De voordelen van het nemen van een sauna.

27-03-2023

Leestijd '4


Zoals de oude Finse gezegde luidt: "Een dag zonder sauna is als een dag zonder donuts"! Of wacht, was het nu "als een dag zonder koffie"? Hoe dan ook, er is geen twijfel mogelijk dat sauna's fantastisch zijn voor ontspanning, gezondheid en de algemene sauna beleving. Dus gooi wat water op de stenen, gooi je zorgen overboord en laten we samen de hitte trotseren!

Voordelen van het nemen van een sauna
Voordelen van het nemen van een sauna

Voordelen van Sauna's

Verbeterde Cardiovasculaire gezondheid

Éen van de voordelen van het nemen van sauna's is dat de hitte ervoor zorgt dat je bloedvaten verwijden en je bloedcirculatie verbetert. Hierdoor wordt er meer zuurstof en voedingsstoffen naar je spieren en organen getransporteerd. Regelmatig gebruik van de sauna verminderd zo het risico op een beroerte. Het verhogen van de frequentie en duur van sauna sessies verminderd het lange termijn risico op hart- en vaatziekten.

Verbeterde algemene gezondheid

 • Verbeterde stemming
 • Activering van DNA-reparatie 
 • Adaptieve reactie van cellen en organismen op matige stress (hormese) 
 • Immuunsysteem wordt versterkt
 • Gifstoffen worden verwijderd
 • Verbeterde huidgezondheid

Groeihormoon verhoogt

Het groeihormoon speelt een sleutelrol bij het stimuleren van spiergroei, het versterken van botten, het herstellen van weefsel en het verhogen van de stofwisseling. Het groeihormoon wordt 's nachts vrijgegeven terwijl we slapen. Helaas neemt naarmate we ouder worden de hoeveelheid natuurlijk groeihormoon af. Het is echter aangetoond dat incidenteel gebruik van specifieke sauna protocollen (zie hieronder) de hoeveelheid groeihormoon drastisch verhoogt.

Sauna's voor groeihormoon
Sauna's voor groeihormoon

De beste manier om een sauna te gebruiken? 

Wanneer we je overtuigd hebben om een sauna abonnement aan te schaffen is het verstandig om van tevoren even stil te staan wat je doel is bij het gebruik van de sauna. Wil je een beter hart, wil je een betere algemene gezondheid of ga je specifiek voor extra groeihormoon? Deze keuze zal bepalen hoe je de sauna zal gaan gebruiken. 

Sauna voor cardiovasculaire gezondheid

Verwarm de sauna tot een temperatuur van 80 tot 100 ℃. Jouw persoonlijke warmtetolerantie zal de werkelijke temperatuur moeten bepalen. Probeer tussen de 5 en 20 minuten per sessie in de sauna te blijven en herhaal het gebruik van de sauna minstens 2 tot 3x per week. Zelfs iedere dag heeft geen nadelige gevolgen. Vaker blijkt beter te zijn met betrekking tot de cardiovasculaire gezondheid.

Sauna voor algemene gezondheid

Om te profiteren van de voordelen voor de algemene gezondheid (waaronder een beter humeur en stressbeheersing) moet u de sauna in totaal 1 uur per week gebruiken, maar niet altijd op hetzelfde tijdstip. eenmaal. Splits dat liever op in 2 tot 3 sessies. De sauna temperatuur moet tussen 80-100 ℃ zijn. 

Sauna voor afgifte van groeihormoon

Om de sauna te gebruiken voor een betere afgifte van groeihormoon, moet u de sauna niet vaak gebruiken. Slechts één keer per week. Op deze dag onderga je meerdere sessies van elk 30 minuten in de sauna met tussendoor afkoelperiodes . 

30 minuten in de sauna, daarna 5 minuten afkoelen ( afkoelen door blootstelling aan koude zullen de effecten nog vergroten). Dan nog eens 30 minuten in de sauna en opnieuw afkoelen. Een paar uur (of meer) later op de dag herhaal je dat. Je hebt er in totaal vier sauna sessies van 30 minuten op één dag opzitten! 

Sauna protocol
Sauna protocol

Om een ​​maximale afgifte van groeihormoon te krijgen, gebruikt u de sauna in een semi-nuchtere toestand (2 tot 3 uur ervoor heeft u geen voedsel ingenomen). Lagere bloedglucosewaarden stimuleren de afgifte van groeihormoon - dit geldt ook voor de dagelijkse afgifte van groeihormoon tijdens de slaap. 

OPGELET 

 • Vergeet niet om goed te hydrateren voor en na het gebruik van de sauna. Zweet bestaat uit water en andere belangrijke elektrolyten. Drink minstens 500ml water voor elke 10 minuten die u in de sauna doorbrengt.
 • Gedurende de dag fluctueert de lichaamstemperatuur synchroon met uw natuurlijke biologisch ritme. Het gebruik van de sauna tijdens de avond zal helpen om de natuurlijke afkoeling van uw lichaam te matchen met het "nakoelende sauna-effect" om 's avonds beter in slaap te vallen.
 • Effecten van de sauna  op het lichaam kunnen variëren, afhankelijk van je individuele gezondheid en medische geschiedenis. Het is altijd verstandig om te overleggen met een arts voordat je regelmatig gebruik gaat maken van een sauna.
 • Over het algemeen mogen zwangere vrouwen en kinderen jonger dan 16 jaar niet naar de sauna. Begin langzaam: gebruik lagere temperaturen die de hartslag niet significant verhogen. Hyperthermie (abnormaal hoge lichaamstemperatuur) en uitdroging zijn altijd mogelijk, dus wees voorzichtig.
 • Ook voor mannen die kinderen proberen te verwekken, weet dat herhaalde opzettelijke blootstelling aan hitte het aantal zaadcellen kan verminderen. De tellingen herstellen na het stoppen van het gebruik van de sauna/warm bad, maar dat kan ~45-60 dagen duren. Mannen die vermindering van het aantal zaadcellen als gevolg van hitte willen voorkomen, kunnen ervoor kiezen om in de sauna een cool of cold pack aan te brengen; dit is om voor de hand liggende redenen niet mogelijk in een warm bad/bad.