Deep Work: De kunst van ongestoord werken

04-06-2024

Leestijd '7


Bram Van Geert - Redacteur & CEO Goals and Habits

In een wereld vol afleidingen kan het een uitdaging zijn om je te concentreren op belangrijke taken. Voor high achievers, die streven naar uitmuntendheid en aanzienlijke vooruitgang in hun vakgebied, is deep work een essentiële vaardigheid. Onderzoek in de neurowetenschappen ondersteunt het concept van deep work. Gefocuste, ononderbroken arbeid verhoogt de neuroplasticiteit van de hersenen, wat leidt tot verbeterde cognitieve prestaties en creatief denken. Zo kunnen we deze kennis benutten om hun werkgewoonten te optimaliseren en onze productiviteit te maximaliseren. 

Deep work
Deep work

Wat is Deep Work?

Deep work is een concept geïntroduceerd door Cal Newport, dat verwijst naar gefocust en ononderbroken werken aan cognitief veeleisende taken. Het stelt je in staat om complexe problemen op te lossen en kwalitatief hoogwaardig werk te produceren. Voor high achievers kan dit betekenen dat ze hun diepste kennis en vaardigheden toepassen om baanbrekende resultaten te bereiken.

Deep Work vs. Oppervlakkig Werk

Laten we deep work eens vergelijken met oppervlakkig werk. Oppervlakkig werk omvat routinematige taken die weinig cognitieve inspanning vergen, zoals e-mails beantwoorden of vergaderingen bijwonen. Deep work daarentegen vereist intense concentratie en biedt de mogelijkheid om substantiële vooruitgang te boeken in je expertisegebied.

Waarom is Deep Work essentieel voor High Achievers?

High achievers hebben vaak al een hoog niveau van kennis en vaardigheden. Voor hen is deep work cruciaal om verdere grenzen te verleggen en echte innovatie te bereiken. Het stelt hen in staat om doorbraken te realiseren, nieuwe theorieën te ontwikkelen en diepgaand onderzoek te verrichten.

Hoe doe je aan deep work?

Plan vooruit

High achievers weten dat planning cruciaal is voor productiviteit en succes. Hier zijn enkele stappen om effectief vooruit te plannen:

 1. Blokkeer tijd in je agenda: Reserveer specifieke blokken in je agenda voor deep work. Idealiter kies je de momenten waarop je het meest alert en productief bent, zoals de vroege ochtend.

 2. Stel je intentie in: Voordat je aan je deep work-sessie begint, neem een paar minuten om je intentie te zetten. Visualiseer jezelf terwijl je geconcentreerd en succesvol aan de taak werkt. Herinner jezelf aan het belang van de taak en hoe deze bijdraagt aan je doelen.

 3. Maak een To-Do Lijst: Schrijf de specifieke taken op die je tijdens je deep work-sessie wilt voltooien. Dit helpt je om gefocust te blijven en je vooruitgang te volgen.

 4. Bereid je materialen voor: Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en informatie bij de hand hebt voordat je begint. Dit minimaliseert onderbrekingen tijdens je werk.Minimaliseer afleidingen

Afleidingen kunnen een grote belemmering vormen voor deep work. Hier zijn enkele strategieën om je omgeving en mentale ruimte afleidingsvrij te maken:

 1. Optimaliseer je werkruimte: Creëer een rustige en opgeruimde werkruimte. Zorg ervoor dat je bureau vrij is van rommel en dat je een comfortabele stoel hebt.

 2. Gebruik technologische hulpmiddelen: Zet meldingen op je telefoon en computer uit. Overweeg het gebruik van apps zoals Freedom of Cold Turkey om toegang tot afleidende websites te blokkeren tijdens je deep work-sessies.

 3. Communiceer je beschikbaarheid: Laat collega's en huisgenoten weten dat je niet gestoord wilt worden tijdens je deep work-sessies. Gebruik eventueel een 'niet storen'-bordje of een gesloten deur als visueel signaal.

 4. Noise-Cancelling headphones: Investeer in noise-cancelling headphones om omgevingsgeluid te blokkeren en je focus te behouden.

Train je hersenen

Net zoals fysieke training, vereist het trainen van je hersenen geduld en consistentie. Hier zijn enkele methoden om je concentratievermogen te verbeteren:

 1. Begin klein: Start met korte sessies van deep work, zoals 15-30 minuten, en verleng deze geleidelijk naarmate je vermogen om gefocust te blijven toeneemt.

 2. Mindfulness en meditatie: Regelmatige beoefening van mindfulness of meditatie kan je helpen om je aandachtsspanne te verlengen en je vermogen om afleidingen te weerstaan te verbeteren.

 3. Pomodoro techniek: Gebruik de Pomodoro-techniek waarbij je 25 minuten gefocust werkt gevolgd door een korte pauze. Dit helpt je om je hersenen te trainen in geconcentreerde perioden van arbeid.

Disciplineer jezelf

Zelfdiscipline en het handhaven van regels zijn cruciaal voor het succes van deep work. Hier zijn enkele tips om gedisciplineerd te blijven:

 1. Stel strikte regels op: Definieer duidelijke regels voor jezelf, zoals geen toegang tot e-mail of social media tijdens deep work-sessies. Schrijf deze regels op en houd je eraan.

 2. Creëer rituelen: Ontwikkel rituelen die je helpen om in de juiste mindset te komen voor deep work. Dit kan variëren van een bepaalde routine voor het begin van je sessie tot het gebruik van specifieke muziek of geuren.

 3. Verander van omgeving: Als je merkt dat je huidige werkplek je niet voldoende inspireert of motiveert, overweeg dan om van omgeving te veranderen. Een nieuwe, stille locatie kan wonderen doen voor je concentratie.

 4. Verantwoordingsmaatregelen: Deel je deep work-plannen met een mentor, coach of vriend, zodat zij je verantwoordelijk kunnen houden voor je voornemens.

Gebruik timeblocking

Timeblocking is een effectieve techniek om je tijd efficiënt te beheren. Hier is hoe je het kunt toepassen:

 1. Dagelijks schema: Maak een dagelijks schema waarbij je je taken indeelt in specifieke tijdsblokken. Zorg ervoor dat je tijd blokkeert voor deep work, maar ook voor rust en herstel.

 2. Prioriteiten stellen: Rangschik je taken op basis van urgentie en belang. Zorg ervoor dat je deep work-sessies zijn gereserveerd voor je belangrijkste en meest cognitief veeleisende taken.

 3. Flexibiliteit inbouwen: Hoewel het belangrijk is om je aan je schema te houden, moet je ook enige flexibiliteit inbouwen voor onvoorziene gebeurtenissen of noodzakelijk aanpassingen.

 4. Evalueer en pas aan: Aan het einde van elke week, evalueer je hoe goed je je aan je tijdsblokken hebt gehouden en pas je je schema aan op basis van wat wel en niet werkt.

Beloon jezelf

Motivatie en beloningen spelen een cruciale rol in het handhaven van deep work. Hier zijn enkele manieren om jezelf te belonen:

 1. Kleine pauzes: Na elke deep work-sessie, neem een korte pauze om jezelf te belonen. Dit kan een kopje koffie, een wandeling of gewoon even ontspannen zijn.

 2. Grote beloningen: Voor grotere mijlpalen of voltooide projecten, beloon jezelf met iets speciaals, zoals een avondje uit, een hobby, of een kleine aankoop die je al een tijdje wilt.

 3. Sociale beloningen: Deel je successen met vrienden, familie of collega's. Positieve feedback en erkenning van anderen kan een krachtige motivator zijn.

Een voorbeeld van Deep Work

Stel je voor dat je een wetenschapper bent die werkt aan een baanbrekend onderzoeksartikel. Hier is een gedetailleerde aanpak:

 1. Plan vier uur Deep Work: Blokkeer vier uur in je agenda en visualiseer jezelf terwijl je geconcentreerd aan je artikel werkt.

 2. Minimaliseer afleidingen: Zorg voor een stille werkruimte, zet meldingen uit en gebruik noise-cancelling headphones.

 3. Gebruik Timeblocking: Deel de vier uur in blokken van 50 minuten werk en 10 minuten pauze, gebruikmakend van de Pomodoro-techniek.

 4. Disciplineer jezelf: Houd je aan je regels: geen toegang tot e-mail of social media tijdens deze periode.

 5. Beloon jezelf: Na de sessie, beloon jezelf met een korte wandeling of een kopje koffie en reflecteer op de voortgang die je hebt gemaakt.

Conclusie

Deep work is de sleutel tot geluk voor high achievers. Door jezelf te trainen in ongestoord werken, vermijd je oppervlakkigheid en bereik je indrukwekkende resultaten in je vakgebied. Gebruik de wetenschappelijk onderbouwde strategieën en tips uit dit artikel om te beginnen met deep work en ontdek hoe krachtig en transformerend het kan zijn.