De (on)zin van zelfvertrouwen 

23-01-2020

Leestijd 7'


"Ik wil meer zelfvertrouwen hebben." dit heb je waarschijnlijk wel al eens gezegd. 

Waar je op deze moment niet bij stilstaat is dat een bepaalde gebeurtenis deze gevoelens opwekt. Inderdaad ja GEVOELENS. Zelfvertrouwen heb je niet niet of wel, het is een gevoel, een emotie. Zo kan je op één dag een moment beleven van zekerzekerheid en een ander moment heel onzeker zijn. Er bestaat dus niet iets als een zelfzeker persoon. Wel is de ene persoon vaak zelfzekerder dan de andere. Onze genen zijn hier een klein gedeelte verantwoordelijk voor.

Wat ook met zekerheid kan gezegd worden is dat er geen persoon bestaat die ALTIJD onzeker is. Iedereen heeft talenten waarbij hij of zij geen kritiek op zichzelf heeft.  Dit zijn misschien niet de talenten om een show te winnen of om miljoenen te verdienen maar je hebt ze. Misschien kan jij wel heel goed boeken lezen, goed gamen, bidden of liefhebben.

Belangrijk is dus om na te denken WANNEER we weinig zelfvertrouwen hebben.

Als je dit weet kan je het gevoel analyseren en verdere stappen nemen. 

Wat zelfvertrouwen NIET is : 

  • Geloven dat we perfect zijn of dat we perfect moeten zijn.
  • Niet aantrekken wat anderen van ons vinden. * 
  • Een leven leiden zonder problemen, moeilijkheden en pijn. 
  • Egoïstisch zijn. 

* Tot op een zeker hoogte klopt dit. Toch is het soms net wél belangrijk om na te denken wat anderen van ons vinden! Denk aan een sollicitatiegesprek of een optreden dat je moet geven. Als je van tevoren niet nadenkt hoe je een beste indruk maakt, laat je kansen liggen in het leven. Bereid je je hierop voor dan zijn de kansen op zelfzekerheid beduidend groter. 

Zelfkennis

Het internet staat vol tips naar meer zelfvertrouwen maar steeds vergeten artikels één ding te vernoemen: 

Zelfvertrouwen zit in zelfkennis en het aanvaarden van jezelf. 
De eerste stap naar zelfzekerheid is jezelf leren kennen én jezelf te aanvaarden zoals je bent. 

Kan je moeilijk dingen los laten verzamel dan zo veel mogelijk informatie over "loslaten of piekeren".  Een eerste stap in de goede richting is om aan meditatie te doen. Artikel : Waarom iedereen zou moeten mediteren.

Loslaten zorgt in feite voor zelfzekerheid. Je aanvaard hoe je bent en neemt jezelf niks kwalijk. Heb je bijvoorbeeld ooit het gevoel gehad dat je voor jezelf moest opkomen en dan toch beslist om geen actie te ondernemen? Voortaan zal je jezelf niet meer de kop in slaan wanneer er zoiets gebeurd. Dit is je zwakte en je aanvaard dit. Wat niet wil zeggen dat je niet beter wil en kán worden! 

Als je voortaan zegt, "tja ik ben nu eenmaal zo" en je leeft een gelukkig leven vinden we dit prima! Maar iets in ons dat zegt dat jij meer wilt en dat je zwaktes in de weg liggen om te groeien op weg naar een beter leven.

Tips naar meer zelfvertrouwen 

Om meer zelfvertrouwen te krijgen in datgene waar je niet goed in bent kan je slechts 1 ding doen : jezelf verbeteren in dit aspect. 

"Maar als je in iets zelfvertrouwen hebt zal je het dan ook niet beter gaan doen?" En ja dat klopt ook! Máár hier het addertje onder het gras; 

Beeld je een man genaamd Marc in,  

"Hij straalt van zelfvertrouwen maar heeft geen kennis. Marc concentreert zich enkel op zelfvertrouwen, niet op vaardigheden. Denk je dat hij iets zal bereiken? Tijdelijk wel ja. Maar vroeg of valt hij  door de mand,  loopt hij tegen de muur of wordt hij geconfronteerd met onwetendheid. Wat dan met zijn zelfvertrouwen? Correct; helemaal naar 0!"

Hij houdt zichzelf dus voor de gek. 

Wanneer je daarentegen je energie steekt in vaardigheden zal je geleidelijk aan zelfzeker worden.  Dit proces duurt langer maar zoals je weet zijn er géén binnenwegen in het leven. 

Voor we onze beste tips geven willen we duidelijk maken dat dit artikel uitsluitend gaat over zelfvertrouwen. Geluk en zelfvertrouwen liggen namelijk dicht bij elkaar. Gelukkige mensen zijn sneller zelfzeker en zelfzekere mensen zijn vaak gelukkiger. Er zijn tal van tips om een gelukkig leven te leiden zoals dagelijks sporten, overlopen waar je dankbaar voor bent, gezond eten, naar muziek luisteren enz. In dit artikel wijden we hier niet over uit. Toch is het goed om te weten dat geluk een grote bijdrage heeft aan zelfzekerheid. Zorg er dus voor dat je er alles aan doet om gelukkig te zijn. Daarom raden we je ten sterkste aan om je niet te focussen op je zwaktes. Focus je 80% op waar je goed in bent en wat je gelukkig maakt. De overige 20% besteed je aan onderstaande tips. 

Algemene tips voor zelfvertrouwen  

  • Kom uit je comfortzone. Doe af en toe iets waar je schrik van hebt.

Hoe vaker je uit je comfortzone komt, hoe rapper je brein gewoon is om dingen te doen waar je bang van bent. Je brein aanvaardt dus angsten waardoor je zelfvertrouwen stijgt. 

  • Vier successen. 

Vooruitgang helpt je meer zelfvertrouwen te krijgen. 

  • Leef in het NU.

Wanneer je in het NU leeft, leef je niet in je negatieve gedachten. Mindfullness is hier dus het perfecte hulpmiddel. 

  • Verander je houding. 

Wanneer je je armen in de lucht steekt, recht staat en naar boven kijkt is het onmogelijk om onzeker te zijn. Door onze fysiologie te veranderen veranderen onze gedachten mee. 

Weinig zelfvertrouwen door gedachten 

  • Gebruik affirmaties

Herhaal de woorden "Ik ben" gevolgd door wie en wat je wilt zijn en herhaal deze zin minstens 30 keer per dag. 
Vb: Ik ben zelfzeker, ik ben gelukkig, ik ben sociaal, ik ben enthousiast.

  • Trek je twijfel in twijfel

Twijfel is de vijand van zekerheid.  Wanneer je twijfelt aan jezelf, counter dit gevoel vanaf nu met twijfel.  Stel de waarheid in vraag.  
VB : "Ik heb hier echt niet goed in". Stel dat gewoon de vraag. Is dit écht zo?  

  • Focus meer op positieve gedachten dan op negatieve

Wanneer je je brein traint om meer positieve gedachten te hebben dan negatieve zal dit orgaan voortaan een reflex hebben om op zoek te gaan naar positieve gedachten. Dit wordt een 2de natuur. 

Weinig zelfvertrouwen in sociale situaties 

  • Kleed jezelf goed

Wanneer je zelf vindt dat je er goed uit ziet, heb je meer zelfvertrouwen. 

  • Geef anderen complimenten en doe vriendelijk

Als je complimenten geeft en vriendelijk bent, fleurt dat een persoon op. Je geeft hem of haar een goed gevoel. En daar krijg jij zelf ook een goed gevoel van. Je kan trots zijn dat je die persoon goed laat voelen.

  • Aanvaard complimenten 

Als je een complimentje krijgt, accepteer het dan. Als je alle complimenten steeds gaat afzwakken dan kunnen mensen je natuurlijk nooit helpen meer zelfvertrouwen op de bouwen! 

  • Leer 'nee' te zeggen

Een 'nee' zonder verantwoording moet kunnen. Je moet niet alles weerleggen. Je komt voor jezelf op en vergroot je zelfvertrouwen aanzienlijk. Je wordt niet blij met je agenda vol te proppen met dingen waar je eigenlijk niet gelukkig van wordt. 

  • Laat de verwachtingen van anderen los

Dit is jouw leven. Wat anderen ervan vinden en verwachten is niet belangrijk! Je kan onmogelijk iedereen te vriend houden. Er is maar één persoon van wie de mening over jou écht belangrijk is, en dat ben je zelf. Leer te vertrouwen op jezelf en op de keuzes die je maakt.

  • Bereid je voor
Wanneer je tevoren weet dat er een sociale gebeurtenis plaatsvind bereid je dan voor. Denk aan een solicitatiegesprek, een verkoopspraatje of een lezing. Doe research naar mensen die je gaat ontmoeten. Onderzoek hun interesses of werk.  Dit geeft je zelfvertrouwen wanneer de gebeurtenis plaatsvind. 

  • Verbeter je sociale vaardigheden

Zoek naar artikels en boeken die je hierbij kunnen helpen. "Je ongekende vermogens" van Tony Robins is voor ons een echte aanrader.


Beperkte toekomstperspectieven / te realistisch

  • Visualiseer 

Als kind denk je dat je de wereld kan veroveren. Maar wanneer je ouder wordt, wordt je "realistisch". Ouders en leerkrachten dragen hun eigen overtuigingen aan je over en je beschouwt ze als waarheid. Kruip terug in je kinderschoenen en visualiseer er op los. Alles is mogelijk!  

  • Neem kleine stappen 

Je denkt misschien dat je enkel zelfvertrouwen krijgt wanneer je je eigen top bereikt hebt. Maar om deze top te bereiken heb je zelfvertrouwen nodig. Neem dus kleine stappen die je viert. Je hebt nu veel om te vieren! Wanneer er dan toch iets tegengaat zullen deze overwinningen zorgen voor motivatie. 

Tegenslagen 

  • Je beschouwt voortaan tegenslagen als overwinningen

"Hoe meer tegenslagen ik heb, hoe meer ik eruit kan leren, des te rapper behaal ik m'n doel. "

Onbekend terrein

  • Vergroot je nieuwsgierigheid

Als je op plaatsen komt waar je nog nooit bent geweest en hier onrustig van wordt, train jezelf dan op nieuwsgierigheid. Stel zo veel mogelijk in vraag en probeer alles te weten te komen. 

  • Leer nieuwe dingen 

Dit hoort samen bij nieuwsgierig zijn. Je wilt nieuwe dingen leren. Hoe meer nieuwe dingen je leert, hoe meer je weet en hoe meer geneigd je bent om andere dingen te leren. Je wordt van nature uit nieuwsgierig én verstandig. 


Maar de allerbelangrijkste tip is deze toch!  

"Beauty begins the moment you decide to be yourself" 

Coco Chanel