Maak je nooit meer druk om geld!

08-05-2020

Leestijd 4'


Geld, je hebt het nodig, je wilt waarschijnlijk steeds meer en je gelooft dat het je vrijheid geeft. Dat laatste is echter niet volledig waar. Geld kán je vrijheid geven. Maar deze vrijheid is bij de meesten onder ons ver te zoeken. Misschien beschouw ook jij geld eerder als een probleem dan vrijheid. Je ligt er van wakker en krijgt er stress van.
En dat piekeren niet goed voor je is, is geen nieuwtje. Het verhindert je om te genieten van je leven, ontneemt je van energie, het schaadt je gezondheid, zorgt voor problemen in relaties en kan een aanzet zijn van slechte gewoontes zoals drinken, roken of ongezond eten.  

Het eerste waaraan je denkt om het financieel gepieker op te lossen is meer geld verdienen. En dit kan inderdaad een oplossing zijn. Maar in veel gevallen zijn niet de inkomsten maar vooral de uitgaven het probleem! Als je meer uitgeeft dan er binnenkomt heb je een probleem, ongeacht wat je verdiend.

En er is nog een andere misvatting als het gaat over financiële vrijheid. Is financiële vrijheid het feit dat je je nooit meer zorgen maakt over geld? Of betekent dit dat je vrijheid ervaart in de zin dat je alles kan doen wanneer je maar wil? Bij het nastreven van enkel geld is de kans groot dat je je eigen graf graaft. En daar zijn bewijzen genoeg van. Er zijn mensen aan de top met handenvol geld die absoluut geen vrijheid hebben.  Ze vertrekken op leuke feestjes omdat ze hun verplicht voelen om te werken, ze zien hun kinderen minder vaak en kunnen gewoonweg niet doen waar ze echt gelukkig van worden. Een leven zonder zorgen is veel leuker en waardevoller dan een 'hoge status' vanwege mooie spullen. 

Voor alle duidelijkheid; er is absoluut niks mis mee om rijk te willen worden! Geld kan voor een heel leuk leven zorgen. Hou gewoon in het achterhoofd dat de manier waarop je omgaat met geld zorgt voor echte vrijheid, niet het geld zelf. 

Deze 2 manieren zorgen ervoor dat je nooit meer wakker ligt van geld.

  1. Verander je manier van denken 
  2. Actie ondernemen

1. Verander je manier van denken

Creëer een Mantra

Hoe positiever je tegen jezelf spreekt, hoe meer je je onbewuste beïnvloed en hoe meer je zelf zal geloven en voelen  wat je zegt. Je brainwasht in feite jezelf. Deze mantra is een kort zinnetje dat je iedere dag x aantal keer tegen jezelf zegt. Zeg bijvoorbeeld iedere keer je een deur opent"ik ben goed in het omgaan met financiële uitdagingen". Dit kan luidop of in je gedachten. 

Maak een lijst met dingen waar je dankbaar voor bent

Op deze manier verschuif je je gedachten van wat je niet hebt naar hetgeen je wel hebt. Je traint je geest om zich meer te focussen op positieve dingen. En als kers op de taart bewijzen studies zelfs dat gelukkige mensen meer geld verdienen.

Focus op vandaag

Je kan alleen piekeren door resultaten te voorspellen in de toekomst of door herinneringen op te halen. Piekeren kan zich dus niet voordoen in het heden. Wat gebeurd is daar kan je niks meer aan doen en wat zou kunnen gebeuren, is nog niet gebeurd. Je zorgen maken is dus nutteloos. Concentreer je op wat je nu kan doen om een betere toekomst te schrijven.

Je kan bijvoorbeeld denken of het nu belangrijker is om die "5euro starbucks" koffie te kopen of om wat geld opzij te zetten.

Beeld je het slechtst mogelijke scenario in

We willen je hierbij uiteraard niet aansporen om aan negativiteit te doen, maar vaak is het slechtst mogelijke scenario niet zo erg dan dat je zelf denkt. Stel dat je een zaak wilt beginnen en dat je al je spaarcenten nodig hebt om te kunnen beginnen. Je hebt niks meer over, enkel die 500 euro op je zichtrekening. Dit scenario houdt veel mensen tegen om de stap naar hun dromen te zetten.
Wanneer je op dit moment het slechtste scenario schetst kan dit verandering brengen in je gedachten. 

Je gaat failliet en bent al je geld kwijt. En slechtst zou slechtst niet zijn als het daarbovenop nog eens 4 maand duurt vooraleer je terug werk vindt. Als dit gebeurd is er vast iemand die je graag genoeg ziet om je deze tijd logies aan te bieden tot je terug op de sporen bent. Niet leuk, maar eigenlijk ook geen drama toch? En de kans dat dit gebeurd is bijna nihil.  Je hebt een excellent financieel plan opgemaakt (dat zou toch moeten) en weet dat de kans op slagen 10 keer groter is dan een negatieve uitkomst.

Actie ondernemen

Plan je handelingen

Jijzelf bepaalt de balans van je leven door te plannen. Als je bijvoorbeeld je rekeningen iedere dag controleert denk je waarschijnlijk teveel aan geld. Bepaal voor jezelf een dag waar je je financiën controleert. Je kan iedere dinsdag je rekeningen controleren, je rekeningen betalen, je budget herbekijken en met je partner over financiën spreken. 

Maak een budget waardoor je minder uitgeeft dan er binnenkomt

Een budget kan een echte "eye-opener" zijn. Hierdoor zie je perfect hoe je je geld spendeert en zal spenderen. Het stelt je ook gerust omdat je overzicht houdt. Geen paniek meer in de winkel of je die dure avocado's nu nog mag kopen of niet.

Denk na wat belangrijk voor je is wanneer je een budget maakt. Wat vind je het allerbelangrijkst in je leven? Vrienden? Familie? Genieten? Spendeer je geld aan de dingen die je het meest belangrijk vindt. Spendeer je geld niet aan dingen waar je onverschillig tegenover staat. 

Maak een noodgevallen rekening

Wat een uitermate goed systeem is om stress te verminderen is een noodgevallenrekening. Open een rekening en zet hier bijvoorbeeld iedere maand 50 euro op. Wanneer dan plots de vaatwasmachine kapot geraakt schiet je niet onmiddellijk in paniek. Er staat lekker geld opzij. Experts raden aan om deze rekening op te werken tot er zo'n 6 maand loon op staat. Hierdoor zal je zelfs niet gaan stressen wanneer je zonder werk valt. Ook is dit een prima systeem om je verzekeringen op te zeggen. In 9 van de 10 gevallen gebruik je ze toch niet. In die andere keer heb je de kost van de verzekering al lang terugbetaald!

Domiciliëring

Dit is voor diegenen die een ramp zijn met papieren. Betaal je steeds een boete omdat je te laat betaalt? Hoeveel heb je op deze manier al onnodig geld uitgegeven?  Maak die domiciliëring vandaag nog in orde.

Verminder in luxe

Wanneer je je echt veel zorgen maakt over geld, en dit een impact heeft op je leven is het aan te raden om luxe op te geven. Heb je bijvoorbeeld een abonnement op TV, zeg dit op. Ga je vaak uiteten voor lunch, stop hiermee en smeer boterhammen. Overloop alles van je kosten en bekijk hoeveel je kan besparen. 

Open een spaarrekening en start een automatische spaaropdracht

Zet iedere maand 5% van je inkomen op een spaarrekening. Wacht niet tot het einde van de maand om geld te sparen maar doe het onmiddellijk als je loon gestort wordt! Binnen de korste keren heb je een leuke spaarrekening waardoor je een veilig gevoel krijgt én waarvan je jezelf af en toe eens goed kan verwennen!