Hoeveel Keltisch zeezout per dag is gezond? 

28-05-2024

Leestijd '4


Bram Van Geert - Redacteur & CEO Goals and Habits

Keltisch zout, afkomstig uit de zoutmoerassen van Guérande in Bretagne, Frankrijk, staat bekend om zijn natuurlijke oorsprong en de aanwezigheid van een breed scala aan mineralen en sporenelementen. Het internet staat vol met artikelen over "sole", een mengsel van water en zout waarvan men in de ochtend een beetje drinkt (1-2 theelepels). Hoewel hieraan veel gezondheidsvoordelen worden toegeschreven, moet men voorzichtig zijn met de natriuminname. Te veel natrium is ongezond voor ons lichaam.

Keltisch zout
Keltisch zout

Voordelen van Keltisch zout 

Keltisch zout heeft een rijke samenstelling aan mineralen en sporenelementen, die afkomstig zijn van de natuurlijke omgeving waarin het wordt geproduceerd. Analyses tonen aan dat Keltisch zout verschillende mineralen bevat, zoals magnesium, calcium, kalium en ijzer, evenals sporenelementen zoals zink, koper en selenium. Deze mineralen kunnen bijdragen aan een gebalanceerd dieet en de ondersteuning van diverse lichaamsfuncties. Magnesium, bijvoorbeeld, speelt een cruciale rol in meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam, terwijl kalium belangrijk is voor de regulatie van bloeddruk en spierfunctie.

Nadelen van Keltisch zout 

Té veel Natrium is schadelijk

Keltisch zeezout bestaat voornamelijk uit natrium en chloride (ongeveer 88%). Hoewel natrium noodzakelijk is voor de vochtbalans van je lichaam en een belangrijke rol speelt bij het regelen van de bloeddruk, kan te veel natrium leiden tot een hoge bloeddruk. De aanbevolen maximale hoeveelheid natrium per dag is 2,4 gram. Dit komt overeen met ongeveer 6,95 gram Keltisch zeezout per dag.

Mineralen zijn te klein om significante verbeteringen te ervaren 

Kalium 

Hoewel Keltisch zeezout relatief veel kalium bevat in vergelijking met andere zouten, is de hoeveelheid nog steeds klein. Om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid kalium van 3.100 mg te bereiken, zou je 2,4 kg Keltisch zeezout moeten consumeren, wat onrealistisch en ongezond is.

Magnesium 

Volwassen mannen hebben tussen de 300 en 400 milligram magnesium per dag nodig, terwijl vrouwen tussen de 270 en 300 milligram nodig hebben. Keltisch zeezout bevat ongeveer 1,3% magnesium, wat neerkomt op 13 milligram per gram zout. Zelfs bij maximale inname zou je slechts ongeveer 90 milligram magnesium extra binnenkrijgen via Keltisch zeezout. Je kunt je magnesiuminname dus enigszins verhogen door het gebruik van Keltisch zeezout, maar het is belangrijk om te bedenken dat je hierdoor ook extra natrium binnenkrijgt. Aangezien natrium al in veel voedingsmiddelen aanwezig is, kan de combinatie met Keltisch zeezout gemakkelijk leiden tot een te hoge natriumopname. Het is daarom beter om magnesium voornamelijk uit andere voedingsbronnen te halen, zoals groene bladgroenten, noten, zaden, volle granen, kikkererwten, zalm, avocado's, bananen en pure chocolade.

Onze strategie voor Keltisch zout 

Begin je dag met Keltisch zout 

Er is een opkomende praktijk waarbij men de dag begint met een korreltje Keltisch zout op de tong, gevolgd door water. Dit kan de speekselproductie stimuleren en mogelijk de hydratatie van cellen verbeteren.

Nuttig Keltisch zout na zweten 

De aanbevolen maximale hoeveelheid natrium per dag van 2,3 gram geldt voor de algemene bevolking zonder extra fysieke activiteit. Bij intensieve fysieke activiteit of warm weer verlies je meer natrium. Sporters en mensen die veel zweten kunnen hun natriuminname verhogen om elektrolytenbalans te behouden.

Zweten en electrolyten
Zweten en electrolyten

Gemiddeld verlies je 500-1000 milligram natrium per liter zweet. Na 30 minuten intensieve inspanning, waarbij je tussen de 0,5 en 1 liter zweet verliest, zou je ongeveer 250-1000 milligram natrium moeten aanvullen. Aangezien Keltisch zeezout ongeveer 34% natrium bevat, komt dit overeen met 0,74 gram (250 milligram natrium) tot 2,94 gram (1000 milligram natrium) Keltisch zeezout.

Conclusie

Keltisch zeezout bevat meer mineralen dan gewoon zout. Dat maakt het een "betere keuze" vergeleken met gewoon zout. Te veel zout, van welk zout dan ook, is ongezond vanwege de grote hoeveelheid natrium. Natrium is nodig voor de vochtbalans van je lichaam en vervult een belangrijke rol bij het regelen van je bloeddruk. Het is echter niet goed om te veel natrium binnen te krijgen. Dit zorgt voor een hoge bloeddruk.