Glutathion: het krachtige antioxidant voor je lichaam

06-04-2024

Leestijd '6


In onze moderne digitale wereld worden we vaak gebombardeerd met het idee dat supplementen de sleutel zijn tot het oplossen van al onze gezondheidsproblemen. Voordat je jezelf volledig in de wereld van supplementen stort, sta den even stil ​​bij het belangrijkste punt: supplementen zijn geen wondermiddel voor een ongezonde levensstijl. Ze zijn eerder als de kers op de taart van een al gezonde basis. Dus voordat we dieper ingaan op de voordelen van glutathion, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je basis goed zit. Zoals we bespreken in ons artikel "start je met biohacking?", leggen we uit wat die basis precies inhoudt. Zorg ervoor dat je dat onder de knie hebt en kom dan terug om te ontdekken hoe glutathion jouw gezondheid een boost kan geven! Lets dive in! 

Glutathion
Glutathion

Wat is liposomaal glutathion?

Liposomaal glutathion is een krachtig tripeptide dat bestaat uit drie aminozuren – cysteïne, glutamaat en glycine – en wordt ook wel de 'meester-antioxidant' genoemd. Het is van nature aanwezig in de meeste cellen van het menselijk lichaam en speelt een cruciale rol bij het behoud van de cellulaire gezondheid en beschermt tegelijkertijd tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress is in verband gebracht met chronische ziekten, veroudering en kanker.

Wat zijn de voordelen?

Antioxidant

Liposomaal glutathion dient als een essentieel antioxidant en ontgiftingsmiddel in onze cellen. Dit helpt je lichaam gezond te houden door schadelijke stoffen genaamd vrije radicalen en reactieve zuurstofsoorten (ROS) te stoppen. Deze stoffen kunnen cellen beschadigen, zoals vetten, eiwitten en DNA. Dus door deze stoffen te neutraliseren, blijven je cellen sterk en gezond.

De oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen kan leiden tot de ontwikkeling van chronische ziekten zoals neurodegeneratieve aandoeningen, hart- en vaatziekten en kanker. Daarom speelt liposomaal glutathion een cruciale rol bij het voorkomen van deze ziekten door oxidatieve schade tegen te gaan

Categorieën

Ondersteuning van het immuunsysteem

De goede werking van het immuunsysteem is sterk afhankelijk van de ondersteuning van liposomaal glutathion. Door de versterking van natuurlijke killercellen (NK) en T-cellen, die verantwoordelijk zijn voor het identificeren en elimineren van ziekteverwekkers en kankercellen, speelt liposomaal glutathion een cruciale rol in dit proces. Bovendien helpt het ook bij het reguleren van de immuunrespons en het voorkomen van overactivatie, wat kan leiden tot ontstekingen en auto-immuunziekten. 

Anti-verouderingseigenschappen

Veroudering wordt doorgaans geassocieerd met een verlaging van de niveaus van liposomaal glutathion en een toename van oxidatieve stress, wat leidt tot een afname van de gezondheid en leeftijdsgebonden ziekten. De toediening van liposomale glutathionsupplementen of het verbeteren van de natuurlijke synthese ervan kan het verouderingsproces effectief vertragen door oxidatieve vernietiging te minimaliseren en de reparatiemechanismen van cellen te versterken. 

Ontgifting

De lever fungeert als het belangrijkste orgaan voor ontgifting in het menselijk lichaam, waarbij liposomaal glutathion een cruciaal element in dit proces is. Door zijn vermogen om zich te hechten aan schadelijke stoffen, helpt liposomaal glutathion bij de verwijdering van deze gifstoffen uit het lichaam en beschermt het tegelijkertijd de levercellen tegen schade. Deze rol is vooral belangrijk bij het metabolisme van geneesmiddelen, de ontgifting van alcohol en de blootstelling aan gifstoffen uit de omgeving, omdat het helpt de lever te beschermen tegen eventuele nadelige effecten. 

Glutathion
Glutathion

Ademhalingsgezondheid

Onderzoek heeft aangetoond dat liposomaal glutathion een cruciale rol speelt bij het behoud van de gezondheid van de longen. Dit wordt bereikt door ontstekingen te verminderen, bronchodilatatie te stimuleren en oxidatieve schade veroorzaakt door luchttoxines en roken te voorkomen. Tekorten aan liposomaal glutathion zijn in verband gebracht met ademhalingsaandoeningen zoals astma, chronische obstructieve longziekte (COPD) en cystische fibrose.

Consumptie van liposomale glutathionsupplementen of het verhogen van de productie ervan kan helpen bij het verfijnen van de ademhalingsfunctie en het verlichten van de symptomen die verband houden met deze aandoeningen.

Cognitieve functie en neurologische gezondheid

De bijdrage van oxidatieve stress aan het ontstaan ​​van neurodegeneratieve aandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer, Parkinson en multiple sclerose, is in de wetenschappelijke literatuur goed vastgesteld. De rol van liposomaal glutathion bij het beschermen van neuronen tegen oxidatieve schade en bij het zuiveren van de hersenen van giftige stoffen is gedocumenteerd. Het verhogen van de liposomale glutathionniveaus zou mogelijk de cognitieve functie kunnen verbeteren en de ontwikkeling of evolutie van neurodegeneratieve ziekten in Australië kunnen voorkomen.

Hoe neem je glutathion in? 

Helaas zijn de voedingsbronnen van glutathion beperkt tot slechts een paar voedingsmiddelen zoals asperges, avocado en spinazie. Het volgen van een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan fruit, groenten en magere eiwitten kan echter helpen bij het leveren van de noodzakelijke voorlopers voor de synthese van glutathion, zoals cysteïne, glycine en glutamaat. Het consumeren van voedingsmiddelen die veel zwavelhoudende aminozuren bevatten, zoals knoflook, uien en sulforafaanhoudende kruisbloemige groenten, kan ook de productie van glutathion ondersteunen.

Hoewel glutathion in de vorm van orale capsules kan worden ingenomen, is dit vanwege de slechte biologische beschikbaarheid geen sterk aanbevolen methode.

Een betere optie is liposomaal glutathion , dat is ingekapseld in een beschermende lipidelaag, waardoor de biologische beschikbaarheid en werkzaamheid ervan wordt vergroot in vergelijking met traditionele orale supplementen. 

Conclusie

Samenvattend is het handhaven van een optimaal glutathiongehalte essentieel voor het bevorderen van het algehele welzijn en het voorkomen van chronische ziekten. Hoewel de voedingsbronnen beperkt zijn, kan het volgen van een uitgebalanceerd dieet en het aanvullen met liposomale glutathion of zijn voorlopers de glutathionspiegel helpen verhogen en verschillende gezondheidsvoordelen bieden.