Je geheugen verbeteren doe je zo

28-07-2020

Leestijd '4


Wil jij ook genieten van een scherp geheugen om je leven gemakkelijker te maken? Ontdek hoe je jouw brein kunt versterken! Een goed geheugen is afhankelijk van de gezondheid van je hersenen. Gelukkig heb je zelf grotendeels de controle over deze gezondheid, ongeacht je leeftijd, interesses, beroep, passie of levensstijl. Net zoals je jouw lichaam traint en gezonder maakt, kun je ook jouw geheugen trainen. Je brein bezit een buitengewone mate van aanpassingsvermogen en veranderbaarheid, bekend als neuroplasticiteit. Dit betekent dat je letterlijk de vorm van je eigen hersenen kunt veranderen!

Door gebruik te maken van effectieve methoden, kun je nieuwe neurale paden in je hersenen creëren of bestaande verbindingen veranderen. Maar onthoud: hoe graag je jouw brein en geheugen ook wilt trainen, je algehele gezondheid blijft de grootste factor voor optimale geheugenfunctie. Slaap, voeding, stress, lichaamsbeweging en zelfs je relaties hebben een aanzienlijke invloed op je geheugen. Het is dus verstandig om eerst stil te staan bij hoe gezond je eigenlijk leeft. Je kunt zo veel trainen als je wilt, maar als je elke nacht slechts 3 uur slaapt, zal je geheugen er niet op vooruitgaan. Richt je daarom eerst op het bevorderen van je algehele gezondheid voordat je actief probeert je geheugen te verbeteren.

Geheugen verbeteren
Geheugen verbeteren

Hoe je hersenen denken

Als volwassene heb je miljoenen neurale paden in je hersenen ontwikkeld die je helpen om informatie snel te verwerken. Ze stellen je in staat om bekende problemen op te lossen en alledaagse taken uit te voeren met minimale mentale inspanning.

Echter, in de meeste gevallen vertrouwen mensen alleen op deze bestaande paden zonder nieuwe te creëren. Hierdoor geef je jouw hersenen eigenlijk het signaal dat verdere ontwikkeling niet nodig is. Het is af en toe belangrijk om je hersenen wakker te schudden. Als je die 1200 gram in je schedel niet actief gebruikt, kan je geheugen achteruitgaan. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als spierkracht. Hoe meer je je hersenen traint, hoe beter je in staat bent informatie te verwerken en te onthouden.

Echter, niet alle vormen van het gebruik van je hersenen zijn even effectief! De beste hersenoefeningen doorbreken je routine. Ze dagen je uit om nieuwe hersenpaden te gebruiken en te ontwikkelen.

Zo verbeter jij je geheugen

Alvorens je je geheugen wilt trainen raden we je aan om hierin niet te overdrijven. Je hersenen en geest hebben de nodige rust, ontspanning en zelfvertrouwen nodig. Als je je zelf wilt verbeteren doe dit dan maximaal 20% van je tijd. Doe je dit niet concentreer je je eigenlijk te veel op wat je nog niet kan. En dat wordt niet geapprecieerd door je brein! Het zal zich verzetten. 

Geheugen trainen
Geheugen trainen

1. Kies een activiteit dat je iets nieuws leert. 

Het maakt niet uit hoe intellectueel veeleisend de activiteit is, als het iets is waar je al goed in bent, is het geen goede oefening. De activiteit moet iets zijn dat onbekend is en dat buiten je comfortzone ligt. Om de hersenen te versterken, moet je blijven leren en nieuwe vaardigheden ontwikkelen. 

2. Kies een uitdagende activiteit

De beste hersenversterkende activiteiten vereisen je volledige aandacht. Het is niet genoeg dat je de activiteit op een gegeven moment uitdagend vond. Het moet nog steeds iets zijn dat mentale inspanning vereist. Zo kan je een nieuw uitdagend muziekstuk leren spelen. Het spelen van een moeilijk stuk dat je ooit hebt hebt geleerd, doet dat niet. 

3. Kies een activiteit waarop je kan bouwen

Zoek naar activiteiten waarmee je op een eenvoudig niveau kan beginnen en je naar boven kan werken naarmate je vaardigheden verbeteren. Wanneer een moeilijk niveau zich comfortabel begint te voelen, betekent dit dat het tijd is om een stapje hoger te mikken. 

4. Kies een activiteit die loont

Beloningen ondersteunen het leerproces van de hersenen. Hoe meer je geïnteresseerd en betrokken bent bij de activiteit, hoe groter de kans dat  je dit blijft doen en hoe groter de voordelen die je zal ervaren.  Kies dus activiteiten die, hoewel uitdagend, nog steeds leuk en bevredigend zijn.

Het heeft weinig zin om iedere dag het memory te liggen spelen om je geheugen te trainen. Hiermee maak je geen nieuwe paden. Interessanter is om iets nieuws te bedenken dat je altijd al wilde proberen: piano spelen, een nieuwe taal leren, dansen of schaken. Elk van deze activiteiten kunnen je helpen je geheugen te verbeteren, zolang ze voldoen aan bovenstaande punten.