaats van vast te zitten in de dagelijkse sleur, brengt deze vraag je in een staat van urgentie, waarin je gedwongen wordt te reflecteren op wat je echt wil met je leven. 

Dus, waar zou je naartoe gaan? Wat zou je willen bereiken? En vooral, wie zou je willen zijn? Neem even de tijd om deze vragen serieus te overdenken. Schrijf je gedachten op, maak een lijst van de dingen die in je opkomen. En terwijl je dat doet, let op de patronen en thema's die naar voren komen. Deze zelfreflectie kan je helpen om een helder beeld te krijgen van je diepste verlangens en prioriteiten, wat uiteindelijk de weg vrijmaakt voor een leven dat écht de moeite waard is om te leven.

2. Wat als geld geen issue was 

Je wint morgen de loterij. Geld is dus geen issue meer. Wat zou je dan doen? Deze vraag opent de deur naar een wereld van onbegrensde mogelijkheden en laat je nadenken over wat je werkelijk zou willen doen als financiële beperkingen er niet toe deden. Het daagt je uit om voorbij de grenzen van praktische overwegingen te denken en je diepste verlangens en dromen te verkennen.

Dus, wat zou je kiezen? Zou je een wereldreis maken? Een eigen bedrijf starten? Je passie volgen en een nieuwe vaardigheid leren? Neem even de tijd om deze vraag te laten bezinken. Visualiseer een leven waarin geld geen belemmering vormt. Wat zie je? Hoe voelt het? Door jezelf deze vraag te stellen, krijg je inzicht in wat je echt drijft en inspireert, los van financiële zorgen. Dit inzicht kan je helpen om bewuste keuzes te maken die je dichter bij een leven brengen dat in lijn is met je diepste verlangens.

Categorieën

3. Hoe wil ik bijdragen aan de wereld rondom mij?

Dit is niet alleen een introspectieve overpeinzing, maar ook een krachtige oproep tot actie. Het nodigt je uit om na te denken over welke impact je wilt hebben en welk verschil je wilt maken in het leven van anderen.

Als je je leven zou terugkijken op je sterfbed, wat zou je dan willen dat je nalatenschap zou zijn? Welke erfenis wil je achterlaten voor de wereld en de mensen om je heen? Het zijn deze vragen die je helpen om je diepste waarden en doelen te identificeren en je te leiden naar een leven van betekenisvolle bijdrage.

Dus, hoe wil je de wereld een betere plek maken? Wil je je inzetten voor sociale rechtvaardigheid, milieubehoud, onderwijs of gezondheidszorg? Wil je anderen laten genieten van de beste eetervaring, inspireren met je kunst, je woorden, je daden? Neem even de tijd om hierover na te denken. Visualiseer een wereld waarin jouw bijdrage een positieve impact heeft op anderen. Hoe voelt dat? Door jezelf deze vragen te stellen, kun je je richting geven aan je leven en je inspanningen richten op wat werkelijk van belang is voor jou en de wereld om je heen.

4 Waarvoor zou ik 's morgens uit m'n bed springen?

En tot slot, vraag jezelf af: waarvoor zou ik 's ochtends uit mijn bed willen springen? Deze vraag richt zich op je innerlijke motivatie en passie, en nodigt je uit om te reflecteren op wat je echt enthousiast maakt en energie geeft.

Wat zou je willen doen dat je zo opwindt dat je niet kunt wachten om aan de dag te beginnen? Is het het nastreven van je creatieve passies, het helpen van anderen, het nastreven van persoonlijke groei, of iets anders dat je hart doet zingen? Neem even de tijd om hierover na te denken.

Stel je voor dat je 's ochtends wakker wordt met een gevoel van opwinding en doelgerichtheid, klaar om de dag te omarmen. Hoe voelt dat? Door jezelf deze vraag te stellen, kun je ontdekken wat je innerlijk vuur aanwakkert en je helpen om je dagen te vullen met activiteiten die je vervulling brengen.

Dus, wat zou jouw reden zijn om elke ochtend vol enthousiasme uit bed te springen? Laat je inspireren door je antwoorden en laat ze je leiden naar een leven vol vreugde, betekenis en doel.

5. Wat als ik niet kon mislukken? 

Angst houdt ons allemaal tegen. Het houdt ons tegen om te doen wat we écht willen! "Wat als ik faal?" "Hoe gaan mensen naar me kijken?", "Ik kan toch het risico niet nemen om alles op het spel te zetten? Ik heb nu een comfortabel leven!"

Wat nu als falen is geen optie is. Wat zou je dan doen? Deze vraag moedigt je aan om je grootste dromen en ambities na te streven zonder de angst voor mislukking. Het daagt je uit om te denken aan wat je zou durven ondernemen als je gegarandeerd succes zou hebben.

Dus, waar zou je je energie in steken? Zou je een nieuw bedrijf starten, een artistiek project beginnen, een nieuwe taal leren of een avontuurlijk doel nastreven? Neem even de tijd om deze vraag te overdenken. Visualiseer een leven waarin elk risico beloond wordt en elk doel bereikt wordt. Hoe voelt dat? Door jezelf deze vraag te stellen, kun je jezelf bevrijden van de angst voor mislukking en je laten leiden door je passies en verlangens. Dit kan je inspireren om moedig te handelen en te streven naar wat je werkelijk wilt bereiken, zonder de beperkingen van twijfel of angst.

Tot slot

Gedurende ons leven ondergaan we voortdurend veranderingen, dus is het belangrijk om regelmatig deze vragen opnieuw te stellen en je niet vast te pinnen als je merkt dat je levensdoel verandert. Pas je aan en geniet van de reis.