Ben jij een introvert of een extravert?

30-09-2023

Leestijd '4


Als je aan zelfverbetering wilt werken, moet je jezelf een beetje kennen, toch? In feite draait zelfverbetering om het ontdekken en aanscherpen van je eigen eigenschappen. Een van de eerste stappen in zelfkennis is begrijpen of je introvert of extravert bent. Geen van beide is beter dan de ander; het is gewoon wie je bent, punt. 

Waarschijnlijk heb je al een idee of je meer introvert of extravert bent. Je kunt jezelf echter nog duidelijker leren kennen door een paar vragen te stellen. Deze keuze beïnvloedt namelijk de koers die je in het leven vaart. Laten we eens kijken naar enkele kenmerken van zowel introverte als extraverte mensen. Je kunt dan zelf bepalen waar je jezelf het meest bij vindt passen.

Introverte mensen
Introverte mensen

Kenmerken introverte personen

Gereserveerd en bedachtzaam

Introverte personen hebben de voorkeur voor meer reflectie en denken diep na over hun gedachten en gevoelens voordat ze spreken. Jij bent die persoon die enkele momenten wacht voordat je antwoordt tijdens een vergadering om eerst je gedachten te verzamelen. 

Voorkeur voor één-op-één interacties

Introverten gedijen vaak beter in één-op-één gesprekken in plaats van grote groepen. Diepgaande connecties zijn belangrijk voor hen. Jij voelt je veel meer op je gemak in een rustig café met een goede vriend dan op een luidruchtig feest. 

Energieniveau daalt in grote groepen

Introverte mensen kunnen vermoeid raken in overvolle, lawaaierige omgevingen en hebben tijd nodig om zich terug te trekken om op te laden. Heb jij na een druk feest ook steeds behoefte aan tijd alleen om weer op energie te komen? 

Diepe luisteraars

Introverten hebben de neiging om actief te luisteren en geven anderen ruimte om hun gedachten te uiten voordat ze reageren. Jij onderbreekt zelden iemand die praat, je wilt luisteren voordat je advies geeft. 

Zelfstandigheid

Introverte personen kunnen zelfstandig werken en hebben geen constante externe prikkels nodig om productief te zijn. Zo werkt een introverte schrijver het beste alleen in een stille omgeving.

Introverte persoon
Introverte persoon

Diepe gedachten en interesses

Introverten hebben vaak diepgaande interesses en brengen veel tijd door met nadenken over complexe onderwerpen. Ben jij iemand die bijvoorbeeld graag alleen tijd doorbrengt om te lezen, onderzoek te doen naar nichethema's, of diepgaande gesprekken waardeert boven oppervlakkige small talk? 

Kenmerken extraverte personen

Sociaal en energiek

Extraverte personen gedijen in sociale situaties en krijgen energie van interactie met anderen. Ze zijn vaak ook het middelpunt van de aandacht op feestjes en evenementen. Voel jij je op je gemak op een druk feest en raak je betrokken bij gesprekken met verschillende mensen? 

Spontaan en avontuurlijk

Extraverte mensen zijn vaak bereid om nieuwe ervaringen aan te gaan en spontane avonturen te beleven. Ze zijn snel geneigd "ja" te zeggen tegen uitnodigingen.

Stel; je vriend vraagt je vandaag of je zin hebt om mee te gaan op roadtrip. Hij vertelt je wel kort daarna dat hij morgen al vertrekt. Ben jij die persoon die onmiddellijk zegt: ja natuurlijk ga ik mee!?

Gemakkelijk praten

Extra verte personen zijn vaak goede gesprekspartners en vinden het niet moeilijk om nieuwe mensen te benaderen. Ze delen hun gedachten en gevoelens ook heel vlot met vreemden. Als jij je in een nieuwe omgeving begeeft zal je makkelijk een praatje gaan slaan met iemand. 

extraverte mensen
extraverte mensen

Teamspelers

Extraverte individuen gedijen namelijk makkelijk in groepssituaties en werken goed samen met anderen. Ze nemen vaak de leiding in teamprojecten. Jij houdt ervan om samen te zitten met mensen. Hoe meer vergaderingen er zijn om ideeën te bespreken en om teamwork te bevorderen, hoe liever. 

Open voor nieuwe vriendschappen

Extraverte mensen hebben vaak een breed netwerk van vrienden en zijn bereid om nieuwe vriendschappen te sluiten, zelfs op onverwachte plaatsen. Als jij morgen verhuist wil jij absoluut weten wie je nieuwe buurman is en nodigt hem uit voor een BBQ.  

Spraakzaam

Extraverte mensen hebben de neiging om veel te praten en genieten van uitgebreide gesprekken. Ze delen vaak hun gedachten en meningen. Als student neem je meestal actief deel aan klasdiscussies en deel je je standpunten heel graag met de leerkracht of medestudenten. 

Ambivert

Een ambivert is iemand die zowel extraverte als introverte eigenschappen vertoont. Ze kunnen zich aanpassen aan verschillende sociale situaties en voelen zich comfortabel in zowel grote groepen als één-op-één interacties. Ambiverten hebben de flexibiliteit om zowel energie te halen uit sociale interacties als tijd alleen door te brengen om op te laden. Ze zijn vaak in staat om een balans te vinden tussen deze twee uitersten, afhankelijk van de context en hun persoonlijke behoeften.