Werken waar en wanneer jij dat wil

25-03-2020

Leestijd : 7'

BoekenBoeken

"Een paar uur werken, een duik in de zee en genieten van het zonnetje en een lekkere lunch op het strand. Gaan waar je wilt en geld verdienen. Je volledig vrij voelen!"

Klinkt te mooi om waar te zijn, niet?  Toch is het mogelijk. Er zijn genoeg mensen die het je hebben voorgedaan. Uiteraard heeft alles een prijs. Diegenen die dit leven gerealiseerd hebben, hebben hiervoor hard gewerkt, risico's genomen en leven met iets minder luxe dan de doorsnee Belg of Nederlander. 

Digitale nomaden zijn personen die internet gebruiken om hun werk te doen zonder dat ze van locatie afhankelijk zijn.  Door hun flexibele manier van werken zijn ze in staat om veel te reizen. Het enige dat ze nodige hebben voor hun beroep is een degelijke internetverbinding en een laptop. Met eventuele andere hulpmiddelen -afhankelijk van hun branche- kunnen ze overal ter wereld werken. 

Vooraleer je té enthousiast wordt over een potentieel nieuw leven stel je jezelf de volgende vragen: 

Hoe ziet vrijheid er uit voor mij?

De reden waarom mensen kiezen voor deze levensstijl is doorgaans omdat ze weten dat het leven op andere continenten zoals bijvoorbeeld Azië veel goedkoper zijn om te leven. Met een loon van 1000 Euro zal je het niet ver schoppen in België of Nederland. Terwijl je hiermee in Azië een leuk leven kan leiden.  

Je hoeft niet heel de wereld rond te reizen om digital nomad te zijn. Misschien hou je teveel van je eigen stekje, onze westerse cultuur, je mooie auto en/of vrienden en familie rondom je heen.
Dan kan je je werk uiteraard van thuis doen. Je bent gewoon je eigen baas en doet wat je graag doet. Dit zonder een bedrijf te runnen waar je overspoeld wordt met problemen aan personeel! Je werkt wanneer je wilt en als je zin hebt om er even tussenuit te gaan pak je je laptop onder je arm en werk je gewoon lekker verder op hotel. Bij deze manier van leven zal je jezelf dus moeten bewijzen dat het financieel mogelijk is.

Heb ik voldoende discipline? 

Omdat de meeste digital nomads veel reizen en van locatie veranderen kunnen ze soms hun focus verliezen. Ze komen op plaatsen waar veel te doen is maar moeten uiteraard werken. Als ze verkiezen om enkel de pleziertjes te doen, komt er uiteraard ook geen geld binnen. 

Verkies je om meer van thuis te werken maak je het jezelf ietsje makkelijker. Hoewel je ook de verleiding moet weerstaan om een terrasje te doen, tv te kijken of te gamen. 

Een mooie balans uitwerken tussen plezier en werk is dus een must! 
Werk eerst en beloon jezelf nadien met het witte strand en cocktails of je favoriete video games. 

Heb ik genoeg reserve?

Wanneer je werkt vanop afstand heb je vaak niet de luxe om iedere maand een vast loon te genereren. Wát je doet zal een invloed hebben op je financiële zekerheid. 
Zorg voor een buffer die groot genoeg is om minstens 4 maanden te leven zonder loon. Als er iets misloopt hebt je tijd om dit op te lossen. 

Wil je gaan reizen? Verkoop dan alles wat je niet nodig hebt. Gooi alle luxe overboord. 

Wat is je passie? 

Je passie is datgene wat je niet kan missen in je leven. Is deze passie te combineren met je toekomstige nieuwe leven? Heb je een passie voor auto's waaraan je graag sleutelt dan wordt het moeilijk om dit nieuwe leven te starten. Word je ongelukkig van teveel stil te zitten en naar een scherm te staren? Dan zou het belachelijk zijn om voor dit leven te kiezen. 

Je houdt jezelf voor de gek wanneer je je passie opgeeft voor eender wat dan ook. Je hebt maar 1 leven! Doe wat jij wil doen. Iedereen is anders, vrijheid heeft voor iedereen een andere betekenis. Vrijheid is doen wat je graag doet. Als jij op deze moment het gelukkigst bent in je eigen stad en in die garage waar je je volledig kan uitleven, waarom dan een andere richting in slaan? Je leeft nu, doe dan ook wat je graag doet en goed kan.
Misschien komt er later een moment dat je alles over een andere boeg wil slaan.  Zolang je de tachtig niet gepasseerd bent heb je nog tijd zat!

Weet je wat vrijheid echt betekend voor jou, laat je passie je toe om digital nomad te worden, heb je een finaniële rugzak en voldoende discipline? Twijfel dan niet! Dit is iets voor jou.  

Wat zijn mijn mogelijkheden als digital nomad?

Affiliate Marketing

Als je aan affiliate marketing doet, leg jij een link naar verkopers. Jij wordt een tussenpersoon. Jouw taak is om voldoende verkeer te genereren naar jouw website waardoor mensen producten kopen die niet van jou zijn. Op deze producten krijg jij dan een percentage als vergoeding. Het bekendste voorbeeld hiervan is Bol.com of Amazon. Als jij nu hieronder op het product doorklikt "meer klanten met affiliate marketing" en je besteld dit product, dan krijgen wij daar een percentage op.
Als je de volgende keer dus iets wil bestellen via bol.com doe ons een plezier en ga via onze site naar bol.com. Zo kunnen wij gratis informatie blijven geven aan onze lezers! 

Blogger

Bloggen is makkelijk om te beginnen en kost weinig geld. Je vertelt simpelweg over je passies, muziek, eten,... Als je inhoud goed is en (veel) mensen vinden het interessant wat je te vertellen heb kan je hiermee geld verdienen. Dit kan door middel van afiliate marketing, google adsense of door reclame te maken voor bedrijven. Dit is een proces dat even zal duren alvorens je er geld mee verdiend. 

Online Consulting

Wanneer je veel ervaring en kennis hebt in een specifiek gebied kan je erover nadenken om mensen te helpen. Als je bijvoorbeeld een advocaat bent dan kan je advies geven aan kleine bedrijven. Je kan bijvoorbeeld ook bedrijven consulten hoe een nieuw software programma te gebruiken of milieu vriendelijker te werken.

Geef online cursus

Een andere manier van informatieoverdracht is een cursus maken. Pottenbakken, koken, zingen of boekhouden, het kan allemaal! Je verkoopt je cursus online.
Maak de cursus, zoek waar jou publiek zich bevind en probeer je cursus via deze weg te verkopen.

Online Klantenservice 

Er bestaan bedrijven die je van thuis hun klantenservice laten doen. Ben je goed in communiceren? Dan kan je vanaf nu dagelijks telefoontjes beantwoorden, overal ter wereld. 

Copy Writing

Ben je een krak in schrijven kan je gaan Copy Writen! 

E-commerce

Hier komt de term "dropshipping" op de proppen. Jij maakt een website waar jij producten verkoopt. Echter jij hebt geen eigen store. Jij koopt je producten van een andere bron en verkoopt deze op je site.  De persoon waar jij koopt stuurt zijn product rechtstreeks naar jouw klant! Jij betaalt jouw product aan je leverancier, en de klant betaalt aan jou. 

Grafisch designer

Veel bedrijven hebben iemand nodig die hun helpt bij het maken van hun logo, website, uithangborden,...

Programmeur

Bouw apps voor bedrijven of maak een programma dat je online verkoopt.

Sociale Media Manager

Er zijn heel wat bedrijven die op zoek zijn naar iemand die hun sociale media kan beheren. Ze verwachten dat je een strategie creëert die kun omzetcijfer omhoog zal halen.

Transcriberen van gesprekken

Je luistert naar gesprekken die je letterlijk uittypt. 

Vertaler

Spreek je vloeiend talen, dan kan je teksten, documenten of audio vertalen. 

Virtuele assistent.

Ben jij iemand die goed georganiseerd is dan kan je bedrijven helpen met het beantwoorden van mails, planningen maken, ze helpen me sociale media,...

Website bouwer

Bouw websites voor bedrijven.

Maak een plan

Geef niet onmiddellijk je ontslag bij je baas omwille van enthousiasme maar werk eerst je project goed uit. Je zal even dubbele shiften moeten draaien maar "that's part of your new life"! Werk je project uit en wanneer je merkt dat je inkomen genoeg hebt om hiervan te leven maak dan DIRECT de beslissing om ervoor te gaan!