Vervang boter voortaan door kokosolie

12-04-2020

Leestijd 4'


Er wordt wel al eens gezegd dat kokosnoot een superfood is. De unieke combinatie van vetzuren in kokosolie zouden positieve effecten hebben op onze gezondheid zoals gewichtsverlies, hartgezondheid en een verbetering van onze hersenen. 

We sommen kort op waarom je beter boter vervangt door kokosolie: 

Veel gezonde vetzuren

Kokosolie bestaat uit zo'n 90% verzadige vetten. Verzadige vetten worden beschouwd als slechte vetten. Het verschil bij kokosolie is dat ze niet zoals de meeste voedingsvetten bestaan uit triglyceriden met lange ketens (LCT's), maar als enkele triglyceriden met middellange ketens (MCT's), wat kortere vetzuurketens zijn. Hierdoor kan ons lichaam er beter mee om. Wanneer we MCT's eten, gaan ze meestal rechtstreeks naar onze lever. Ons lichaam gebruikt ze als een snelle energiebron of zet ze om in ketonen. En deze ketonen kunnen voordelen hebben voor onze hersenen. Het is een alternatieve energiebron (de normale energiebron is glucose) voor onze voor hersencellen. 

De gezonde vetzuren verhogen ook het HDL (goede) cholesterol in ons bloed, wat het risico op hart- en vaatziekten kan helpen verminderen. Ze kunnen ook helpen om LDL (slecht) cholesterol in een minder schadelijke vorm te veranderen.

Kan vetverbranding stimuleren

Hoewel sommigen denken dat we dikker worden door de hoeveel calorieën die we eten, is de bron van die calorieën ook belangrijk. Verschillende voedingsmiddelen beïnvloeden ons lichaam en hormonen op verschillende manieren.

In tegenstelling tot vetzuren met een langere keten zoals boter kunnen de MCT's in kokosolie het aantal calorieën dat ons lichaam verbrandt, verhogen.

Een studie toonde aan dat het eten van 15-30 gram MCT's per dag het energieverbruik gedurende 24 uur met 5% verhoogde.

Deze onderzoeken zijn gedaan op pure MCT's en niet op kokosolie. Hoewel kokosolie voor 50% uit MTC's bestaat is er voor het eten van kokosolie zelf is dus geen bewijs dat het aantal calorieën dat we verbruiken, zal verhogen.

Betere gezondheid van het hart

In de westerse wereld is kokos een product dat niet vaak wordt gebruikt. Maar in andere delen van de wereld is kokosnoot een voedingsproduct waar mensen al generaties lang van leven. 

Een onderzoek uit 1981 toonde bijvoorbeeld aan dat de bevolking van Tokelau, een eilandengroep in de Stille Zuidzee, meer dan 60% van hun calorieën uit kokosnoten haalde. Onderzoekers rapporteerden niet alleen een goede algemene gezondheid, maar ook een zeer laag aantal hartaandoeningen. Dit is waarschijnlijk te danken aan de HDL die verhoogt door het consumeren van kokosolie. 

Kan antimicrobiële effecten hebben

Van alle vetzuren die zich in kokosolie bevinden is laurinezuur hierbij voor50% aanwezig. Dit laurinezuur kan schadelijke ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en schimmels doden. 

Uit reageerbuisstudies blijkt bijvoorbeeld dat deze stof de bacterie Staphylococcus aureus, die stafylokokbesmettingen veroorzaakt, en de gist Candida albicans, een veel voorkomende bron van schimmelinfecties bij mensen, helpt doden.

Kan honger verminderen

Een leuk kenmerk van MCT's is dat ze de honger kunnen verminderen. De manier waarop ons lichaam vetten metaboliseert is hiervoor verantwoordelijk. Door dit proces ontstaan ketonen en deze verminderen de eetlust. 

In één onderzoek aten 6 gezonde mannen verschillende hoeveelheden MCT's en LCT's. Degenen die de meeste MCT's aten, aten minder calorieën per dag.

Een ander onderzoek onder 14 gezonde mannen meldde dat degenen die de meeste MCT's aten bij het ontbijt minder calorieën aten tijdens de lunch.

Hoewel kokosolie een van de rijkste natuurlijke bronnen van MCT's is, is er geen bewijs dat inname van kokosolie de eetlust meer vermindert dan andere oliën.

Conclusie 

De olie afkomstig van kokosnoten heeft een aantal opkomende voordelen voor je gezondheid.

Om er het maximale uit te halen, moet je ervoor kiezen om biologische, vierge kokosolie te kiezen in plaats van verfijnde versies. Een  andere optie is om pure MCT olie te consumeren om van bovenstaande dingen te kunnen genieten. 


AAN TE RADEN