Hoeveel eieren je dagelijks mag eten.

20-12-2019

4' leestijd


KerstKerst

Eieren zijn ware voedingshelden, boordevol essentiële voedingsstoffen die ons lichaam voeden en ondersteunen. Helaas hebben ze soms een onterecht slechte reputatie gekregen, voornamelijk vanwege de cholesterol die zich in de dooier bevindt. Maar laten we eens kijken naar de feiten en ontdekken hoe "slecht" deze dooier eigenlijk is.

Hoeveel eieren mag ik eten?
Hoeveel eieren mag ik eten?

Cholesterol uitgelegd

Bij het horen van het woord 'cholesterol' denken velen van ons direct aan iets negatiefs. Wat velen echter vergeten, is dat cholesterol essentieel is voor ons lichaam. Cholesterol vormt de bouwstenen voor vitamine D, gal en hormonen zoals testosteron. Zonder deze vetstof zou ons lichaam niet de benodigde vitamine D ontvangen, zelfs als de zon volop schijnt.

Waarschijnlijk ben je bekend met de termen 'slechte' (LDL) en 'goede' (HDL) cholesterol. 

LDL (low density lipoproteïne) is het eiwit in ons bloed dat cholesterol van de lever naar verschillende organen transporteert waar het nodig is. Een overschot aan LDL-eiwit betekent dat er veel cholesterol naar de organen wordt vervoerd, wat kan leiden tot ophoping in de bloedvaten. Vandaar dat LDL wordt beschouwd als 'slechte' cholesterol. 

Aan de andere kant verwijdert HDL (high density lipoproteïne) het vet uit de organen en brengt het terug naar de lever. Het cholesterol dat gebonden is aan HDL wordt als 'goed' beschouwd, omdat HDL het cholesterol uit de organen verwijdert.

LDL is als de dokter (cholesterol) die onze organen nodig hebben en HDL haalt deze dokter weer op wanneer de taak volbracht is.

De negatieve reputatie van cholesterol komt voort uit studies die aantonen dat hoge cholesterolniveaus vaak gepaard gaan met hartproblemen. Dit lijkt logisch wanneer je bedenkt dat cholesterol eigenlijk als de dokter fungeert en LDL als zijn transportmiddel om op de juiste plaats te komen.

Ons lichaam produceert cholesterol zelf en als er meer cholesterol via voeding binnenkomt, past ons lichaam de eigen productie aan. Hierdoor blijft het cholesterolgehalte bijna constant, omdat ons lichaam zich voortdurend aanpast.

Eieren en cholesterol

Cholesterol in eieren heeft verschillende effecten. Studies hebben aangetoond dat de consumptie van eieren het HDL-cholesterol verhoogt, terwijl er bij de gemiddelde bevolking geen significante stijging van LDL-cholesterol wordt waargenomen. Er is geen verschil in het optreden van hartproblemen tussen mensen die regelmatig eieren eten en degenen die dat niet doen, behalve bij mensen met diabetes type 2, waarbij een hogere inname van eieren een groter risico op hartproblemen met zich mee kan brengen.

Goede eigenschappen van eieren

Naast cholesterol bevatten eieren ook tal van andere gunstige elementen. Ze zijn rijk aan luteïne, zeaxanthine en antioxidanten, die de kans op oogproblemen zoals staar verminderen. Bovendien bevatten eieren grote hoeveelheden choline, een voedingsstof die een belangrijke rol speelt in onze lichaamscellen. Daarnaast leveren eieren hoogwaardige eiwitten die bijdragen aan spieropbouw en gezonde botten. Studies hebben zelfs aangetoond dat eieren een gevoel van verzadiging bevorderen, wat kan helpen bij gewichtsverlies.

Conclusie

Hoewel er geen studies zijn uitgevoerd met mensen die meer dan 3 eieren per dag eten, kunnen we op basis van bovenstaande argumenten concluderen dat er geen reden is om de hoeveelheid eieren die je consumeert te beperken. Bij "Goals and Habits" zien we geen enkele reden tot bezorgdheid. Bovendien zijn eieren gewoonweg heerlijk en gemakkelijk te bereiden. Dus maak je geen zorgen en geniet ervan!