De voordelen van Ashwaganda

18-10-2020

Leestijd '5


Wat als er een kruid bestond dat je mentale prestaties én je fysieke gezondheid zou verbeteren zonder enige bijwerkingen, zou je het nemen? Allicht wel! Ontmoet Ashwaganda! Zoals bij de meeste "wondermiddeltjes" staat of valt Ashwaganta bij een gezonde levensstijl. Wanneer je niet beweegt, 5 blikjes cola per dag drinkt en leeft op fastfood zal dit kruid je niet veel helpen.  Het kruid kan je daarentegen wél dat extra duwtje in de rug te geven wanneer je jezelf verzorgt. 

Voordat je haastig kilo's Ashwagandha begint te bestellen, is het van cruciaal belang dat je begrijpt dat je dit kruid voorzichtiger moet gebruiken als je tot een van de volgende groepen behoort. Het is raadzaam om eerst je huisarts te raadplegen.

  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. 
  • Mensen met auto-immuunziekten 
  • Aandoeningen zoals reumatoïde artritis, lupus, Hashimoto's thyroïditis en type 1 diabetes. 
  • Voor wie reeds medicatie gebruikt. (Het kan de bloedsuikerspiegel en bloeddruk verlagen, dus medicatiedoseringen moeten mogelijk worden aangepast als u het gebruikt.)
Ashwaganda
Ashwaganda

De voordelen van Ashwaganda

Cortisol verlaagt

Cortisol kennen we als een stresshormoon. Je bijnieren geven het af als reactie op stress, en ook wanneer je bloedsuikerspiegel te laag wordt. In sommige gevallen kunnen de cortisolspiegels chronisch verhoogd worden, wat kan leiden tot hoge bloedsuikerspiegels en verhoogde vetopslag. Studies hebben aangetoond dat Ashwagandha de cortisolspiegel kan helpen verlagen. In één onderzoek bij chronisch gestreste volwassenen, hadden degenen die Ashwagandha kregen een veel grotere afname van cortisol in vergelijking met de controlegroep. 

Vermindering van angst en stress

Verschillende studies hebben aangetoond dat het de symptomen kan verminderen bij mensen met stress- en angststoornissen.

In een 60 dagen durende studie bij 64 mensen met chronische stress, rapporteerden diegenen in de groep die Ashwagandha aanvulde een vermindering van gemiddeld 69% in angst en slapeloosheid, vergeleken met 11% in de placebogroep.

In een ander 6 weken durend onderzoek meldde 88% van de mensen die Ashwagandha gebruikten een vermindering van angst, vergeleken met 50% van degenen die een placebo namen.

Gezonder hart

Verminder stress met Ashwaganda
Verminder stress met Ashwaganda

Ashwagandha kan de gezondheid van het hart verbeteren door het triglyceridengehalte te verlagen. Als je niet weet wat triglyceriden zijn, no worries. Triglyceriden is een type vet. Hoe meer van dit vet, hoe lager het aantal goede cholesterol. En cholesterol is uitermate belangrijk voor ons! In het artikel hoeveel eieren per dag vind je meer informatie over cholesterol. 

Een onderzoek bij ratten wees uit dat het het totale triglyceridengehalte met bijna 45% verlaagde.
Hoewel studies bij mensen minder dramatische resultaten hebben gerapporteerd, hebben ze wel enkele verbeteringen waargenomen.
In een 60-daagse studie bij chronisch gestreste volwassenen, ervoer de groep die de hoogste dosis gestandaardiseerd Ashwagandha-extract nam, gemiddeld een afname van 11% in triglyceriden.

Vermeerdering in testosteron

Ashwagandha-supplementen kunnen krachtige effecten hebben op de testosteronniveaus.

In een onderzoek onder 75 onvruchtbare mannen vertoonde de groep die met Ashwagandha werd behandeld een verhoogd aantal zaadcellen en beweeglijkheid. Bovendien leidde de behandeling tot een aanzienlijke toename van de testosteronniveaus. 

In een andere studie ervoeren mannen die Ashwagandha kregen voor stress, hogere antioxidantenniveaus en een betere spermakwaliteit. Na 3 maanden behandeling was 14% van de partners zwanger.

Kracht en spiermassa 

Onderzoek heeft aangetoond dat Ashwagandha de lichaamssamenstelling kan verbeteren en kracht kan vergroten .

Meer kracht dankzij Ashwaganda
Meer kracht dankzij Ashwaganda

In een onderzoek kregen gezonde mannen die 750-1,250 mg verpulverde Ashwagandha-wortel per dag slikten na 30 dagen meer spierkracht.

In een andere studie hadden degenen die Ashwagandha gebruikten duidelijk meer winst in spierkracht en omvang. Het verdubbelde ook meer dan hun afname van het percentage lichaamsvet, vergeleken met de placebogroep .

Is ontstekingsremmend 

Verschillende dierstudies hebben aangetoond dat Ashwagandha ontstekingen helpt verminderen.

Studies bij mensen hebben aangetoond dat het de activiteit verhoogt van natuurlijke killercellen. Dit zijn immuun cellen die infecties bestrijden en u helpen gezond te blijven.

Verbetert mentale prestaties

Hoewel Ashwagandha in de Ayurvedische geneeskunde reeds lange tijd wordt gebruikt om het geheugen te verbeteren, is er op dit gebied slechts een kleine hoeveelheid menselijk onderzoek verricht.

In één gecontroleerde studie rapporteerden gezonde mannen die dagelijks 500 mg gestandaardiseerd extract slikten significante verbeteringen in hun reactietijd en taakprestaties, vergeleken met mannen die een placebo kregen.

Een ander onderzoek van 8 weken bij 50 volwassenen toonde aan dat het tweemaal daags innemen van 300 mg ashwagandha-wortelextract het algemene geheugen, de taakprestaties en de aandacht aanzienlijk verbeterde.