De beste opties voor een  gezond ontbijt.

28-07-2023

Leestijd '6


Het ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag... of toch niet? Met zoveel verschillende meningen kan het verwarrend zijn om te weten wat nu echt gezond is. Van intermittent fasting tot het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel, er lijkt steeds meer te ontdekken te zijn dat het allemaal nog complexer maakt. Wij geloven dat wát je eet de meeste impact heeft op je leven. Of je nu ontbijt vlak na het ontwaken of na 6u. 

Optimaal ontbijt
Optimaal ontbijt

Een gezond ontbijt bestaat uit...

1. Complexe koolhydraten

Complexere koolhydraten, zoals die te vinden zijn in volkoren granen (volkorenbrood, havermout, volkoren ontbijtgranen), bestaan uit lange ketens van suikermoleculen. Wanneer we deze complexe koolhydraten consumeren, duurt het langer voor ons lichaam om ze af te breken tot glucose, wat resulteert in een geleidelijke en stabiele afgifte van glucose in het bloed. Dit voorkomt snelle pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel.

Wanneer we eenvoudige koolhydraten (zoals die in suikerrijke ontbijtgranen of gebak) zouden consumeren, zouden ze sneller worden afgebroken tot glucose en een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken, gevolgd door een plotselinge daling. Dit kan leiden tot energiepieken en -dips, waardoor we snel weer hongerig worden en het risico op overeten later op de dag kan toenemen.

2. Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam en zijn essentieel voor het herstel en de groei van spieren, evenals het behoud van andere weefsels in het lichaam. Als we eiwitten consumeren tijdens het ontbijt, zorgt dit voor een langzamer verteringsproces, waardoor we langer verzadigd blijven en minder snel weer hongerig worden.

Eiwitten bevorderen ook het vrijkomen van bepaalde hormonen, zoals peptide YY, dat het gevoel van volheid versterkt en het hongergevoel vermindert. Bovendien vereisen eiwitten meer energie om te verteren dan vetten of koolhydraten, wat resulteert in een hoger thermisch effect van voedsel (TEF), wat helpt bij het verbranden van extra calorieën.

Omelet met groenten als ontbijt
Omelet met groenten als ontbijt

3. Gezonde vetten

Gezonde vetten zijn belangrijk voor de opname van in vet oplosbare vitamines (zoals vitamine A, D, E, en K) en spelen een cruciale rol bij de vorming van celmembranen en hormonen.

Wanneer we gezonde vetten consumeren tijdens het ontbijt, zorgt dit ook voor een verzadigd gevoel en vertraagt het de vertering van andere voedingsstoffen, waardoor we minder snel hongerig worden. Vetrijke voeding kan het afgiftepatroon van verzadigingshormonen, zoals leptine, beïnvloeden en een positieve invloed hebben op de verzadiging.

Noten als aanvulling op het ontbijt
Noten als aanvulling op het ontbijt

4. Vezels

Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering. Ze helpen de darmen reguleren, voorkomen constipatie en bevorderen de gezondheid van de darmflora. Vezelrijk voedsel heeft een lage glycemische index*, waardoor het de stijging van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd vertraagt.
(*De glycemische index is een maatstaf die aangeeft hoe snel koolhydraten in voedingsmiddelen de bloedsuikerspiegel verhogen nadat ze zijn geconsumeerd.)

Bij het ontbijt kan het consumeren van vezelrijke voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en volkoren granen, helpen om het hongergevoel te verminderen en het verzadigingsgevoel te vergroten. Vezels hebben ook een groter kauwvermogen, waardoor we langer over onze maaltijd doen, wat kan bijdragen aan het gevoel van voldoening.

5. Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen zijn essentieel voor tal van biologische processen in het lichaam. Ze spelen een rol bij het metabolisme, de spierfunctie, de immuniteit, de groei en vele andere functies.

Een gezond ontbijt met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en zuivelproducten, zorgt voor een breed scala aan vitamines en mineralen, die bijdragen aan een optimale gezondheid.

Gezond ontbijt
Gezond ontbijt

6. Beperk toegevoegde suikers en bewerkte voedingsmiddelen

Het vermijden van ontbijtproducten met veel toegevoegde suikers en bewerkte voedingsmiddelen is belangrijk om snelle pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen. Overmatige inname van toegevoegde suikers is in verband gebracht met een hoger risico op obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen.

7. Drinken

Voldoende vochtinname is cruciaal om gehydrateerd te blijven. Water is essentieel voor alle lichaamsfuncties, en het drinken van voldoende water kan ook helpen bij het reguleren van de eetlust.

Conclusie

Een gezond ontbijt dat rijk is aan complexe koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen kan bijdragen aan een verzadigd gevoel, een stabiele bloedsuikerspiegel, een gezonde spijsvertering en een evenwichtige voeding. Door de juiste voedingsstoffen te kiezen tijdens het ontbijt, kunnen we ons energiek voelen en klaar zijn voor een productieve dag.

Het belangrijkste is om je ontbijt aan te passen aan je eigen smaak, voorkeuren en voedingsbehoeften. Luister naar je lichaam en kies voedingsmiddelen die je een langdurig verzadigd gevoel geven en je energiek en alert houden gedurende de ochtend. Een gezond ontbijt legt de basis voor een goede start van de dag en kan bijdragen aan een gezonde levensstijl op de lange termijn.