Welk water is het gezondste? 

17-01-2020

Leestijd 8'


Om goed te kunnen functioneren hebben we water nodig. Dat wist je allicht goed genoeg. Ons lichaam bestaat uit zo'n 75 % water en onze organen, cellen en weefsels hebben dit water nodig! Wat voor water we drinken speelt dus een grote rol voor onze gezondheid.

Mineralen en spoorelementen

Vooraleer we in de informatie springen welk water het beste is voor ons lichaam staan we even stil bij de mineralen en spoorelementen die ons lichaam nodig heeft. 

Mineralen zijn voedingsstoffen die in zich in onze voeding en dranken bevinden. Ze zijn nodig voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Ze leveren geen energie. 

De mineralen die ons lichaam minder nodig heeft heten spoorelementen.

Deze mineralen hebben we dagelijks nodig:

  • Calcium
  • Magnesium
  • Fosfor
  • Kalium
  • Natrium
  • Chloor

Deze spoorelementen hebben we dagelijks nodig:

  • IJzer
  • Jodium
  • Koper
  • Zink
  • Selenium 
  • Mangaan
  • Molybdeen

In onderstaande link vind je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. 

Te veel mineralen

Wanneer je gedurende lange tijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) overschrijdt, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Van natrium, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium, zink en molybdeen kan je wel degelijk te veel binnenkrijgen.

Natrium is hierbij het gevaarlijkste mineraal. Aan de meeste bewerkte voedingsmiddelen wordt zout toegevoegd dus krijgt vrijwel iedereen teveel aan natrium binnen. (ADH natrium ligt tussen de 2,5 en 6 gram per dag) Hierdoor verhoogt de bloeddruk en is de kans groter op hart-en vaatziekten. 

Mineralen in water

De meesten onder ons denken dat water met een hoog gehalte aan mineralen het gezondste is. Dit is dus allesbehalve waar. Zoals hierboven beschreven hebben we een ADH van mineralen. Door water te drinken met een grote hoeveelheid aan mineralen kan deze dus worden overschreden. 

Drinkwater kan worden onderverdeeld volgens de hoeveelheid mineralen in het water. Dit wordt ook de droogrest genoemd. 

Wanneer je het etiket van een flesje mineraalwater bekijkt, let dan op het aantal residu per liter (droogrest) Dit is de mineraalwaarde die we overhouden nadat we een liter water laten verdampen bij 180°C. 

  • zeer licht mineraalhoudend water: tot 50 mg droogrest / liter
  • licht mineraalhoudend water: tot 500 mg droogrest / liter
  • gemiddeld mineraalhoudend water: tot 1000 mg droogrest / liter
  • sterk mineraalhoudend water: meer dan 1000 mg droogrest / liter.

Zeer licht en licht mineraalhoudende waters mogen we drinken zoveel we willen.  We krijgen nooit te veel aan bepaalde stoffen binnen. Met sterk mineraalhoudende waters moeten we oppassen. Deze zijn niet geschikt voor dagelijks gebruik. Wat niet wil zeggen dat dit water ongezond is! 
De droogrest is niet het enige belangrijke. Ook wélke mineralen er in de droogrest zitten.  Als je bijvoorbeeld van je dokter te horen hebt gekregen dat je teveel aan kalium in je lichaam hebt is dit iets waarop je kan letten.

Ook kinderen en zwangere vrouwen kiezen beter voor een water met een lagere droogrest. 


Flessenwater

Natuurlijk mineraalwater. 

Dit is water dat rechtstreeks van onze aarde komt en is niet vervuild door de maatschappij. Kortom, dit water beschikt over de zuiverste mineralen en vitaminen die ons lichaam nodig heeft.  Het wordt niet meer behandeld en gaat rechtstreeks de fles in. Verder moet mineraalwater voldoen aan een juiste samenstelling van mineralen voor we kunnen spreken over mineraalwater. 

Bronwater

Indien het water eerst nog wordt vervoerd spreken we over bronwater. De samenstelling van bronwater is niet zo streng als dat van natuurlijk mineraalwater. Verschillende bronwaters kunnen na vervoer bij elkaar terechtkomen en dan gebotteld worden. 

Indien op de fles noch mineraalwater noch bronwater wordt vernoemd gaat het gewoon om behandeld leidingwater. 

Glazen flessen t.o.v. plastieken flessen

Bij de productie van plastiek verpakkingen zou Bisphenol A (BPA) worden gebruikt, volgens bepaalde bronnen zou dit een chemische stof zijn die de hormoonhuishouding in je lichaam kan verstoren. Echter zou dit maar om een miniem aantal gaan waar ons lichaam weinig of geen schadelijke gevolgen van zou dragen. Uiteraard zijn glazen flessen wel veel beter voor het milieu! 

Leidingwater

Leidingwater kan afkomstig zijn van meren, vanuit de grond, rivieren en kanalen. Dit water heeft dus eerst een behandeling gehad vooraleer het uit onze kraan loopt.  Veel leidingwater bevat chloor door z'n behandelingen. Dit richt echter geen schade aan onze gezondheid. 

Het leidingwater in België ondergaat een heel streng proces -een strenger proces dan mineraalwater- waardoor we er zeker van kunnen zijn dat dit water niet ongezond is. 

Onderstaande link geeft weer welke mineralen en stoffen er in ons leidingwater (2018) zijn aangetroffen. 

https://water-link.be/sites/default/files/2019-04/jaargemiddelden%202018.pdf

Filter je water 

Als je je leidingwater filtert wil dit niet zeggen dat je je water beter maakt. Het kan zelfs een averechts effect creëren.  De filter zorgt ervoor dat hij mineralen uit ons water haalt waardoor de balans niet optimaal blijft.

Ook is bewezen is dat er in een filter heel veel bacteriën opstapelen. 

Water filteren heeft dus eigenlijk enkel nut als je in een huis of appartement woont waar er nog loden leidingen zijn. Lood kan schadelijke gevolgen hebben voor onze gezondheid.  Door het water te filteren wordt er een groot deel verwijderd. Maar zoals hierboven beschreven is dit niet de beste oplossing. 
De verstandigste keuze is dan om de leidingen te laten vervangen. Lukt dit niet laat dan zeker de kraan 2 minuten lopen alvorens je het water drinkt!

Weet je niet of je loden leidingen hebt? 


Mocht je gewoon de smaak van kraantjeswater niet lekker vinden probeer dan eens kraantjeswater in de ijskast te zetten in plaats van het te filteren. Dit kan al heel veel verhelpen.

Conclusie 

Als we de cijfers van kraantjeswater in 2018 analyseren, bevinden alle mineralen -behalve jodium en kalium- die ons lichaam nodig heeft in ons leidingwater. Als we zo'n 2 liter water per dag drinken  zorgt leidingwater ervoor dat we reeds de helft van de ADH aan mineralen opnemen. Onze voeding vult de andere overige mineralen aan. 

Kraantjeswater is dus optimaal voor een goede gezondheid waarbij filteren absoluut overbodig is. 
Indien je loden leidingen (zie illustratie in artikel) hebt kan je het water best niet drinken. 

Wanneer je kiest voor bron of mineraalwater is het heel belangrijk om het etiket of het merk op internet goed te bestuderen. Heeft je water een droogrest van meer dan 500mg/l? Dan onderzoek je welke mineralen hier aanwezig zijn. Als 1 van deze mineralen de ADH hard overschrijdt drink je dit water beter niet gedurende lange tijd. Op 1 uitzondering en dat is als je een groot tekort hebt aan een mineraal. Hierbij kan je dokter je helpen. 

Je gezondheid komt dus op plaats 1. Verder pas je deze 2 eenvoudige regels toe: 

Denk je aan de smaak? Drink dan je favoriete merk. 
Denk je aan je portemonnee? Drink dan van de kraan.

Veel succes!