Wat is een goede bloedsuikerspiegel?

12-08-2021

Leestijd '3


Het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel is essentieel voor het welzijn van ons lichaam. Maar wat wordt eigenlijk beschouwd als een goede bloedsuikerspiegel? Het antwoord hangt af van verschillende factoren, waaronder leeftijd, gezondheidstoestand en het al dan niet hebben van diabetes. In dit artikel zullen we de streefwaarden verkennen die vaak worden gehanteerd voor de bloedsuikerspiegel, evenals het belang van regelmatige metingen en wanneer je je zorgen moet maken. Het begrijpen van de bloedsuikerspiegel helpt ons om bewuste keuzes te maken om onze gezondheid te ondersteunen en eventuele mogelijke problemen vroegtijdig aan te pakken.

bloedsuiker meten
bloedsuiker meten

Een goede bloedsuikerspiegel varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, gezondheidstoestand en type diabetes. Over het algemeen worden de volgende richtlijnen gebruikt voor de meeste volwassenen zonder diabetes.

Nuchtere bloedsuikerspiegel (vóór het eten):

70-100 mg/dL (3,9-5,6 mmol/L)

Bloedsuikerspiegel twee uur na een maaltijd

minder dan 140 mg/dL (7,8 mmol/L)

Hoe meet je je boedsuiker?

De bloedsuikerspiegel kan worden gemeten met een bloedglucosemeter. Dit apparaatje meet de hoeveelheid glucose in een druppel bloed, meestal verkregen door een prikje in de vinger. Het is raadzaam om de instructies van de fabrikant van je bloedglucosemeter te volgen om nauwkeurige resultaten te krijgen.

Wanneer meet je je bloedsuikerspiegel?

Het is ook belangrijk om te weten wanneer je je bloedsuikerspiegel moet meten. Hier zijn enkele gebruikelijke momenten om het te meten:

Nuchter

's ochtends vóór het ontbijt om de nuchtere bloedsuikerspiegel te controleren.

Voor de maaltijd

Om een beeld te krijgen van je bloedsuikerspiegel vóór een maaltijd.

Na de maaltijd

Meestal 1-2 uur na een maaltijd om te controleren hoe je lichaam reageert op voedsel.

Voor het slapengaan

Dit kan helpen bij het beoordelen van de stabiliteit van je bloedsuikerspiegel gedurende de nacht.

Conclusie

Het is belangrijk om je bloedsuikerspiegel regelmatig te controleren. Als je merkt dat je bloedsuikerspiegel regelmatig boven of onder de streefwaarden ligt, is het belangrijk om dit te bespreken met je zorgverlener. Ze kunnen aanpassingen in medicatie, dieet of levensstijl aanbevelen om je bloedsuikerspiegel te beheren.

Maak je je zorgen over je bloedsuikerspiegel, bijvoorbeeld als je herhaaldelijk hoge of lage waarden hebt, symptomen ervaart zoals ernstige dorst, frequent urineren, vermoeidheid, wazig zicht of veranderingen in je algemene welzijn, dan is het raadzaam om onmiddellijk contact op te nemen met je zorgverlener. Ze kunnen je helpen de situatie te beoordelen en passende maatregelen te nemen.