Hoe gebruik je de 80/20 REGEL?

16-04-2024

Leestijd '5


Bram Van Geert - Redacteur & CEO Goals and Habits

In onze zoektocht naar efficiëntie en effectiviteit in onze drukke levens, stuiten we vaak op slimme methoden die ons kunnen helpen meer te bereiken met minder inspanning. Een van de krachtigste principes die ons hierbij kan ondersteunen, is de 80/20 regel, beter bekend als het Pareto-principe. Dit eeuwenoude principe, oorspronkelijk bedacht door de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto, stelt dat 80% van de effecten wordt veroorzaakt door slechts 20% van de oorzaken. In dit artikel ontdekken we hoe dit principe kan worden toegepast in verschillende aspecten van ons leven, met name op het gebied van timemanagement, om onze productiviteit te maximaliseren en meer balans te creëren.

Productiviteit
Productiviteit

Wanneer gebruik je de 80/20 regel?

Dit principe kan op diverse gebieden worden toegepast, zoals in economie, bedrijfsmanagement en persoonlijke ontwikkeling. In het kader van timemanagement kan de 80/20 regel worden gebruikt om je focus te leggen op de meest belangrijke activiteiten in een dag, week of maand.

Werk gerelateerd 

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar een dagelijkse toepassing van de 80/20 regel: e-mailbeheer. Stel je voor dat je een drukbezette professional bent die dagelijks honderden e-mails ontvangt. Volgens de 80/20 regel zou ongeveer 80% van de belangrijke informatie afkomstig zijn van slechts 20% van de afzenders. Dit betekent dat het grootste deel van je tijd besteed wordt aan het doorploegen van e-mails die weinig tot geen waarde toevoegen aan je werk of leven.

Door de 80/20 regel toe te passen op je e-mailbeheer, kun je je richten op de 20% van de e-mails die echt van belang zijn, zoals berichten van je leidinggevende, belangrijke klanten of collega's met wie je nauw samenwerkt. Door deze e-mails prioriteit te geven en de rest op een efficiënte manier af te handelen, kun je kostbare tijd besparen en je focus verleggen naar taken die daadwerkelijk bijdragen aan je doelen en succes. Dit helpt je om productiever te zijn en meer gedaan te krijgen in minder tijd.

Stel je voor dat je een lijst hebt met activiteiten die je wilt ondernemen om jezelf te verbeteren. Dit kan variëren van het lezen van boeken en het volgen van cursussen tot het opbouwen van nieuwe vaardigheden en het aangaan van nieuwe ervaringen.

Categorieën

Persoonlijke groei gerelateerd 

Stel je voor dat je een lijst hebt met activiteiten die je wilt ondernemen om jezelf te verbeteren. Dit kan variëren van het lezen van boeken en het volgen van cursussen tot het opbouwen van nieuwe vaardigheden en het aangaan van nieuwe ervaringen.

Volgens de 80/20-regel zou ongeveer 20% van deze activiteiten verantwoordelijk zijn voor 80% van je persoonlijke groei. Met andere woorden, slechts een klein deel van de activiteiten die je onderneemt, zal een significant verschil maken in je ontwikkeling.

Om dit principe toe te passen, kun je beginnen met het identificeren van de activiteiten die waarschijnlijk het meest impactvol zullen zijn op je persoonlijke groei. Dit kunnen bijvoorbeeld activiteiten zijn die je uitdagen, je nieuwe perspectieven bieden, je vaardigheden verbeteren waar je zwak in bent, of je helpen om je doelen dichter bij te brengen.

Vervolgens kun je je tijd en energie richten op deze belangrijkste activiteiten, terwijl je minder belangrijke activiteiten vermijdt of minimaliseert. Door je te concentreren op de 20% van de activiteiten die het meest bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling, kun je effectiever groeien en je doelen sneller bereiken.

Bijvoorbeeld, als je merkt dat het lezen van zelfhulpboeken en het reflecteren op jezelf de grootste impact heeft op je groei, zou je kunnen besluiten om meer tijd te besteden aan lezen en journaling, en minder tijd aan andere activiteiten die minder effectief lijken.

Hoe pas je de 80/20 regel toe?

Om de 80/20 regel effectief te kunnen toepassen, moet je beginnen met het identificeren van de 20% van de activiteiten die verantwoordelijk zijn voor 80% van de resultaten die je wilt bereiken. Dit betekent dat je je moet concentreren op de activiteiten die het meeste impact hebben op jouw doelen, en de overige activiteiten gedelegeerd, geëlimineerd of uitgesteld moeten worden.

Door te focussen op de meest belangrijke taken, maximaliseer je jouw productiviteit en tijd, en breng je balans in je leven. Dit creëert ruimte voor andere aspecten van jouw leven, waaronder familie, vrienden, hobby's, en andere persoonlijke interesses.

Een praktische manier om de 80/20 regel toe te passen is om elke dag drie tot vijf taken te selecteren die het meeste waarde toevoegen aan jouw werk of leven. Plan deze taken in jouw agenda, en laat je niet afleiden door minder belangrijke taken. Door dit consequent te doen, zul je merken dat je sneller vooruitgang boekt en tijd over hebt voor activiteiten die je écht leuk vindt.

Oefening

  • Maak een lijst van al jouw taken en verantwoordelijkheden op het werk en in jouw persoonlijke leven.
  • Identificeer de 20% van de taken die cruciaal zijn voor het behalen van jouw doelen.
  • Plan deze taken in jouw agenda en zorg ervoor dat je hiermee begint, zelfs als je andere taken niet hebt afgerond.
  • Analyseer regelmatig jouw lijst en pas de 80/20regel toe om jouw productiviteit te maximaliseren.