Je conversatievaardigheden opkrikken

02-12-2019

Heb jij moeilijkheden om een conversatie lopende te houden en heb jij ook steeds zo'n ongemakkelijk gevoel als je met vreemden spreekt? Je bent niet alleen. Liefts sluit je jezelf op in een kamer waar je geen mensen moet confronteren. Maar helaas kunnen  we zonder deze conversaties niet leven. Ze zijn levensnoodzakelijk. Niet alleen om letterlijk te overleven, maar we hebben relaties nodig om ons goed te voelen. de een al wat meer dan de ander, maar niemand kan er omheen. Tijd dus om die skills even onder handen te pakken! Hier volgen enkele tips en technieken om je op weg te helpen.

1. Bekijk je lichaamstaal

Je kan je eigen brein gaan manipuleren door met je lichaamshouding te spelen. Wanneer je met je hoofd omlaag loopt is het bijzonder moeilijk om je goed te voelen en wanneer je je armen in de lucht gooit en omhoog kijkt, probeer je dan maar eens slecht te voelen. Ga bij je volgende gesprek nu ook niet ineens plots omhoog kijken en grijpen naar de lucht. Alhoewel dit nog leuke conversaties teweeg kan brengen. Als je het lef hebt, gewoon doen! In ieder geval, door een goede lichaamstaal voel je je zelfzeker en dan straal je dit ook uit. Elk gesprek begint met een lichaamstaal en wat je ook zegt, je houding zal je verraden als je niet geïnteresseerd bent in het gesprek.

Let op hoe je zit en hoe je beweegt, en houd zo vaak mogelijk oogcontact zonder te staren, want dat kan sommige mensen erg ongemakkelijk maken.

Rechtop staan, je hoofd omhoog houden en glimlachen zijn absolute basics

2. Wees jezelf en druk jezelf uit

Niemand zal openstaan ​​voor iemand die niet over zichzelf wil praten. Daarom, als je een gereserveerd persoon bent, moet je beginnen na te denken over wat je zou kunnen delen om je gespreksvaardigheden te verbeteren. Wees niet bang om je persoonlijkheid te uiten. Mensen voelen aan wanneer je "nep" bent. Oprecht zijn duurt het langst. 

Hiervoor moet je dus wel weten wie je bent. Ga je vaak in een "rol", dan wordt het heel moeilijk om met anderen contact te maken. Een goed idee is om jouw sterktes, zwaktes en interesses even neer te pennen om een goed idee te krijgen van hoe jij zelf in elkaar zit. 

3. Luister meer dan je spreekt

Aanschouw jij jezelf niet de topper in het voeren van gesprekken dan is dit iets waarin je kan uitblinken! De meeste mensen hebben behoefte aan een luisterend oor.

Stel open vragen en zorg ervoor dat ze zich op hun gemak voelen, toon interesse in hun verhalen en laat ze praten over wat ze maar willen.

4. Praat over iets aparts 

Het nieuws, het weer of een aantal fundamentele meningen geven; allemaal leuk en makkelijk. Maar onthoud jij deze gesprekken of uberhaut de persoon die ze vertelt? Goede praters vertellen je dingen die je niet wist en dat zul je fascinerend vinden. Daarom is het goed om kennis te hebben op gebieden waar anderen weinig van weten. Dergelijke kennis gebruik je op de juiste momenten in een gesprek naar buiten te brengen.

5. Zoek gezamenlijke interesses

De beste manier om een ​​gesprek gaande te houden, is wanneer zowel jij als de persoon met wie je praat, geïnteresseerd zijn om het voort te zetten. Dat doe je door te praten over dingen die je gemeen hebt.

Je hoeft iemand niet goed te kennen om erachter te komen wat je gemeen hebt. Je kunt overeenkomsten vinden, zelfs met volslagen vreemden, door ze te observeren en op basis daarvan te beslissen welke onderwerpen je naar voren wilt brengen.

6. Help je zelfvertrouwen omhoog

Heel veel begint bij je eigen zelfvertrouwen. Wanneer je het gevoel hebt dat jij niet genoeg bent en dat anderen beter zijn dan jou zorgt ervoor dat je conversaties zullen lijden. Je angst laat mensen weten dat dat jij denkt dat ze het niet goed gaan vinden( omdat jij dit ook niet doet). Door een leven te creeren waarvan je houd en je unieke kantjes aanvaard verdwijnt deze bariere. 

7. Focus je

Als je in je gedachten zit, zal je niet goed connecten. Let daarintegen op elk detail. De lichaamstaal, wat voor kleren ze dragen, een bepaalde toon in de stem,... Deze informatie kan kostbaar zijn om hierop in te spelen.

Je kan een zeer elegante indruk maken op mensen.

8. Veel oefenen : gewoon doen

Wat zullen mensen van mij denken als ik gewoon een praatje ga maken? Waar praat ik met ze over?

Het gaat niet over het maken van een perfect gestructureerd, uitgebreid gesprek dat een Oscar waardig is voor dramatisch schrijven. Het gaat erom relevant te zijn voor de situatie waarin u zich bevindt en om ervaring op te doen. Het gaat erom oprecht te zijn, in plaats van verwoed te proberen iets interessants te zeggen.


AAN TE RADEN