BOEK VAN DE WEEK De 7 eigenschappen van effectief leiderschap 

03-04-2023

Leestijd '3


Je zou zo kunnen denken dat "de 7 eigenschappen van effectief leiderschap" werd gemaakt voor leiders in een bedrijf of voor succesvolle zakenmensen. Niks is minder waar. Dit boek geeft je tools om de leiding te nemen over je eigen leven! Het zou verplichte kost moeten zijn op school.

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap is een model ontwikkeld door Stephen Covey en beschrijft de belangrijkste kenmerken die effectieve leiders hebben. Hieronder een korte uitleg van de 7 eigenschappen:

Wees proactief

Neem verantwoordelijkheid voor uw eigen leven en uw beslissingen. Neem initiatief en neem actie om uw doelen te bereiken.

Begin met het einde in gedachten

Definieer uw doelen en maak een plan om deze doelen te bereiken. Visualiseer hoe je wilt dat jouw leven eruitziet en werk vervolgens in die richting.

7 eigenschappen van effectief leiderschap
7 eigenschappen van effectief leiderschap

Belangrijke zaken eerst

Prioriteer uw taken op basis van belangrijkheid en urgentie. Besteed uw tijd aan de dingen die het meest bijdragen aan het bereiken van uw doelen.

Denk win-win

Zoek naar oplossingen die voor alle partijen voordelig zijn. Creëer samenwerking en versterk relaties.

Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Luister actief en probeer anderen te begrijpen voordat je jouw eigen mening uit. Communiceer duidelijk en respectvol.

Synergie

Werk samen om tot een geheel te komen dat beter is dan de som van de delen. Creëer een omgeving waarin diversiteit wordt gewaardeerd en gebruikt om synergie te bereiken.

Houd de zaag scherp

Zorg voor een goede balans tussen je werk en je privéleven. Investeer in eigen groei en ontwikkeling door middel van lichaamsbeweging, ontspanning en het leren van nieuwe vaardigheden.

7 eigenschappen van effectief leiderschap
7 eigenschappen van effectief leiderschap