Drink voortaan je koffie strategisch

25-02-2020

Leestijd 4'


Een lekkere tas koffie! Wie is er niet zot van? 

Wereldwijd wordt dit drankje dagelijks gedronken. En terecht! Het geeft je energie, maakt je spraakzaam en euforisch. Bovendien is koffie gewoon nog eens lekker ook! 

Als jij van die energie, spraakzaamheid en euforie geen gevoel meer hebt wil dit zeggen dat je lichaam resistent is geworden aan de cafeïne uit dit drankje. Je zal meer en meer moeten drinken om van deze voordelen te genieten. Maar niet getreurd. Een korte zuiveringskuur en een strategisch plan zorgen ervoor dat je binnenkort weer alles uit cafeïne haalt! 

Wat doet cafeïne met ons lichaam?

Ons lichaam produceert gedurende de dag Adenosine. Deze stof communiceert aan ons brein wanneer we moe zijn. Wanneer cafeïne ons lichaam bereikt, wordt de doorgang van adenosine geblokkeerd en weet ons brein dus niet dat we moe zijn. Wanneer de cafeïne vervolgens uitwerkt, is de hoeveelheid adenosine opgestapeld en wordt deze allemaal samen afgegeven. Hierbij volgt dus de welbekende koffiecrash!

Ongeveer 30 tot 60 minuten na inname van cafeïne zullen de effecten waarneembaar zijn. Het effect van cafeïne duurt gemiddeld zo'n 3u maar blijft tot 8u lang in ons lichaam.

Is cafeïne schadelijk? 

De zogenaamde guru's die beweren dat koffie niet gezond zou zijn hebben het in onze ogen mis. De symptomen dat zij bovenhalen zoals stress en verteringsproblemen zijn symptomen die te maken hebben met het individu.
Ieder lichaam is anders en er zijn inderdaad mensen die op koffie niet goed reageren. Als jij merkt dat je 1 van deze personen bent dan is koffie helaas niks voor jou! Wat je dan wel kan proberen is om te thee drinken. In thee zit ook cafeïne maar wordt door de verbinding met andere stoffen trager afgegeven aan ons lichaam. Deze methode geeft je een minder DIRECTE boost maar geeft je wel voldoende energie en focus doorheen de dag. In het artikel "koffie of thee voor meer energie " wordt dit duidelijk omschreven. 

Cafeïne op zichzelf is niet schadelijk. Naast gele tanden en een misschien niet zo'n frisse adem is een verstoring in onze nachtrust is het enige negatieve gevolg van cafeïne. Je slaap is 1 van de belangrijkste componenten voor een goede gezondheid dus opgelet! 
Ook al verdwijnen de effecten van cafeïne na een paar uur. Deze stof blijft gemiddeld 7u lang in het lichaam. Deze cijfers zijn uiteraard variabel van persoon tot persoon. Dus even experimenteren lijkt ons niet mis. 

Strategisch gebruik om het meeste uit je dag te halen 

We weten heus wel dat je dagelijkse koffie een gewoonte is geworden en je hier zelfs niet meer echt bij stilstaat. Maar wat als je dit lekkere drankje niet langer meer beschouwd als een gewoonte maar als iets dat ervoor kan zorgen dat je heel de dag in topform blijft? 

Drink gedurende 1 week geen koffie of thee

De eerste stap van het strategisch gebruik van koffie is om het lichaam even te laten zuiveren. Na deze week zal het lichaam niet meer resistent zijn tot de cafeïne. Elke 3 maand las je een cafeïne vrije week in. 

Heb je geen dagelijkse behoefte aan koffie en maar af en toe een tasje drinkt, dan is deze zuivering niet nodig. Je lichaam raakt op deze manier niet gewoon aan de koffie. 

Sla de ochtendkoffie over 

"Zonder koffie kan ik de dag niet starten" Als jij behoort tot de groep mensen die dit zegt dan  lieg je jezelf iets voor.  Ons lichaam is geprogrammeerd om van nature te ontwaken en actief te zijn.  Wanneer je je lichaam zelf laat ontwaken, zal je naarmate van tijd beter en helderder wakker worden. Wil je de gewoonte echter niet doorbreken omdat je je hier zo prettig bij voelt is er deca koffie! En tegenwoordig proef je zelfs geen verschil meer! 

Na een kort nachtje kan je uiteraard wel even "vals spelen"! 

Drink je eerste koffie tijdens of direct na het middageten. 

Wat niet abnormaal is, is dat je na de lunch een "klopje" krijgt.  Als je tijdens of na de lunch een koffie drinkt zorg je ervoor dat je brein niet weet dat je dit klopje krijgt! Lang leve wetenschap!

Drink vervolgens iedere 3 u een kopje. 

Om de crash tegen te gaan van koffie drink je 2 à 3 uur na de vorige tas een nieuwe. Vanaf nu ben jij de baas over je lichaam. Je kan nu gaan bepalen wanneer je je lichaam toelaat om moe te worden. 
Weet je dus bijvoorbeeld dat je om 20u in de zetel zal ploffen, dan kan je laatste koffie om 17u zijn. Moet je om 20 nog gaan trainen, kan er om 18h30 nog wel een koffietje bij! 

Drink geen koffie meer 5u voor bedtijd

Als je tevoren kan bepalen rond hoelaat je in bed kruipt bereken dan wanneer je je laatste koffie drinkt. Probeer dit te respecteren om je slaap niet in gedrang te brengen (deze slaap zal je de volgende dag meer energie zal geven dan koffie)

Succes!