4 tips voor dagelijks geluk

07-06-2020

leestijd '3


Oké, laten we eerlijk zijn: geluk is waar het om draait in het leven. Wie wil er nou niet gelukkig zijn? Maar hoeveel van ons denken eigenlijk dat ze niet gelukkig zijn? We zijn allemaal op zoek naar dat echte geluk, onze passie, onze levensmissie, en dat is allemaal belangrijk. Maar voordat je jezelf volledig stort op die grote zoektocht, laten we eens stilstaan bij de kleine dingen. Want laten we eerlijk zijn, zonder die alledaagse momenten, is er geen sprake van echt geluk. Het klinkt misschien als een cliché, maar geluk zit echt in de kleine dingen. Dus als je denkt dat je ongelukkig bent, waarom begin je dan niet vandaag nog met het toepassen van deze tips? 

geluk
geluk

Doe alsof 

Vooraleer je brein geluk kan ervaren verwacht het een signaal van het lichaam. Meestal is dit lachen of volledig ontspannen. Dit lachen of ontspannen wordt opgewekt door een situatie, actie of een handeling.  

Situatie / handeling ==>  Lachen/ontspannen ==> Geluk in het brein 

Je vriend vertelt een mop ==> Je lacht ==> Geluk in je brein. 

Wat als je nu deze handeling of situatie gewoon overslaat en rechtstreeks naar lachen of ontspannen gaat? Voor jou komt dit onnatuurlijk over, maar niet voor je brein. Je brein geeft er geen sikkepit om of het is of geforceerd is of  echt.  Lachtherapie werkt bijvoorbeeld volgens dit principe. 

Dagelijks 5 minuten lachen is dus iets wat je aan je dagelijkse routines kan toevoegen. Je traint je brein om gelukkig te zijn waardoor het naarmate van tijd geneigd is om rapper op zoek te gaan naar geluk. Hetzelfde geldt voor momenten waar je je bijvoorbeeld niet goed voelt in sociale interacties. Doe gewoon alsof en je brein volgt! 

Doe dagelijks iets wat graag doet 

Doe jij iedere dag iets dat je graag doet?  Wanneer je een passie hebt zal dit waarschijnlijk geen probleem zijn. Je passie doe je graag en hiervoor zal je dagelijks tijd maken.  Heb je je passie nog niet ontdekt, doe dan gewoon iets dat je graag doet. Dat kan eender wat zijn. Een knuffel met de hond, een favoriete serie bekijken of een wandeling. Doe het iedere dag! Laat geen dag voorbij gaan zonder het besef waarom je hier op aarde bent. En dat is geluk en plezier! 

Dankbaarheid 

Het is menselijk om dingen vanzelfsprekend te vinden. Je staat waarschijnlijk niet vaak stil dat je eigenlijk van geluk mag spreken dat je een dak boven je hoofd hebt . Toch mag je zulke zaken niet als "normaal" beschouwen. Dei cijfers van armoede spreken voor zich. Denk voortaan na over dingen waar je dankbaar voor bent. Begin en/of eindig je dag met iets neer te pennen waar je dankbaar voor kan zijn. Dit kunnen recente specifieke dingen zijn zoals een onverwachte cadeautje of opslag op het werk. Maar ook algemene dingen zoals het water dat uit de kraan stroomt of de glimlach van de kassierster, kunnen dingen zijn die je koestert. Hoe meer je dankbaarheid beoefend hoe meer je je brein stuurt in de richting van geluk in plaats van doemdenkerij.

Maak geluk niet te groot voor jezelf

Vaak zoek je zo hard naar geluk dat je vergeet dat geluk in de kleine dingen zit. Je bent zo hard gefixeerd waardoor je té hard je best doet. Je zal enkel gelukkig zijn als je X verdient op het werk of wanneer je x aantal kilo vermagert of eindelijk je droompartner leert kennen.  Je maakt jezelf wijs dat je iets moet bereiken vooraleer je geluk ervaart. Maar dit is alles behalve waar! Je kan gelukkig worden van je favoriete nummer op de radio, van een picknick in het park of van een goed gesprek. Maak het niet te groot en geniet! Als je nú niet van deze dingen kunt genieten zal je er ook niet van genieten als je eindelijk je perfecte partner vindt of miljoenen op je rekening hebt staan.