Snel afvallen op een gezonde manier

10-08-2020

Leestijd '5


Wie wilt het niet; snel afvallen én ook nog eens op een gezonde manier? Je kent de goede raad wel van al die perfecte fitnessfiguren : "Probeer niet snel te vermageren. Pas je levenswijze aan en neem je tijd.  Je zal het langer volhouden en je lichaam zal je dankbaar zijn." Allemaal goed en wel maar wanneer je met dit advies 100 gram verliest op een week tijd sta je wellicht niet te springen van enthousiasme.  Wanneer je dan ook nog eens op je kalender ziet dat je binnen 3 weken op de Costa Del Sol zal liggen, heb je echt wel geen tijd om zachtjes aan te doen. Je wil op zo'n kort mogelijke tijd die 5 kilo kwijt! En iets binnenin zegt je dat alle pillen en sapjes waar je van zou afvallen toch niet de juiste manier zijn. Je zal het gezond doen! 

Combineer onderstaande tips en verlies snel die eerste paar kilo's. Nadien kan je erover nadenken om dan toch maar de raad te volgen van de experts en alsnog je levenswijze aan te passen. Of misschien boeien die paar extra kilo's ook helemaal niet tijdens te wintermaanden... 

Doe aan intermittend fasting

De meest efficiënte manier om rap kilo's kwijt te spelen is om te vasten. Jarenlang werd vasten bekeken als iets dat niet gezond kon zijn; "je verliest je kilo's snel maar ze komen er nadien weer even snel bij." Klinkt het. Dat kan inderdaad, maar daarom is het niet persé ongezond. 

Door te vasten wordt je lichaam gereset. Nieuwe cellen worden gevormd, oude worden hersteld, het groeihormoon stijgt, insuline daalt,...  En hoe langer je vast, hoe meer gewicht je uiteraard verliest.  Maar iets zegt ons dat je eigenlijk toch geen zin hebt om 4 dagen geen hap te eten. 

Intermittend fasting is iets minder drastisch. Hierbij eet je dagelijks gedurende een periode van 8 uur. De overige 16 uur vast je.  Wanneer je dus 's avonds om acht uur eet, is je ontbijt om twaalf uur 's middags. Hierdoor zal je lichaam de tijd hebben gehad om alle glucose in je lichaam op te gebruiken en zal je vet verbranden. Meer info in het artikel intermittend fasting 

Ban gerafineerde suiker en snelle koolhydraten

Gerafineerde suiker

Gerafineerde producten zijn producten die het resultaat zijn van een industriële zuivering van een stof.  Bij suiker is deze stof (in de meeste gevallen) het sap van de suikerbiet. Tijdens het zuiveringsproces wordt het sap ontdaan van verschillende stoffen tot er uiteindelijk witte suiker overblijft. 

Deze witte suiker wordt door het lichaam onmiddellijk omgezet in glucose. En dit dames en heren is het vergif voor ons lichaam. Door glucose stijgt je bloedsuikerspiegel razendsnel. Als deze te hoog is, dan stopt je lichaam met het verbranden van vet om eerst de glucose te verwerken. En als je deze glucose niet snel genoeg gebruikt dan wordt de overschot opgeslagen als vet. Daarnaast schiet je eetlust omhoog, omdat je bloedsuikerspiegel flink gaat schommelen. De kans dat je nog wat zoets in je mond zal steken is groot. 

Ban dus alles waar geraffineerde suiker in zit. Geen koekjes en snoepjes meer, geen klontje suiker in je thee én geen alcohol meer. Ons lichaam beschouwd alcohol namelijk als pure suiker. 

Snelle koolhydraten

Hiervoor eerst een klein woordje uitleg over glycemische index (GI). De GI meet hoe lang het duurt vooraleer koolhydraten worden omgezet in glucose. Dit wordt weergegeven op een schaal van 1 tot 100. Aangezien suiker in het lichaam direct wordt omgezet in glucose is de GI van suiker dus 100.

Snel afvallen met GI
Snel afvallen met GI

Hoe hoger de GI, hoe sneller de koolhydraten worden omgezet in glucose en hoe groter de piek in de bloedsuikerspiegel. 

Snelle koolhydraten hebben een GI van meer dan 55. Om je een idee te geven. Een witte baguette heeft zo'n 90 GI wat wil zeggen dat na de consumptie hiervan , je direct een boost in energie zal ervaren en er dus een piek plaatsvind in de bloedsuikerspiegel. Wanneer je daarentegen een potje edamame eet van GI 15 zal het langer duren om deze energie af te geven aan het lichaam. 

Deze trage koolhydraten geven hun energie af over een langere periode en hebben dus weinig invloed op de bloedsuikerspiegel. Zo heeft je lichaam genoeg tijd om de koolhydraten te verbranden. Trage koolhydraten bevatten ook meer vezels waardoor je een meer voldaan gevoel ervaart en je minder honger zal ervaren.  Aan die snickers denk je nu zelfs niet meer! 

Én vezels doen nog meer. Ze stimuleren de vetverbranding. De goede bacteriën in je darmen eten de vezels en produceren in ruil daarvoor korte vetzuurketens.  Deze worden makkelijker verwerkt waardoor je lichaam aan vetverbranding zal doen 

Eet meer eiwitten

Je bloedsuikerspiegel stabiel houden is dus enorm belangrijk om je gewicht te behouden. Dit kan ook worden bereikt door meer eiwitten te eten. Eiwitten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Verder geeft het je een verzadigd gevoel. Eet dus voortaan meer eiwitten dan koolhydraten. Je zal minder honger hebben en minder snel gaan snacken. 

Als kers op de taart is eiwit een belangrijke bouwstof voor je spieren. Wanneer je sport zullen je spieren sneller herstellen en behaal je meer resultaten. 

Slaap

We denken vaak dat als we willen vermageren, we ervoor moeten werken. "Hoe meer we bewegen, hoe meer calorieën we verbranden. Logisch toch?" Klopt volledig; maar bij een gebrek aan slaap kan je lichaam niet goed herstellen om alle hormonen in balans te krijgen. En rara, dit heeft geen goede invloed op die zwembandjes! 

Hoe langer je wakker bent en hoe minder lang je slaapt, hoe groter de kans dat je meer snackt. Hoe langer je wakker blijft, hoe groter de kans dat je honger krijgt omdat je lichaam energie vraagt om wakker te blijven. Maar dit is niet alles; weinig slaap resulteert in weinig aanmaak van het hormoon Leptine en Ghreline. 

Ghreline is een hormoon dat een signaal doorgeeft aan de hersenen zodra je maag leeg is. Eenmaal in je hersenen, zorgt het ervoor dat je een hongergevoel krijgt. Van te veel Ghreline in je bloed ga je dus veel eten.

Waar Ghreline een hongergevoel kan activeren. Kan Leptine juist een hongergevoel laten verdwijnen. Leptine geeft een seintje zodra je net gegeten hebt, je hebt voldoende gegeten. Zonder voldoende slaap, zal je dus geen voldaan gevoel krijgen en kan je blijven vreten. 

Beweeg

Dit weet het kleinste kind.  Als je beweegt, verbrand je calorieën. En hoe meer calorieën je verbrand, hoe minder er kunnen worden opgeslagen als vet! Je hoeft niet zoals een maniak iedere dag 3 uur te sporten, denk er gewoon aan dat bij elke beweging die je maakt, er calorieën verdwijnen. Alle beetjes helpen! 

Vind iemand die met je meedoet

Het is niet omdat je vriendin ook 5 kilo af wil vallen je ineens kilo's zal verliezen. Maar de kans is groot dat je elkaar zal aanmoedigen en motiveren. Je gaat samen door het proces waarbij je dingen doet die je niet gewoon bent. Het delen van deze verhalen en het vinden van begrip kan je het laatste duwtje in de rug geven!