3 voordelen van ketose 

17-07-2020

Leestijd '5


Het keto-diet, je hebt er allicht van gehoord. Meer en meer mensen laten aardappelen, pasta en brood aan de kant om hun overtollige kilo's kwijt te spelen. Maar wat is keto nu eigenlijk? En is het enkel goed om af te vallen? 

In normale omstandigheden gaat ons lichaam koolhydraten omzetten tot glucose om zich te voorzien van energie. Bij het ketodieet wordt het lichaam van deze koolhydraten  ontnomen en moet het een andere manier vinden om aan energie te komen. Dit gebeurt door een stofwisselingsproces in de lever waarbij het lichaam vet omzet in energie. Dit Proces heet ketose. In plaats van glucose komen er nu ketonen in het bloed terecht. Deze ketonen zijn de alternatieve energiebron van het lichaam. 

Voordelen 

Vermageren  

Dit is de grootste reden waarom mensen aan het keto-dieet doen. Om af te vallen. En het werkt wel degelijk! Het lichaam wordt niet meer bevoorraad met koolhydraten en zal een andere manier moeten vinden om aan energie te komen. En dat zijn vetten. Ons lichaam zet onze lichaamsvetten om in energie. Bij een normaal dieet zou ons lichaam eerst alle koolhydraten gebruiken waardoor het meestal niet aan vetverbranding toe komt. 

Hoe langer we het dieet volhouden hoe meer getraind ons lichaam wordt om vetten om te zetten in energie. Dit proces zal naarmate van tijd zo vlot verlopen waardoor we dubbel zo snel kunnen afvallen dan iemand die wél koolhydraten eet.  

Meer energie 

Ons lichaam rekent nu niet meer op glucose en dat heeft zijn voordelen. We kunnen gemiddeld zo'n 30000 tot 100000 calorieën als vet in ons lichaam opslaan. En dat is veel als je het vergelijkt met de slechts 1500 tot 2000 calorieën glycogeen.  Glycogeen is de glucose die wordt opgeslagen door het lichaam. Weetje: Zelfs zonder inname kan het lichaam zichzelf voorzien van glycogeen door een proces genaamd gluconeogenesis. Hierbij zet het lichaam eiwitten om in glucose die wordt opgeslagen als glycogeen. Zo bewaren we steeds een voorraad glucose wanneer het lichaam hiernaar snakt. 

We zijn nu gewoon om energie uit vet te halen. Dit wil zeggen dat ons lichaam zijn eigen energie kan regelen zonder te rekenen op voeding van buitenaf. In tegenstelling van de hoogte en laagtepieken van glucose doorheen de dag geeft keto je een consistente energie. 

Ook tonen verschillende studies bij dieren aan dat bij een lichaam in ketose een productie van mitochondriën ontstaat. Je herinnert je misschien deze mitochondriën nog van in de les biologie. Dit zijn de zo gezegde energiefabriekjes in onze cellen.
Koolhydraten en vetten worden omgezet in energie (ATP) in deze mitochondriën. Hoe meer mitochondriën, hoe meer energie dus.

Helderder

Onze hersenen kunnen goed functioneren op ketonen. De meeste mensen verkiezen deze energiebron zelfs boven de standaard glucose. Het brein zou helderder gaan denken. 

Hoe lang duurt het voor m'n lichaam in ketose is? 

Om ervoor te zorgen dat ons lichaam in ketose is zullen we simpelweg geen of weinig koolhydraten mogen eten. De meeste bronnen spreken van maximaal 50g / dag. 

Sommigen hebben enkele weken nodig terwijl anderen op 3 dagen de juiste waarden aan ketonen in het bloed reeds behalen. Hoe langer we ons aan het dieet houden, hoe hoger de waarden van ketonen liggen. Dit kom je te weten komen door "ketostrips" waarbij je in urine kan zien wat de concentratie aan ketonen is. 

Om ons lichaam zo rap mogelijk in ketose te brengen zijn er enkele hacks: 

Intermittend Vasten

Door te vasten kunnen we op korte tijd reeds waarden halen tussen de 0.1 en 0.5. Dit is net onder de drempel om de voordelen te ervaren. M'n spreekt hier nog niet van een toestand in ketose maar hierdoor kunnen we het proces wel versnellen.  Als je 48 uur vast kunnen de ketonen tussen de 1 en 2mM liggen en bij 5 dagen zelf tot 7 a 8mM.

Sporten 

Wanneer we sporten halen we onze glycogeen voorraad leeg. Deze moet nadien terug gevuld worden door het eten van koolhydraten. Deze eten we nu niet meer waardoor ons lichaam vet zal omzetten in energie. En zoals je reeds weet gaat dit gepaard met de productie van ketonen die je lever aanmaakt. 

Wanneer je sport bij een lage concentratie aan ketonen in het bloed zal de concentratie veel rapper zal stijgen. Wanneer er reeds een hoge concentratie is, is dit niet het geval. Het geldt dus enkel als eerste duwtje. 

MCT - olie 

MCT's zijn tryglyceriden met middellange ketens (MCT's). Dit zijn kortere vetzuurketens dan normale vetten die we innemen (LCT). Hierdoor kan ons lichaam er beter mee om. Wanneer we MCT's eten, gaan ze rechtstreeks naar onze lever die ze als een snelle energiebron ziet en omzet in ketonen.