Schildklierproblemen? Verminder ze met deze tips.

15-05-2023

Leestijd : '3


Als je je al een tijdje slecht en vermoeid voelt en moeite hebt om dingen te onthouden, is het begrijpelijk dat je je zorgen maakt. Maar wat als de oorzaak van deze symptomen een trage schildklier is? Dit kleine orgaan in je lichaam heeft een enorme impact op je energieniveau en algehele gezondheid. Gelukkig zijn er manieren om je schildklier te verbeteren zonder meteen naar medicatie te grijpen.

Schildklier
Schildklier

Wat is een schildklier?

De schildklier is een kleine, vlindervormige klier in de nek, gelegen onder de adamsappel. Het produceert hormonen die van invloed zijn op de gezondheid en het functioneren van het hele lichaam, inclusief de hersenen. 

Een slecht werkende schildklier

symptomen trage schildklier
symptomen trage schildklier

Verstoringen in de hormoonproductie van de schildklier kunnen leiden tot geestelijke problemen. De schildklier kan overactief zijn en te veel schildklierhormonen (hyperthyreoïdie) produceren of onderactief zijn en te weinig hormonen (hypothyreoïdie) produceren.

Symptomen van een trage schildklier en geestelijke gezondheidsproblemen zijn onder andere chronische vermoeidheid, "brainfog", een sombere stemming, vergeetachtigheid, zwakte en traagheid. Er is veel onderzoek dat aantoont dat mensen met cognitieve, emotionele en gedragsstoornissen ( depressie, angststoornissen, bipolaire stoornissen, stemmingswisselingen, slaapstoornissen, psychotische stoornissen en persoonlijkheidsstoornissen) lagere schildklierhormoonspiegels hebben dan de algemene bevolking en dat hun psychiatrische symptomen verbeteren wanneer ze schildklierhormonen innemen.

Bij een overactieve schildklier kan er sprake zijn van gewichtsverlies, angst en hyperactiviteit.

Je schildklier verbeteren doe je zo.

Voeding

Bij een slecht werkende schildkier kan je bepaalde dingen beter wel of niet eten; 

Een simpele manier om extra jodium binnen te krijgen is door wat zout aan je gerechten toe te voegen tijdens het koken. Bewerkt voedsel bevat vaak natrium, maar geen jodium, wat essentieel is voor een gezonde schildklierfunctie. Een tekort aan jodium kan zelfs leiden tot schade aan de hersenen.

Het vermijden van bewerkt voedsel, vooral voedsel met toegevoegde suikers en conserveermiddelen, is een goede start om je schildklier gezond te houden. Zelfs suikervrije opties kunnen ontstekingen veroorzaken en het immuunsysteem verstoren.

Hoewel koolsoorten zoals bloemkool, koolraap en spruitjes gezond zijn voor de schildklier, is het belangrijk om ze te koken voordat je ze eet. Rauwe koolsoorten in grote hoeveelheden kunnen schadelijk zijn voor de schildklier.

Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, gezonde vetten, vezels, vitaminen en mineralen binnenkrijgt, waaronder jodium, selenium, zink en vitamine D.

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die de schildklierfunctie kunnen beïnvloeden, zoals soja, gluten en suiker. Het vermijden of verminderen van deze voedingsmiddelen kan helpen om een negatieve invloed op je schildklier te voorkomen. 

Buitenlucht

Vitamine D speelt een belangrijke rol in de functie van je schildklier. Voldoende buitenkomen en in de wintermaanden supplementen innemen is aan te raden. 

Verminder stress

Stress kan een negatieve invloed hebben op de schildklierfunctie. Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken te gebruiken, zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen.

Lees : Verminder stress in één maand tijd 

Beweeg

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het ondersteunen van de schildklierfunctie. Probeer minstens 30 minuten per dag te bewegen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.